Insidious: Chapter 2

Info

Beeldformaat: 2.39:1 HD
Geluid: Duits DTS-HD MA 5.1, Engels DTS-HD MA 5.1, Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Engels, Frans, Nederlands

Extra's: Geesttransformatie, Insidious: Geestwaarnemingen, Leigh Whannells Insidious dagboek, Periferisch zicht: Scènes, Spookziekenhuis: Op Locatie, Werk in uitvoering: Q&A op de set

Speelduur (min.): 106
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-insidious2blu

FILM
Terwijl de politie volgend op de gebeurtenissen uit Insidious de dood van Elise Rainier onderzoekt besluiten de herenigde Lamberts te verhuizen naar de woning van grootmoeder Lorraine om daar te proberen hun leven weer op te pakken. Veel rust wordt hun echter niet gegund want al snel nadat ze ingetrokken zijn beginnen weer onrustwekkende verschijnselen zich voor te doen; Renai hoort een bekend deuntje afgespeeld worden op de piano terwijl er niemand in de kamer is, en Lorraine ziet een vrouw gekleed in het wit door de gang wandelen. Josh wil er echter niets over horen en doet het af als stress volgend op wat er voordien gebeurd is. Lorraine laat het hier echter niet bij en roept de hulp in van Elise’s voormalige helpers Specs en Tucker die ondertussen in Elise’s videoarchief een tape gevonden hebben met een wel heel verontrustende inhoud…

James Wan had in 2010 een regelrechte horror hit met Insidious en zoals bijna altijd tegenwoordig wil dat zeggen dat er een sequel moest komen. De originele cast keert terug om hun rollen op te nemen en waar we vorige keer een “Bride in Black” hadden, krijgen we nu een “White Widow”. Of toch iets in die trend. Het verhaal van de eerste film wordt wat verder uitgediept en alles blijkt gerelateerd te zijn met een ondertussen vervallen ziekenhuis waar grootmoeder Lorraine ooit gewerkt heeft. Allemaal goed en wel, maar veel originaliteit brengt dit spijtig genoeg niet met zich mee.

Wan slaagt erin om in de eerste helft van de film de spanning hoog te houden met goed gebruik van muziek en effecten die opbouwen naar plotse schrikmomenten die hun uitwerking niet missen. Halverwege zakt het tempo echter in elkaar, en verdampt de spanning als water voor de zon. We keren weer terug naar “The Further” (een soort van Voorgeborchte) wat we in deel 1 wel konden appreciëren aangezien het iets nieuw en origineel was maar nu gewoon langdradig en saai aanvoelt, en krijgen daarbovenop ook nog eens wat best beschreven kan worden als een gedeeltelijke aflevering van “Ghost Hunter International” (TV-serie op Syfy Channel) waarin enkele personages met draagbare camera’s wat gaan rondwandelen in boven vernoemd ziekenhuis. Allemaal leuk en aardig misschien, maar wij vonden het vooral slaapverwekkend.

BEELD EN GELUID
Insidious: Chapter 2 is zwaar gestileerd om de atmosfeer van verscheidene plaatsen goed te ondersteunen. Zo zijn de delen in “The Further” nogal donker, wazig en kleurloos (op felle rode en blauwe accenten na), scènes binnenshuis hebben felle primaire en ondermaatse secundaire kleuren, terwijl buiten alles in vol ornaat naar voren gebracht wordt en huidtinten zeer natuurlijk ogen. Deze setting, alsook het contrast dat bij momenten wat wazig is, is duidelijk opzettelijk gekozen en wordt door de Blu-ray perfect weergegeven zoals de makers in gedachten hadden.

Over het geluid kunnen we absoluut niet klagen met veelvuldig gebruik van de achterste luidsprekers voor allerlei omgevingsgeluiden en effecten, terwijl de subwoofer ook regelmatig in actie komt en dialogen voor het merendeel helder vanuit de center komen. Enige kleine opmerking die we hebben is dat in het begin van de film er een stukje “video” afgespeeld wordt en daarin zijn de dialogen merkbaar stiller dan in de rest van de film, en dit valt nog des te meer op omdat de intro zo overweldigend is.

EXTRA’S
De extra’s beginnen met “Periferisch zicht: Scènes” wat een redelijk standaard behind the scenes feature is waarin cast & crew voorbijkomen om wat meer info te geven omtrent de hele productie. Na dit gedurende een 15-tal minuten ondergaan te hebben kan je “Geesttransformatie” bekijken wat een 7 minuten durend stukje is over de make-up en effecten om de geesten tot leven te brengen.

“Spookziekenhuis: Op Locatie” duurt 9 minuten en daarin hebben bovennatuurlijk onderzoekers Brian Patrick en Layla Halfhill het over hun inbreng bij de film en de opnames in het Linda Vista ziekenhuis waar blijkbaar geesten zouden rondwaren. “Werk in Uitvoering” is dan weer een 24 minuten durende Q&A sessie met de cast en na dat bekeken te hebben kan je nog 8 minuten “Leigh Whannells Insidious Dagboek”, wat voor zichzelf spreekt, laten voorbij komen. Finaal zijn er dan nog drie webisodes (in totaal 12 minuten) waarin we Specs en Tucker volgen tijdens hun avonturen bij het zoeken naar geesten onder de noemer “Insidious: Geestwaarnemingen”.

CONCLUSIE
Insidious 2 trapt in zowat alle vallen die er zijn voor een sequel. De fouten uit deel 1 worden niet verbeterd, de sterktepunten worden grotendeels afgezwakt, en de nieuwe elementen slagen er absoluut niet in om dit goed te maken. Blijft over: enkele goede schrikmomenten en die zorgen ervoor dat de film niet gebuisd is.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: