27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Premium Rush

Een fietskoerier in Manhattan wordt in een levensgevaarlijke race achternagezeten door een corrupte agent die het gemunt heeft op zijn pakketje

Een fietskoerier in Manhattan wordt in een levensgevaarlijke race achternagezeten door een corrupte agent die het gemunt heeft op zijn pakketje

Onze opinie:
In Premium Rush zien we Joseph Gordon-Levitt – de rijzende ster die we eerder al zagen in Inception, The Dark Knight Rises en Looper – als Wilee, een adrenaline-junkie die zijn kost verdient door overal in New York pakketjes te bezorgen met een fiets die zelfs geen remmen heeft (volgens Wilee echte “death traps”). Terwijl hij probeert zijn relatie met collega Vanessa terug op de rails te krijgen wordt hij gevraagd om een enveloppe te bezorgen ergens in Chinatown maar wat hij niet weet is dat de enveloppe een ticket bevat dat 50.000 dollar waard is.

Ondertussen leren we ook detective Bobby Monday (Michael Shannon) kennen die als gokverslaafde in de problemen is geraakt met de Chinese maffia en als oplossing voor zijn financiële problemen voorgesteld is om dit ticket te bezorgen aan zijn schuldeisers. Wat Monday ziet als een makkelijke taak wordt al snel een helse opgave als hij merkt dat Wilee zijn job wel héél serieus neemt en niet zomaar zijn pakketje afgeeft aan eender wie. Het gevolg is een hectische race door de straten van Manhattan met een inzet die groter is dan beide mannen initieel gedacht hadden.

Het verhaal van Premium Rush is op zich zeer simpel maar regisseur David Koepp slaagt erin om meerdere lagen aan te brengen en door regelmatig de actie te onderbreken voor een flashback en bepaalde scenes vanuit verschillende standpunten te tonen wordt het geheel toch enkele niveaus dieper dan initieel gedacht. Dankzij het kundige filmwerk waarbij de achtervolging goed in beeld gebracht wordt en er ook tijd genomen wordt om enkele grappige situaties naar voren te brengen slaagt Premium Rush erin om net iets meer te worden dan een goedkoop tussendoortje. Het goede acteerwerk van zowel Gordon-Levitt en Michael Shannon zorgt er dan weer voor dat de personages geloofwaardig overkomen en de film als geheel net iets meer wordt dan een verfilmde versie van een Roadrunner vs Wile E. Coyote cartoon.

Premium Rush is geen hoogstaande film, maar kundig gemaakt en goed verteerbaar entertainment waarbij je zonder probleem languit bij op de bank kan gaan liggen en je hersenen even kan pauzeren. En zulke film – wanneer goed gemaakt – kunnen we zeker appreciëren!