Paranormal Activity: The Marked Ones

Na reeds vier Paranormal Activity films waarin we telkens wat meer opgenomen beelden te zien krijgen van voorstedelijke gezinnen die geplaagd worden door bovennatuurlijke fenomenen zou je verwachten dat er toch wel sleet op de formule zou komen. Immers, hoe lang kan je een publiek geïnteresseerd naar bewakingscamera’s laten kijken? Lang dus, want het is nog verre van gedaan met deze filmserie.

In “The Marked Ones” maken we een zijsprong van het hoofdverhaal rond Katie en haar familie en volgen we de jonge Latino Jesse die na zijn afstuderen van de middelbare school genoeg geld bij elkaar gesprokkeld heeft om een videocamera aan te schaffen. Na wat lolbroekerij uit te halen besluiten hij en zijn vriend Hector om de onderbuurvrouw – die volgens de kinderen in het appartementencomplex een heks is – eens wat nader te bespioneren. Zo slagen ze erin om via een luchtschacht een of ander bizar ritueel op te nemen maar wanneer ze niet veel later dood gevonden wordt in haar appartement gaan de poppen pas echt aan het dansen.

Jesse krijgt op een nacht een vreemde markering op zijn arm en daarmee begint hijzelf ook langzaamaan te veranderen. Zijn hormonen beginnen op te spelen, en het wordt helemaal te gek als hij plots eveneens allerlei vreemde krachten blijkt te hebben. Hector vertrouwt het allemaal niet, maar Jesse lijkt er zich weinig van aan te trekken ook al wordt het al snel duidelijk dat er iets serieus mis is met hem…

Als je bovenstaande leest lijkt het wel alsof The Marked Ones weinig tot niets te maken heeft met het verhaal dat we tot op heden in Paranormal Activity gevolgd hebben maar dat is slechts schijn. De makers geven voor het eerst duidelijkheid dat de serie over een heksenkring gaat waar vroeger hieromtrent enkel hints gegeven werden, en tegen het einde wordt er ook nog eens een plotse wending naar voren gebracht die het prille begin van de serie zelfs in een ander daglicht stelt. Het moge duidelijk zijn: Paranormal Activity kan nog steeds verrassen!

Is The Marked Ones dan wederom een schot in de roos? Neen, niet echt. Je kan deze episode eerder bezien als een zijstap die als zoethoudertje wat meer achtergrond geeft totdat nummer vijf uitgebracht wordt. Op zichzelf is dit deel niet echt slecht, en de fans zullen het zeker kunnen smaken, maar wij zijn meer geïnteresseerd om te weten te komen wat er verder met Katie gaat gebeuren.

Echt schitterend is deze The Marked Ones niet, maar om het wachten op deel vijf te overbruggen kan hij wel dienen.