Killer Elite

Voormalig Special Ops lid en huurmoordenaar Danny Bryce vindt dat het wel goed geweest is en besluit om op pensioen te gaan. Spijtig genoeg blijken anderen die beslissing niet te respecteren want wanneer zijn vriend en mentor Hunter gevangen genomen wordt omdat hij een missie weigerde te volbrengen wordt Bryce opgebeld om te doen wat Hunter weigerde: drie leden van de SAS om het hoekje helpen omdat ze enkele jaren geleden de zoon van een Sjeik uit Oman omgebracht hebben. Gewoon doden is trouwens niet genoeg, hij moet ook hun “bekentenis” op tape opnemen en hun dood doen lijken op een ongeval. Mocht hij er niet in slagen om deze taak tot een goed einde te brengen wordt zijn vriend Hunter naar de eeuwige jachtvelden gestuurd.

Alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is blijkt dat de SAS niet enkel maar een hoop bijna paranoïde getrainde professionals heeft maar verscheidene voormalige agenten van de dienst hebben een geheime organisatie opgezet genaamd “The Feather Men” wiens operationele leider, Spike, vastbesloten is om zijn kameraden te beschermen. De jacht kan beginnen!

Jason Statham is nogal een actief baasje tegenwoordig en we krijgen de ene na de andere film met hem in de hoofdrol voorgeschoteld en in deze Killer Elite wordt hij bijgestaan door Clive Owen en Robert De Niro die deze keer de affiche mee wat moeten opfleuren. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten maar je kan je afvragen hoe feitelijk de film effectief is, gelukkig houdt dat Statham niet tegen om zijn gebruikelijke kunstjes te doen en ook al levert Killer Elite weinig origineels af, de film doet wel wat je ervan verwacht.

Actiescènes zijn leuk om naar te kijken, en het “noodzakelijke” achtergrondverhaal vertraagt de boel wel een beetje maar gelukkig niet al teveel. Killer Elite is een leuke actiefilm in de stijl van de Bourne-films, maar weinig meer. Een typisch Statham-vehikel dus met wat toegevoegd spionage-elementen.