Minority Report

Het is 2054 en de stad Washington is erin geslaagd om het aantal moorden tot een absoluut minimum te herleiden door het gebruik van zogenaamde pre-cogs, helderzienden die een moord kunnen zien voordat deze effectief gebeurt. Een speciaal politieteam, de pre-crime unit, zoekt dan de locatie op waar de daad zou gebeuren en doet dan een interventie waarna de toekomstige moordenaar voor de rest van zijn leven in een vriestank gestopt wordt.

Op een dag tonen de pre-cogs dat hoofdinspecteur John Anderton (Tom Cruise) een man genaamd Leo Crow zal vermoorden in de komende 36 uur. John kan niet geloven wat hij ziet, zeker niet aangezien hij deze Leo Crow nog nooit ontmoet heeft, en ontvlucht de pre-crime unit voordat hij gearresteerd wordt. Omdat hij ervan overtuigd is dat hij in de val wordt gelokt bezoekt John dokter Iris Hineman die het pre-cog programma oorspronkelijk opgezet heeft om uit te zoeken of iemand een van de pre-cogs gesaboteerd kan hebben. Zij vertelt hem dat van tijd tot tijd niet alle beelden die door de pre-cogs getoond worden dezelfde zijn en dat Agatha – de sterkste van de pre-cogs – deze “minority reports” in haar brein bijhoudt.

John verandert zijn identiteit, gaat terug naar de pre-crime unit en ontvoert Agatha aangezien hij ervan overtuigd is dat zij zijn onschuld kan bewijzen. Wat hij echter niet weet is dat alles dat gebeurt deel uitmaakt van een grotere samenzwering waar hij per ongeluk op gestuit is en dat hij niet enkel zijn eigen onschuld moet bewijzen maar ook de toekomst van de pre-cogs moet beschermen.

Met Minority Report heeft Steven Spielberg een zeer speciale kijk gegeven op de toekomst waar de interactie tussen de mens en technologie niet enkel als extreem behulpzaam gezien wordt maar eveneens de gevaren hiervan toont. Met dit basisgegeven heeft hij niet enkel een zeer interessant verhaal in elkaar gestoken maar samen met de schitterende speciale effecten alsook het zeer goede acteerwerk van de cast waaronder Tom Cruise, Colin Farrell en Max von Sydow heeft hij een topfilm afgeleverd.