HLN: Weg met de Pick-up!

Of hoe de pers een dodelijk ongeval met een dronken bestuurder onnodig draait naar een hetze tegen pick-ups en SUV’s

341 Pageviews

Vorig weekend was er een dodelijk ongeval op de E40 waarbij een Fransman met een Renault Twingo van de baan gereden was door een jonge en dronken bestuurder van een geleende Dodge Ram pick-up. Altijd een triestige historie als er iemand om komt, maar op zich was het een ongeval als een ander. Behalve voor HLN die het een perfecte aanleiding vonden om “het debat” aan te zwengelen of pick-ups wel op onze wegen horen!

Niet enkel rapporteerden ze over het originele onderwerp, ze riepen ook op om onze mening te geven, want volgens hen laait de “discussie over pick-uptrucks weer op” na dit ongeval. Welke discussie? Geen idee, enkel op HLN hebben we er iets over terug gevonden naast de gewone rapportage over het ongeval.

HLN liet natuurlijk ook “experts” aan het woord om het debat op gang te brengen. Zo vindt Dirk Lauwers, mobiliteitsprof aan de UGent en de UAntwerpen, dat pick-ups te groot zijn en zouden “uit stedelijke zones en bebouwde kommen moeten geweerd worden” vanwege hun “dodend vermogen”. Joeri Thijs, mobiliteitsexpert Greenpeace, vindt dan weer dat de overheid en de industrie verantwoordelijk zijn want die wagens worden in Duitsland aangeprezen in reclame voor woon- werkverkeer en stoten teveel CO2 uit! Finaal kwam Willy Miermans, professor verkeerskunde (UHasselt), aan het woord om te melden dat “SUV’s en terreinwagens niks te zoeken hebben in een grote stad”.

Als het gaat over dodend vermogen, mag je onmiddellijk ook alle vrachtwagens, busjes en monovolumes uit de steden en bebouwde kommen bannen want die hebben evenzeer een dodend vermogen dat hoger ligt dan een personenwagen, en als pick-ups niet passen in een grote stad mag je je de vraag stellen wat men dan in de VS doet waar pick-ups het nummer 1 type van personenvervoer is. Of hebben ze geen steden in de Verenigde Staten misschien? En ja, in de VS worden pick-ups ook evenzeer gebruikt voor woon- werkverkeer. En als je vindt dat ze teveel CO2 uitstoten, leg dan een maximale CO2-uitstoot op bij wet zodat ook Rolls Royce, Bentley, Lamborghini of andere sportwagens niet meer verkocht mogen worden. Wat zijn we weer hypocriet meneer!

Drie “experts” die dus eenduidig tégen pick-up’s en SUV’s zijn, terwijl de vraag uitsluitend over pick-ups ging. Waar is het “debat”? Waar is de neutrale journalistiek die alle kanten van een gegeven in beeld brengt? Nergens dus… Men neemt een simpel gegeven (een ongeval met een dronken bestuurder) en maakt er een hetze rond pick-ups en SUV’s rond terwijl dit laatste type niet eens betrokken was. Als je je nog eens afvraagt over hoe “neutraal” rapportages op HLN zijn? Now you know! Enkel de ondertitel “gesponsord door Greenpeace en Groen” ontbreekt nog…

Geef een reactie