Paranormal Activity: The Marked Ones

Info

Beeldformaat: 1.78:1 HD
Geluid: Duits Dolby Digital 5.1, Engels DTS-HD MA 5.1, Frans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Zweeds

Extra's: Found Footage, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 101
Leeftijd: 16

Geschreven door:

paranormalactivitymarkedonesblu

FILM
Na reeds vier Paranormal Activity films waarin we telkens wat meer opgenomen beelden te zien krijgen van voorstedelijke gezinnen die geplaagd worden door bovennatuurlijke fenomenen zou je verwachten dat er toch wel sleet op de formule zou komen. Immers, hoe lang kan je een publiek geïnteresseerd naar bewakingscamera’s laten kijken? Lang dus, want het is nog verre van gedaan met deze filmserie.

In “The Marked Ones” maken we een zijsprong van het hoofdverhaal rond Katie en haar familie en volgen we de jonge Latino Jesse die na zijn afstuderen van de middelbare school genoeg geld bij elkaar gesprokkeld heeft om een videocamera aan te schaffen. Na wat lolbroekerij uit te halen besluiten hij en zijn vriend Hector om de onderbuurvrouw – die volgens de kinderen in het appartementencomplex een heks is – eens wat nader te bespioneren. Zo slagen ze erin om via een luchtschacht een of ander bizar ritueel op te nemen maar wanneer ze niet veel later dood gevonden wordt in haar appartement gaan de poppen pas echt aan het dansen.

Jesse krijgt op een nacht een vreemde markering op zijn arm en daarmee begint hijzelf ook langzaamaan te veranderen. Zijn hormonen beginnen op te spelen, en het wordt helemaal te gek als hij plots eveneens allerlei vreemde krachten blijkt te hebben. Hector vertrouwt het allemaal niet, maar Jesse lijkt er zich weinig van aan te trekken ook al wordt het al snel duidelijk dat er iets serieus mis is met hem…

Als je bovenstaande leest lijkt het wel alsof The Marked Ones weinig tot niets te maken heeft met het verhaal dat we tot op heden in Paranormal Activity gevolgd hebben maar dat is slechts schijn. De makers geven voor het eerst duidelijkheid dat de serie over een heksenkring gaat waar vroeger hieromtrent enkel hints gegeven werden, en tegen het einde wordt er ook nog eens een plotse wending naar voren gebracht die het prille begin van de serie zelfs in een ander daglicht stelt. Het moge duidelijk zijn: Paranormal Activity kan nog steeds verrassen!

Is The Marked Ones dan wederom een schot in de roos? Neen, niet echt. Je kan deze episode eerder bezien als een zijstap die als zoethoudertje wat meer achtergrond geeft totdat nummer vijf uitgebracht wordt. Op zichzelf is dit deel niet echt slecht, en de fans zullen het zeker kunnen smaken, maar wij zijn meer geïnteresseerd om te weten te komen wat er verder met Katie gaat gebeuren.

BEELD EN GELUID
Deze laatste Paranormal Activity is zonder twijfel zowat de beste in de serie op gebied van beeldkwaliteit. Ook al is alles serieus gestyleerd en niet echt mooi te noemen, het beeld ziet er voor zijn genre meer dan deftig uit met natuurlijke texturen, redelijk wat fijn detail en zeer goede zwartwaarden. Probleemloos zouden we de transfer echter niet noemen want hier en daar is er wat posterisatie op te merken en het contrast is wat platjes vanwege de digitale natuur van de opnames.

Het geluid speelt zich vooral af aan de voorkant maar tegen het einde komen de surrounds wel wat in actie. Kwalitatief is er weinig over te klagen, de dialogen zijn ten allen tijde goed verstaanbaar en het detail van het geluid zorgt ervoor dat je echt goed meegezogen wordt in wat er op het scherm gebeurt. Zoals gewoonlijk bij deze films wordt de subwoofer maar sporadisch gebruikt, maar wanneer deze dan toch van zich mag laten horen dan is het ook direct duidelijk.

EXTRA’S
De Blu-ray bevat de theatrical alsook de extended versie van de film en daarnaast zijn er ook nog enkele verwijderde scènes

CONCLUSIE
Echt schitterend is deze The Marked Ones niet, maar om het wachten op deel vijf te overbruggen kan hij wel dienen.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: