Insidious: Chapter 2

Terwijl de politie volgend op de gebeurtenissen uit Insidious de dood van Elise Rainier onderzoekt besluiten de herenigde Lamberts te verhuizen naar de woning van grootmoeder Lorraine om daar te proberen hun leven weer op te pakken. Veel rust wordt hun echter niet gegund want al snel nadat ze ingetrokken zijn beginnen weer onrustwekkende verschijnselen zich voor te doen; Renai hoort een bekend deuntje afgespeeld worden op de piano terwijl er niemand in de kamer is, en Lorraine ziet een vrouw gekleed in het wit door de gang wandelen. Josh wil er echter niets over horen en doet het af als stress volgend op wat er voordien gebeurd is. Lorraine laat het hier echter niet bij en roept de hulp in van Elise’s voormalige helpers Specs en Tucker die ondertussen in Elise’s videoarchief een tape gevonden hebben met een wel heel verontrustende inhoud…

James Wan had in 2010 een regelrechte horror hit met Insidious en zoals bijna altijd tegenwoordig wil dat zeggen dat er een sequel moest komen. De originele cast keert terug om hun rollen op te nemen en waar we vorige keer een “Bride in Black” hadden, krijgen we nu een “White Widow”. Of toch iets in die trend. Het verhaal van de eerste film wordt wat verder uitgediept en alles blijkt gerelateerd te zijn met een ondertussen vervallen ziekenhuis waar grootmoeder Lorraine ooit gewerkt heeft. Allemaal goed en wel, maar veel originaliteit brengt dit spijtig genoeg niet met zich mee.

Wan slaagt erin om in de eerste helft van de film de spanning hoog te houden met goed gebruik van muziek en effecten die opbouwen naar plotse schrikmomenten die hun uitwerking niet missen. Halverwege zakt het tempo echter in elkaar, en verdampt de spanning als water voor de zon. We keren weer terug naar “The Further” (een soort van Voorgeborchte) wat we in deel 1 wel konden appreciëren aangezien het iets nieuw en origineel was maar nu gewoon langdradig en saai aanvoelt, en krijgen daarbovenop ook nog eens wat best beschreven kan worden als een gedeeltelijke aflevering van “Ghost Hunter International” (TV-serie op Syfy Channel) waarin enkele personages met draagbare camera’s wat gaan rondwandelen in boven vernoemd ziekenhuis. Allemaal leuk en aardig misschien, maar wij vonden het vooral slaapverwekkend.

Insidious 2 trapt in zowat alle vallen die er zijn voor een sequel. De fouten uit deel 1 worden niet verbeterd, de sterktepunten worden grotendeels afgezwakt, en de nieuwe elementen slagen er absoluut niet in om dit goed te maken. Blijft over: enkele goede schrikmomenten en die zorgen ervoor dat de film niet gebuisd is.