Need for Speed

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Audiocommentaar, Capturing speed: making an authentic car movie, Monarch and Maverick outtakes, Ties that bind the circus is in town, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 131
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-needforspeedblu

FILM
Het gaat Tobey Marshall niet echt voor de wind. Hij mag dan wel een lokale held zijn op gebied van straatraces en zelfs de aandacht hebben van de geheimzinnige straatrace-organisator Monarch, de tuning garage die hij samen met enkele vrienden uitbaat draait verlies en de bank staat al klaar om er de stekker uit te halen. Na nog eens een race in zijn thuisplaats Mt. Kisco gewonnen te hebben komt Dino Brewster, een rijkeluisjongen die het tot professioneel racer geschopt heeft en eveneens Tobeys vriendin Anita voor zich gewonnen heeft, hem een voorstel doen: Dino heeft de laatste Mustang waar Carol Shelby aan werkte op de kop kunnen tikken en als Tobey ervoor zorgt dat hij afgewerkt wordt krijgt hij 25% van wat de wagen opbrengt bij verkoop.

Ondanks de rivaliteit met Dino gaat Tobey op het voorstel in en hij en zijn mannen slagen grandioos in hun opzet. De wagen wordt na inspectie verkocht voor net geen 3 miljoen maar tijdens een discussie laaien de oude gevoelens weer op en de twee mannen besluiten het uit te vechten in een race. Hier gaat het echter helemaal mis, er gebeurt een ongeluk waarbij een van Tobey’s vrienden om het leven komt, en aangezien Dino het hazepad kiest blijft Tobey als enige verdachte voor het ongeluk achter. Gevolg: hij mag een paar jaartjes gaan brommen voor onvrijwillige doodslag.

Wanneer hij op borg vrijkomt blijft Tobey niet lang bij de pakken zitten. Hij contacteert de koper van de Shelby die hij afgewerkt heeft om ermee naar de andere kant van de VS te rijden waar hij mee wil doen aan de illustere DeLeon illegale straatrace om zo niet enkel een heel pak geld te verkrijgen maar eveneens wraak te nemen op Dino…

Gebaseerd op de bekende reeks games van Electronic Arts is Need for Speed een volbloed film voor fans van snelle wagens. De Ford Mustang die hierboven al even aan bod gekomen is maar het topje van de ijsberg aan lekkers dat je voorbij ziet komen. Koenigsegg, Saleen, McLaren, Lamborghini, … autofreaks worden verwend! Dat is echter niet echt een reden om een film te gaan bekijken, eerder om naar een autosalon te gaan. Voor een film moet er drama, spanning en actie aanwezig zijn, toch voor dit genre. En dat is er wel degelijk!

Het verhaal bevat wel wat teveel verschillende plotlijnen die door elkaar gehaspeld worden terwijl er eigenlijk dan weer wat gaten zitten op andere plaatsen (wat zou Tobey doen als hij geen wagen te pakken had gekregen? Hoe wou hij zijn onschuld gaan bewijzen of wraak nemen? …) en er is op inhoudelijk vlak veel waar we negatieve opmerkingen over zouden kunnen maken maar dat vergeven we makers voor een keer dankzij het feit dat alles gewoonweg zo goed gefilmd wordt en de sfeer gewoonweg van het scherm spat. De film duurt een dikke twee uur en is duidelijk in drie delen gesplitst waarbij je je kan afvragen of het misschien niet wat teveel is, maar je verveelt je op geen enkel moment, er is altijd wel wat gaande, en als het dan net even wat rustiger wordt is er wel iemand die een of andere grap naar voren brengt om de spanning even te relativeren zonder dat je je begint te irriteren.

BEELD EN GELUID
Terwijl we rond de oren geslagen worden met allerlei big budget actiefilms die het vooral moeten hebben van door CGI-opgepompte beelden (Pompeii!) hebben we toch een minder voor de hand liggende tip indien je je surround set wil demonstreren: deze Need for Speed is namelijk schitterend!

Elk klein spikkeltje detail wordt gewoon haarfijn weergegeven, kleuren zijn vol en levendig, het contrast is top, zwartwaarden zijn zo diep dat je er bijna in kan verdrinken, en we hebben werkelijk zelfs geen enkele hint naar een compressiefout gevonden. Het geluid is zo mogelijk nog beter. Het gaat hier niet over “luid, luider, luidst” maar over grommende bassen, hoogtoerige motoren die liggen te huilen en banden die werkelijk stukjes rubber achterlaten op het asfalt. Dit allemaal met een perfecte plaatsing en een precisie dat je elk moment een opgevoerde Ford Mustang in je woonkamer verwacht te zien binnenrijden. Dit allemaal zonder ook maar een enkel moment dialogen te overstemmen of het volume onnodig hoog te moeten zetten. Het is dat we maar tot 10 gaan in onze score want dit is zowat het beste dat we in lange tijd al gehoord hebben.

EXTRA’S
Na een nogal technische audio commentaartrack waarin regisseur Scott Waugh en Aaron Paul herinneringen ophalen aan het maken van de film kunnen we kijken naar “Capturing Speed: Making An Authentic Car Movie”, een kleine tien minuten durende kijk op hoe men probeerde zo weinig mogelijk CGI te gebruiken voor Need for Speed en hoe men dit heeft kunnen realiseren met nieuwe camera’s, stuntmensen en zelfs nagemaakte supersportwagens.

In “Ties the Bind” krijgen we regisseur Scott Waugh wederom aan het woord en deze keer over hoe het was voor hem om op te groeien als vriend van een familie van stuntmensen die dit werk al gedurende generaties deden en het valt vooral op hoeveel respect hij heeft voor de passie en toewijding van deze mensen. Waugh komt verder nog eens voorbij in “The Circus Is In Town”, een dikke 10 minuten durend stuk waarin hij babbelt over het filmen terwijl ze van locatie naar locatie gingen.

“Monarch & Maverick Outtakes” (nee, ze zijn inderdaad niet zo grappig) en een viertal verwijderde scènes sluiten de extra’s af.

CONCLUSIE
We hadden absoluut geen hoge verwachtingen van deze Need for Speed – en als dat onze score beïnvloed heeft excuseren we ons daar nu reeds voor – maar je voelt aan alles dat er passie zit in deze productie en dat is ook al heel wat dezer dagen waarin generische hersenloze blockbusters aan de lopende band en zonder hart gemaakt lijken te zijn. Aaron Paul is geen Vin Diesel maar dat weerhoudt ons niet om Need for Speed zonder probleem op eenzelfde niveau als de Fast & Furious serie te plaatsen.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: