Pompeii

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Audiocommentaar, Pompeii: Buried in time, The assembly, The costume shop, The gladiators, The journey, The volcanic eruption, The weapons of Pompeii, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 104
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-pompeiiblu

FILM
Bovenaan de cover van Pompeii staat in hoofdletters gedrukt “No Warning. No Escape.”. We willen niet per se moeilijk doen, maar een vulkaan als de Vesuvius begint niet gewoon plots uit het niets vuurballen uit te spuwen. Zelfs de film toont aan dat er voor de uitbarsting al allerlei bevingen waren, dat de mensen ter plaatse er geen aandacht aan schonken omdat ze geen idee hadden wat dit inhield wil niet zeggen dat er geen waarschuwingen waren… Dit maar om aan te tonen dat marketinglui niet per se de meest zinnige taglines bedenken, net zoals filmmakers niet per se altijd proberen een intelligente film in elkaar te boksen. Getuige: Pompeii!

Milo (Kit Harington), die als kind in Brittannië een genadeloze aanval van de Romeinen wist te overleven, groeit op als een slaaf die door zijn meedogenloze en snelle manier van vechten meer dan zijn mannetje kan staan. Zijn talenten worden opgemerkt door een gewiekste handelaar die hem naar de Romeinse stad Pompeii stuurt om daar als gladiator uit te komen in de arena. Eens daar ontmoet hij de beminnelijke Cassie (Emily Browning), dochter van een rijke koopman, en de vonk tussen beide is zo groot dat ze zelfs een vulkaan doet uitbarsten. End of story.

Of toch niet, zo makkelijk komen we er natuurlijk niet van af. Om het niet al té simpel te maken (euhm…?) hebben de makers besloten wat rivaliteit in het verhaal te brengen en dat krijgen we doordat Cassie tegen haar zin uitgehuwelijkt wordt aan senator Corvus (Kiefer Sutherland), een machtswellustige Romein die “per ongeluk” ook nét de man blijkt te zijn die samen met zijn commandant Proculus (Sasha Roiz uit de serie Grimm) verantwoordelijk is voor het uitmoorden van Milo’s dorp 17 jaar eerder. Gevaar langs alle kanten dus en het is maar zeer de vraag of de liefde tussen Cassie en Milo groot genoeg zal zijn om alle problemen te overwinnen.

Die vraag gaan we natuurlijk niet beantwoorden, maar we kunnen wel vertellen dat het er eigenlijk weinig toe doet. Pompeii is opgezet als een spektakelfilm die het vooral moet hebben van de speciale effecten omtrent de uitbarsting van de Vesuvius en dat is schitterend gedaan. Zowel visueel als auditief is de uitbarsting een werkelijk spektakel en dat is ook de reden waarom we deze film nog een 4 op 10 durven geven. Het verhaal en de acteerprestaties zijn echter op zowat alle vlakken zwaar ondermaats.

Emily Browning loopt ongeveer de helft van de film voor zich uit te staren als de spreekwoordelijke koe naar een trein, Carrie-Anne Moss mag nog eens voluit theatraal dood gaan, Jared Harris uit Mad Men doet weinig meer dan er als een verloren gelopen sul bij staan, Kiefer Sutherland krijgt een belachelijk Engels accent aangemeten en doet je werkelijk afvragen waarom hij in godsnaam zoveel moeite doet voor een vrouw waarvoor hij duidelijk nul respect heeft, en Kit Harington loopt er de meeste tijd bij alsof hij op die eerder vernoemde trein zit en absoluut geen invloed uit kan oefenen op wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Neen, onder de indruk waren we allerminst.

BEELD EN GELUID
Pompeii is zwaar gestileerd om de voordelen van de 3D opnames naar voren te brengen maar ook in 2D heeft dit zijn effect. De shots die de speciale effecten er moeten doen uitspringen (letterlijk) vallen ook in 2D op en er is meer dan genoeg detail in het beeld om zelfs met de gewone versie een enorm gevoel van diepte te krijgen. Het kleurenpallet neigt vooral naar aardekleuren en geeltinten, gecombineerd met een goud- en roodkleurige gloed, iets dat zeker naar het einde toe met de uitbarsting van Vesuvius zijn effect niet mist. Zwartwaarden zijn enorm diep maar het contrast had in de 2D versie nog nét een tikkeltje beter gekund in onze opinie, niet dat het op zich slecht te noemen is, verre van zelfs.

Zoals je kan verwachten van een rampenfilm zoals deze krijg je in de eerste helft een geluidsbeeld dat vooral gefocust is op de voorkant en dialogen, maar telkens de actie in gang schiet merk je dat toch wel meteen ook aan de achterste luidsprekers en subwoofer en dan hebben we het vooral over de scènes in de arena die vol zitten met allerlei effecten en je werkelijk in het midden van een gladiatorengevecht doen plaatsnemen. Natuurlijk is die vulkaanuitbarsting het “piece de résistance” en ook dit gedeelte van de film stelt niet teleur op gebied van geluid, alle kanalen worden ten volle gebruikt en het lijkt wel alsof de brokstukken van Vesuvius overal rondom je heen neervallen terwijl je elk moment verwacht dat je zicht belemmerd gaat worden door rook en assen. Schitterend!

EXTRA’S
Voor een keer levert Entertainment One een gala aan extra’s af en die beginnen met een audio commentaartrack waarin we regisseur Paul W.S. Anderson samen met producer Jeremy Bolt bezig horen over allerlei zaken zoals de origines van het verhaal, het schrijven van het script, alsook wat meer technische aspecten omtrent de personages, stunts en natuurlijk de visuele effecten.

De langste extra is zonder twijfel “Pompeii: Buried in Time” welke 24 minuten duurt en op een relatief promotionele manier de productie bespreekt, gaande van casting en het verhaal van het echte Pompeii tot het niveau van aandacht dat de makers gehad hebben om alles zo accuraat mogelijk na te maken. Naast een hoop verwijderde scènes krijgen we dan een aantal kortere features die dieper ingaan op de personages (The Assembly), de visuele effecten nodig om de stad alsook Vesuvius te recreëren (The Volcanic Eruption), de effecten die nodig waren om de stad zo accuraat mogelijk na te maken (The Journey), de kostuums (The Costume Shop), de wapens (The Weapons of Pompeii) en de stunts die we tijdens de gevechten in de arena zien voorbij komen (The Gladiators).

CONCLUSIE
Als je gladiatoren aan het werk wil zien kan je beter de serie Spartacus nog eens in de speler steken (maakt niet uit welk seizoen), maar qua effecten is Pompeii echt wel de moeite. Je moet er het irritante acteerwerk en ongelooflijk stupide verhaal spijtig genoeg wel bijnemen dan en het is zwaar de vraag of je je daartoe kan zetten.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: