Person of Interest – Seizoen 2

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 2.0

Ondertitels: Engels, Frans, Nederlands, Pools, Turks

Extra's: Gag Reel, Season Finale Episode Commentary, View from the Machine: 24 Hours Behind Person of Interest

Speelduur (min.): 945
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-personofinterests2

SERIE
Seizoen 1 van Person of Interest eindigde met Finch die ontvoerd werd door Caroline Turing – beter gekend als “Root” – die wil dat hij haar naar de Machine brengt zodat zij deze “vrij” kan laten. Reese is ondertussen op zoek naar beide om Finch te bevrijden en hoopt dat de Machine hem kan helpen, maar komt er al snel achter dat Finch hem als backup heeft ingesteld mocht er hem iets overkomen en als dusdanig krijgt Reese dus nog steeds gewoon sofinummers van mensen die in gevaar zijn.

Reese wil niet teveel tijd verspelen met het redden van anderen terwijl Finch in gevaar is en schakelt dan ook detectives Fusco en Carter in om hem te helpen waar mogelijk. Wanneer hij effectief erin slaagt om de ingenieuze miljardair te bevrijden slaagt Root er wel in om te ontsnappen waardoor het gevaar langs haar kant allesbehalve geweken is, maar dat is wel de minste zorg die de mannen op dat moment hebben. De Machine begint immers zelf vreemd gedrag te vertonen en de nummers blijken minder en minder regelmatig door te komen waardoor de reddingsacties van Reese een lager succesgehalte krijgen.

Ondertussen is de FBI onder leiding van Special Agent Donnelly nog steeds op jacht naar de 2 mannen maar dat is niet de enige overheidsorganisatie die zijn oog op onze helden gericht heeft. De dienst die de Machine beheert heeft ondertussen ook door dat er een nieuwe speler op het toneel is en stuurt een huurmoordenaar erop uit om uit te vinden wie toegang heeft en deze personen naar het hiernamaals te sturen. Zij beseffen echter niet dat Root alsook een andere geheimzinnige organisatie op de hoogte zijn van het bestaan van de Machine en dat deze laatste volledige controle erover wil verkrijgen om het voor hun eigen doeleinden te kunnen gebruiken.

Je leest het, er is meer dan genoeg aan de hand in Person of Interest om dit tweede seizoen wederom meer dan de moeite te maken om te volgen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de wederopstanding van HR, de persoonlijke perikelen van detectives Fusco en Carter, de nieuwe personages die geïntroduceerd worden en regelmatig voorbij komen, de flashbacks die meer achtergrond leveren omtrent Finch en de oorsprong van de Machine, en natuurlijk… de individuele zaken die elke aflevering voorbij komen!

Dit tweede seizoen volgt nog steeds de vast formule van specifieke “nummers” die gered moeten worden maar deze worden wel iets meer naar de achtergrond gedreven om meer ruimte te geven aan achtergrond en de overkoepelende verhalen terwijl ze bij momenten ook nieuwe personages introduceren die dan weer meermaals terugkomen om mee te spelen in het grotere geheel. Dit zorgt voor de nodige afwisseling alsook een sprankeltje humor bij tijd en wijl dat de spanning een beetje moet temperen zodat we niet al te veel het gevoel krijgen van in een “fixed format” te zitten en dat werkt echt wel goed.

We vonden het eerste seizoen van Person of Interest al zeer geslaagd maar dit tweede is zowaar nog een beetje beter. De hoofdpersonages en de setup kennen we ondertussen al wel waardoor de originaliteit iets minder is dan in seizoen 1, maar daar tegenover krijgen we meer focus op het grote verhaal en dat is een positieve evolutie. Dat er zoveel verscheidenheid aan overkoepelende zaken tegelijk afspeelt is dan ook nog eens een extra positief punt.

BEELD EN GELUID
Het eerste seizoen van Person of Interest hadden we op Blu-ray ontvangen en daarvan vonden we de kwaliteit zeer goed. We zijn dan ook blij te mogen zeggen dat deze DVD-release van het tweede seizoen weliswaar net een tikkeltje minder scherp is dan op Blu-ray, maar wel degelijk ook zeer mooie beelden voorschotelt. Het niveau van detail is goed, net als de zwartwaarden, en compressiefouten hebben we niet opgemerkt. Het kleurenpallet is vol en natuurlijk en dat er veel met beelden van bewakingscamera’s gewerkt wordt zorgt er enkel maar voor dat de rest van de serie er nog wat mooier uitkomt. Wederom zeer goed werk dus van Warner!

Dit seizoen bevat nog wat meer actie dan het eerste en de Dolby Digital 5.1 soundtrack zorgt ervoor dat die actie ook op auditief gebied goed naar voren komt. Dialogen zijn altijd helder en duidelijk te verstaan terwijl er veel gebruik gemaakt wordt van de surround speakers voor muziek en effecten. Dit zorgt voor een dynamisch geheel waardoor de spanning naar een hoger niveau getild wordt.

EXTRA’S
Net zoals bij het eerste seizoen vallen de extra’s een beetje tegen. Er wordt een 20 minuten durende kijk gegeven op het productieproces in “View from the Machine: 24 Hours Behind Person of Interest” waarbij het interessantste gedeelte het perspectief van de showrunners is en hoe zij om moeten gaan met niet alleen een zaak per aflevering maar ook de verscheidene overkoepelende verhalen. Daarnaast is er verder enkel een commentaartrack bij de laatste aflevering waarin we maker Jonathan Nolan, regisseur Richard J. Lewis en co-executive producer Greg Plageman aan het woord krijgen, en een gag reel.

CONCLUSIE
Seizoen 1 was schitterend en deze tweede jaargang levert minstens even goed werk af dankzij de vele verhalen die zich tegelijkertijd afspelen en elkaar nooit in de weg lopen. De makers tonen wederom dat ze toppers in hun vakgebied zijn maar we vragen ons wel af – gezien de finale van het seizoen – wat jaargang 3 gaat brengen…

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: