27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Lawless

Lawless is een goede film, maar had véél meer kunnen zijn als de makers niet vergeten waren dat ze een film aan het maken waren

Het zijn de jaren ’30 en terwijl in de grote steden gangsters als Al Capone schoon weer maken met de verkoop van illegaal gestookte alcohol, moet die alcohol natuurlijk ergens vandaan komen. En dat is Virginia, een staat waar armoede heerst en de mensen weinig meer mogelijkheden hebben dan het brouwen van illegaal gestookte whisky.

In Lawless volgen we de broers Bondurant die in Franklin County wonen. Forrest heeft de reputatie van onaantastbaar te zijn vanwege het feit dat hij menig ziekte en aanval reeds overwonnen heeft, en hij heeft samen met zijn broer Howard ook een van de grootste stokerijen in het gebied. Zijn kleine broer Jack wil meedoen in de familiezaak maar Forrest vindt dat Jack te laf is om mee te doen met de echte mannen. Wanneer Special Deputy Charlie Rakes echter langskomt en Forrest hem niet wil laten delen in de winst is dit het begin van een bloedvete tussen de broers en Rakes die niet zal stoppen voordat er doden vallen.

Lawless is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de broers Bondurant en bevat nogal wat stevige namen in de cast, Shia LaBoeuf, Tom Hardy, Guy Pearce, Jessica Chastain, en zelfs Gary Oldman komt langs voor een klein rolletje. Tel daar nog bij dat de regisseur van dienst John Hillcoat is die eerder reeds The Proposition (geschreven door Nick Cave en met Guy Pearce) en The Road afleverde, en je verwacht je aan een rauwe gangsterfilm van de hoogste plank.

Spijtig genoeg is dit niet het geval. De cast doet zijn werk met verve, maar de relatie tussen Hardy en Chastain lijkt zich in een andere film af te spelen, en Guy Pearce lijkt bijna een spelbreker ondanks dat hij zijn personage van Rakes tot in de puntjes uitgewerkt heeft. Nee, het probleem ligt hier vooral aan het script en het feit dat de makers per se de realiteit wilden volgen waardoor ze blijkbaar vergeten zijn dat we nog steeds willen kunnen genieten van een film. Realiteit is mooi, maar hier is het net een beetje te traag en saai om te kunnen blijven boeien, en we vroegen ons constant af of we nu aan het kijken waren naar een liefdesdrama, een gezinsdrama, of een gangsterfilm over een bloedvete.

Lawless is een goede film maar had veel meer kunnen zijn mochten de makers niet vergeten zijn dat ze een film aan het schieten waren in plaats van een documentaire over echtgebeurde feiten.