Pain & Gain

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Duits Dolby Digital 5.1, Engels Dolby TrueHD 7.1, Frans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Nederlands, Noors, Zweeds

Extra's: American Dreamer: Daniel Lugo, Back to basics: Michael Bay's vision, Diamonds in the Rough: Locations, Dirty Work: Adrian Doorbal, Passion Player: Paul Doyle, Still a true story: Ripped from the headlines, The A game: Michael Bay's Pain & Gain, The Real Deal: Law Enforcement, Victimless Crime: Victor Kershaw

Speelduur (min.): 130
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-paingainblu

FILM
Gebaseerd op waargebeurde feiten volgt Pain & Gain het verhaal van fitness trainer Daniel Lugo die na het bijwonen van een “motivatiesessie” ervan overtuigd is dat er meer voor hem in het leven zit dan jarenlang tegen een hongerloon papzakken te begeleiden met het verliezen van een paar grammen gewicht. Samen met zijn vrienden Paul Doyle en Adrian Doorbal besluit Lugo om de arrogante maar rijke Victor Kershaw te ontvoeren, hem al zijn geld afhandig te maken, en dan… van de wereld een betere plaats maken!

Regisseur Michael Bay, die we recentelijk vooral kennen van energetische films zoals Transformers waarbij het camerawerk erop gebrand lijkt te zijn je vooral niet duidelijk te maken wat er nu op het scherm gebeurt, die een waargebeurd verhaal regisseert over enkele bodybuilders die het criminele pad opgaan. Ja, ook wij waren niet onder de indruk van de setup en onze verwachtingen waren allesbehalve hooggespannen.

Onterecht blijkt nu! Bay slaagt erin om het compleet waanzinnige verhaal van Lugo en zijn kompanen als een echte actiekomedie naar voren te brengen waarbij je je meermaals betrapt op voluit lachen dankzij geschifte dialogen en situaties die je zelf mest de beste wil niet zou kunnen bedenken. En dan bedenk je je weer dat het weliswaar aangedikt zal zijn, maar wél berust op waargebeurde feiten en als dusdanig kan je het de politie niet echt kwalijk nemen dat ze in het begin nogal wat missers gemaakt hebben. Immers, niemand die een verhaal als dit geloofd zou hebben.

De cast zal met Pain & Gain absoluut geen prijzen winnen, maar Dwayne Johnson die oneliners uitbraakt zoals “Jesus Christ himself has blessed me with many gifts, one of them is knocking someone the fuck out!” blijft gewoon hilarisch, en dat is maar één voorbeeld van sommige van de schitterende uitspraken die je met regelmaat op je afgevuurd krijgt. Serieus moet je deze film absoluut niet nemen, maar zet je gewoon relaxed voor de TV en je krijgt een film voorgeschoteld die meer op de lachspieren werkt dan menig rasechte komedie dezer dagen.

Michael Bay heeft met Pain & Gain een omgekeerde buddy-movie gemaakt (de buddies zijn voor een keer eens geen agenten) die gewoon goed werkt door een duidelijk verhaal, goede casting en deftige acteerprestaties. Een aanrader voor wie na een harde werkdag eens goed wil ontspannen.

BEELD EN GELUID
Pain & Gain is geen blockbuster die indruk maakt met overmaats spectaculaire special effects maar de transfer naar Blu-ray kan zonder probleem perfect genoemd worden. De kleuren zijn fel en komen goed door terwijl huidstinten natuurlijk zijn voor het klimaat waarin in de film speelt, zwartwaarden zijn diep, contrast is exact zoals het moet zijn, en het niveau van detail is haarscherp. We hebben geen enkele compressiefout kunnen ontdekken en mogen dan ook zonder probleem nog eens een 10/10 uitdelen voor beeldkwaliteit.

Qua geluid zijn we vooral fan van agressieve DTS-HD 6.1 tracks, maar deze Dolby TrueHD 7.1 track mag er zeker en vast ook wezen! Het complete geluidsschema zorgt voor een actieve mix die veel gebruik maakt van de verscheidene kanalen terwijl dialogen op geen enkel moment in het gedrang komen. De achterste speakers hadden iets meer actie mogen hebben, maar dan zijn we aan het muggeziften. Al bij al toch ook op gebied van geluid een topper.

EXTRA’S
Waar men in de VS eerst een zogenaamde “vanilla”-release kreeg zonder enige extra’s krijgen wij onmiddellijk de zogenaamde “Special Collector’s Edition”. Niet dat er qua verpakking zoveel speciaals aan op te merken valt, maar hier zitten wél een hoop extra’s bij.

Op de cover vind je negen titels, maar eigenlijk vallen alle extra’s onder “The A Game: Michael Bay’s Pain & Gain” wat alles bij elkaar een dikke 50 minuten aan additioneel materiaal bevat. We beginnen met “Still A True Story: Ripped From The Headlines” waarin we een interview te zien krijgen met journalist Pete Collins en de echte Ed DuBois over de zaak die als inspiratie diende voor de film. In “Back To Basics: Michael Bay’s Vision” worden cast & crew interviews getoond waarin men dieper ingaat op hoe Bay gewerkt heeft als regisseur voor de film en hoe zijn stijl perfect was voor dit project.

“American Dreamer: Daniel Lugo” gaat niet zozeer over de echte Lugo maar eerder over Mark Wahlberg en wat hij zoal heeft moeten doen om in zijn rol te geraken. “Passion Player: Paul Doyle” is een gelijkaardige feature maar dan over Dwayne Johnson en hoe hij zich heeft moeten aanpassen nadat men hem liet weten dat hij Paul Doyle zou moeten gaan spelen in plaats van Adrian Doorbal. De rol van Doorbal werd uiteindelijk gespeeld door Anthony Mackie en die heeft natuurlijk ook zijn eigen stukje in “Dirty Work: Adrian Doorbal”

“Victimless Crime: Victor Kershaw” is meer van hetzelfde genre van extra maar dan met focus op Tony Shalhoud. Shalhoub is geen actiefiguur dus het is wel interessant om te zien hoe hij om ging met de verscheidene actiescènes waarbij zijn personage betrokken was.

“Diamonds In The Rough: Locations” gaat wat dieper in op de locaties in Miami die gebruikt zijn (inclusief Bay’s eigen huis!), en “The Real Deal: Law Enforcement” geeft weer wat meer informatie over hoe echte agenten meegewerkt hebben aan de productie.

CONCLUSIE
Pain & Gain is geen film die onmiddellijk tot de verbeelding spreekt, en de trailers noch de korte inhoud zullen menig filmfanaat per direct aanspreken. Dat de regisseur van dienst Michael Bay is zou je ook niet echt als een pluspunt voor dit genre benoemen, maar dan vergeet je wél dat Bay’s carrière pas echt begon met Bad Boys (met Will Smith). Inderdaad een buddy-actiekomedie. Met Pain & Gain gaat hij blijkbaar terug naar het begin met dien verstande dat de buddies deze keer aan de andere kant van de wet staan en allesbehalve slim zijn. Het werkt allemaal perfect en het eindresultaat is een geslaagde komedie die het grote publiek zonder probleem zal kunnen aanspreken.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: