Insidious

Niet lang nadat de familie Lambert ingetrokken zijn in hun nieuwe huis valt hun oudste zoon Dalton van de trap naar de zolder waarbij hij zijn hoofd pijn doet. Op zich geen echt probleem, maar dat wordt het wel wanneer de daaropvolgende ochtend Dalton niet meer wakker te krijgen valt. Het gezin gaat van de ene geneesheer naar de andere maar niemand blijkt te kunnen helpen. Het is alsof Dalton in een coma zit, maar het is geen echte coma en de medische wereld staat voor een raadsel.

Enige tijd later beginnen er allerlei rare dingen te gebeuren. Het alarm van het huis gaat af zonder enige reden, deuren beginnen vanzelf open en dicht te gaan zonder dat er iemand in de nabijheid is, en wanneer moeder Renai allerlei figuren begint waar te nemen in het huis is het welletjes geweest. Het gezin besluit te verhuizen om alle narigheid achter zich te laten, maar niet lang na hun aankomst in hun nieuwe huis blijkt al snel dat de vreemde gebeurtenissen hen gewoon gevolgd zijn…

Insidious is van de makers van Saw en Paranormal Activity en neemt het simpele gegeven van een spookhuis en voert dit naar het volgende niveau. Het verhaal is rechtdoorzee en de film is allesbehalve perfect, maar qua creëren van atmosfeer kan er niets negatiefs gezegd worden. Vanaf het prille begin worden we overspoeld door sommige van de beste schrikeffecten die we in lange tijd meegemaakt hebben en ook al zijn er hier en daar wat saaie momenten, Insidious slaagt erin om op de juiste momenten de juiste zenuwen te bespelen. Telkens je het idee zou durven te krijgen dat het wat saai of langdradig begint te worden kan je je maar best schrap zetten want net dàn kan je ervan op aan dat er elk moment weer iets verrassends zal gebeuren dat je uit je zetel doet springen.

Een simpel gegeven kan heel makkelijk gedupliceerd (en verknoeid) worden, maar de kunst zit erin om de goede elementen op zo’n manier uit te spelen dat je begint te vergeten dat je het verhaal eigenlijk al duizend keren gezien hebt. En de makers van Insidious slagen hier (bijna) perfect in.

Op gebied van horrorfilms die het moeten hebben van je uit je zetel te doen bibberen van spanning en schrikmomenten is Insidious een van de betere van de laatste tijd en fans van het genre mogen deze zeker niet overslaan.