Pain & Gain

Gebaseerd op waargebeurde feiten volgt Pain & Gain het verhaal van fitness trainer Daniel Lugo die na het bijwonen van een “motivatiesessie” ervan overtuigd is dat er meer voor hem in het leven zit dan jarenlang tegen een hongerloon papzakken te begeleiden met het verliezen van een paar grammen gewicht. Samen met zijn vrienden Paul Doyle en Adrian Doorbal besluit Lugo om de arrogante maar rijke Victor Kershaw te ontvoeren, hem al zijn geld afhandig te maken, en dan… van de wereld een betere plaats maken!

Regisseur Michael Bay, die we recentelijk vooral kennen van energetische films zoals Transformers waarbij het camerawerk erop gebrand lijkt te zijn je vooral niet duidelijk te maken wat er nu op het scherm gebeurt, die een waargebeurd verhaal regisseert over enkele bodybuilders die het criminele pad opgaan. Ja, ook wij waren niet onder de indruk van de setup en onze verwachtingen waren allesbehalve hooggespannen.

Onterecht blijkt nu! Bay slaagt erin om het compleet waanzinnige verhaal van Lugo en zijn kompanen als een echte actiekomedie naar voren te brengen waarbij je je meermaals betrapt op voluit lachen dankzij geschifte dialogen en situaties die je zelf mest de beste wil niet zou kunnen bedenken. En dan bedenk je je weer dat het weliswaar aangedikt zal zijn, maar wél berust op waargebeurde feiten en als dusdanig kan je het de politie niet echt kwalijk nemen dat ze in het begin nogal wat missers gemaakt hebben. Immers, niemand die een verhaal als dit geloofd zou hebben.

De cast zal met Pain & Gain absoluut geen prijzen winnen, maar Dwayne Johnson die oneliners uitbraakt zoals “Jesus Christ himself has blessed me with many gifts, one of them is knocking someone the fuck out!” blijft gewoon hilarisch, en dat is maar één voorbeeld van sommige van de schitterende uitspraken die je met regelmaat op je afgevuurd krijgt. Serieus moet je deze film absoluut niet nemen, maar zet je gewoon relaxed voor de TV en je krijgt een film voorgeschoteld die meer op de lachspieren werkt dan menig rasechte komedie dezer dagen.

Michael Bay heeft met Pain & Gain een omgekeerde buddy-movie gemaakt (de buddies zijn voor een keer eens geen agenten) die gewoon goed werkt door een duidelijk verhaal, goede casting en deftige acteerprestaties. Een aanrader voor wie na een harde werkdag eens goed wil ontspannen.

Pain & Gain is geen film die onmiddellijk tot de verbeelding spreekt, en de trailers noch de korte inhoud zullen menig filmfanaat per direct aanspreken. Dat de regisseur van dienst Michael Bay is zou je ook niet echt als een pluspunt voor dit genre benoemen, maar dan vergeet je wél dat Bay’s carrière pas echt begon met Bad Boys (met Will Smith). Inderdaad een buddy-actiekomedie. Met Pain & Gain gaat hij blijkbaar terug naar het begin met dien verstande dat de buddies deze keer aan de andere kant van de wet staan en allesbehalve slim zijn. Het werkt allemaal perfect en het eindresultaat is een geslaagde komedie die het grote publiek zonder probleem zal kunnen aanspreken.