Pompeii

Bovenaan de cover van Pompeii staat in hoofdletters gedrukt “No Warning. No Escape.”. We willen niet per se moeilijk doen, maar een vulkaan als de Vesuvius begint niet gewoon plots uit het niets vuurballen uit te spuwen. Zelfs de film toont aan dat er voor de uitbarsting al allerlei bevingen waren, dat de mensen ter plaatse er geen aandacht aan schonken omdat ze geen idee hadden wat dit inhield wil niet zeggen dat er geen waarschuwingen waren… Dit maar om aan te tonen dat marketinglui niet per se de meest zinnige taglines bedenken, net zoals filmmakers niet per se altijd proberen een intelligente film in elkaar te boksen. Getuige: Pompeii!

Milo (Kit Harington), die als kind in Brittannië een genadeloze aanval van de Romeinen wist te overleven, groeit op als een slaaf die door zijn meedogenloze en snelle manier van vechten meer dan zijn mannetje kan staan. Zijn talenten worden opgemerkt door een gewiekste handelaar die hem naar de Romeinse stad Pompeii stuurt om daar als gladiator uit te komen in de arena. Eens daar ontmoet hij de beminnelijke Cassie (Emily Browning), dochter van een rijke koopman, en de vonk tussen beide is zo groot dat ze zelfs een vulkaan doet uitbarsten. End of story.

Of toch niet, zo makkelijk komen we er natuurlijk niet van af. Om het niet al té simpel te maken (euhm…?) hebben de makers besloten wat rivaliteit in het verhaal te brengen en dat krijgen we doordat Cassie tegen haar zin uitgehuwelijkt wordt aan senator Corvus (Kiefer Sutherland), een machtswellustige Romein die “per ongeluk” ook nét de man blijkt te zijn die samen met zijn commandant Proculus (Sasha Roiz uit de serie Grimm) verantwoordelijk is voor het uitmoorden van Milo’s dorp 17 jaar eerder. Gevaar langs alle kanten dus en het is maar zeer de vraag of de liefde tussen Cassie en Milo groot genoeg zal zijn om alle problemen te overwinnen.

Die vraag gaan we natuurlijk niet beantwoorden, maar we kunnen wel vertellen dat het er eigenlijk weinig toe doet. Pompeii is opgezet als een spektakelfilm die het vooral moet hebben van de speciale effecten omtrent de uitbarsting van de Vesuvius en dat is schitterend gedaan. Zowel visueel als auditief is de uitbarsting een werkelijk spektakel en dat is ook de reden waarom we deze film nog een 4 op 10 durven geven. Het verhaal en de acteerprestaties zijn echter op zowat alle vlakken zwaar ondermaats.

Emily Browning loopt ongeveer de helft van de film voor zich uit te staren als de spreekwoordelijke koe naar een trein, Carrie-Anne Moss mag nog eens voluit theatraal dood gaan, Jared Harris uit Mad Men doet weinig meer dan er als een verloren gelopen sul bij staan, Kiefer Sutherland krijgt een belachelijk Engels accent aangemeten en doet je werkelijk afvragen waarom hij in godsnaam zoveel moeite doet voor een vrouw waarvoor hij duidelijk nul respect heeft, en Kit Harington loopt er de meeste tijd bij alsof hij op die eerder vernoemde trein zit en absoluut geen invloed uit kan oefenen op wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Neen, onder de indruk waren we allerminst.

Als je gladiatoren aan het werk wil zien kan je beter de serie Spartacus nog eens in de speler steken (maakt niet uit welk seizoen), maar qua effecten is Pompeii echt wel de moeite. Je moet er het irritante acteerwerk en ongelooflijk stupide verhaal spijtig genoeg wel bijnemen dan en het is zwaar de vraag of je je daartoe kan zetten.