Jack Ryan: Shadow Recruit

Compleet ontredderd door de gebeurtenissen van 9/11 besluit Jack Ryan (Chris Pyne) zijn studies stop te zetten en zich te vervoegen bij het Amerikaanse leger om zijn steentje bij te dragen aan het bevechten van terroristische regimes. Zijn loopbaan bij het leger is echter geen lang leven beschoren want tijdens een missie in vijandelijk gebied wordt zijn helikopter neergeschoten en tegen dat men hem kan evacueren is hij zodanig gewond dat de kans dat hij ooit nog zal kunnen lopen zeer klein.

Dat hij ondanks de zware verwondingen er toch in geslaagd was twee medesoldaten uit de helikopter te krijgen zodat deze de aanval overleefden heeft echter de aandacht getrokken van Thomas Harper (Kevin Costner), een medewerker van de CIA die Jack voorstelt om voor hem te gaan werken als hij zijn revalidatie tot een goed einde brengt. Hierdoor extra gemotiveerd traint Ryan nog meer verbeten dan ooit en enige tijd later is hij in staat om zijn studies terug op te pakken om daarna in Wall Street te gaan werken als undercover analist die de financiële geldstromen van verdachte personen en organisaties in het oog houdt.

Enkele jaren later ontdekt Jack vreemde patronen in de financiële transacties van een Russische zakenman genaamd Cherevin. Aangezien niemand zo goed op de hoogte is als Jack wordt hij door Harper zelf naar Rusland gestuurd om verder onderzoek te doen en het wordt al snel duidelijk dat Cherevin wel degelijk iets te verbergen heeft. Wanneer duidelijk wordt wat de Rus van plan is, is het maar zeer de vraag of men nog op tijd zal zijn om hem te stoppen…

Jack Ryan: Shadow Recruit is de nieuwste incarnatie rond Tom Clancys personage dat we eerder al voorbij zagen komen in o.a. “The Hunt for Red October”, “Patriot Games” en “The Sum of All Fears”. Na Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck mag nu Chris Pine (Star Trek Into Darkness) de hoofdrol op zich nemen en hij doet dit redelijk goed. Als CIA-analist komt hij op het spoor van een op handen zijnde terroristische aanval op de VS en wanneer hij plots het veld ingestuurd wordt om de zaak verder uit te diepen is het allesbehalve ongeloofwaardig dat diezelfde penseellikker plots zowat een eenmansleger blijkt te zijn dankzij de introductie waarin we zagen hoe hij via het leger uiteindelijk bij de CIA terecht gekomen is.

Die introductie duurt echter wel wat lang en buiten de scène met de helikopter duurt het bijna tot twee derde van de film voorbij is eer de actie echt van start gaat. Op dat moment gaan alle registers wel open, maar het nadeel hiervan is dan weer dat de balans zowat compleet weg lijkt te zijn. Waar de film in het begin relatief realistisch (voor zover je in dit genre van realisme kan spreken – het is een op en top pro-Amerikaanse propagandafilm) wordt opgezet als een spionagethriller valt dit compleet weg ten voordele van het spektakel dat er zo over gaat dat ook alle geloofwaardigheid verdampt als water voor de zon.

Als dusdanig is Jack Ryan toch wel een teleurstelling. Kenneth Branagh, die naast de rol van slechterik ook plaatsnam op de regisseursstoel, gaat halverwege overstag van thriller naar actiefilm zonder dit deftig te onderbouwen en plots zitten we in een achtervolging die gewoon te gek voor woorden is. Ook te gek voor woorden is trouwens dat Jacks geliefde Cathy Muller (Keira Knightley) plots in Rusland goeiedag komt zeggen en zo dankbaar is dat Jacks leugens tegen haar puur zijn vanwege zijn job bij de CIA en niet vanwege een of andere affaire dat ze ermee instemt om de “slechte Rus” bezig te houden terwijl Jack in zijn kantoor inbreekt. Het is allemaal een beetje te makkelijk en zo zijn er nog wel meer voorbeelden van zaken die gewoon nergens op slaan.

We hebben nooit de boeken van Tom Clancy gelezen maar deze Shadow Recruit vinden we toch niet meteen een van de beste films gebaseerd op werk van Clancy. Een overdaad aan toevalligheden en een totaal gebrek aan balans zorgen ervoor dat de film alle gevoel van geloofwaardigheid verliest en eindigt als weinig meer dan een pro-Amerikaanse propaganda film. Vermakelijke pulp maar weinig meer dus.