Haven – Seizoen 3

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Audiocommentaar, Behind-the-Scenes Reel, Bloopers, Escape to Haven Webisodes, Haven Panel from Comic Con New York, The Haunting Truth about Haven, Trailers, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 533
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-havens3

SERIE
We zijn ondertussen al aan het derde seizoen toe van Haven, de Syfy serie die losjes gebaseerd is op Stephen King’s “The Colorado Kid”, en met de jaren zien we ook een serieuze verschuiving plaatsvinden. Waar seizoen 1 nog focuste op de mysterieuze gebeurtenissen die zich voordoen in het stadje Haven (de zogenaamde “Troubles”) was dit al een pak minder in jaargang twee, en nu worden deze veelal gebruikt om achtergrond te schetsen rond het verhaal omtrent Audrey Parker zelve.

Audrey, waarvan we ondertussen al weten dat ze geen FBI-agente is, blijkt in vorige levens onder andere namen reeds meermaals aanwezig geweest te zijn in het plaatsje maar buiten dat dit telkens gebeurt rond de tijd dat de troubles opduiken is er nog steeds een heleboel onduidelijkheid. Samen met Sheriff Nathan Wuornos en Bareigenaar Duke Crocker blijft ze dan ook naarstig op zoek naar antwoorden die kunnen verklaren wat er nu exact aan de hand is in Haven, wat haar rol is en – minstens even belangrijk – hoe deze steeds wederkerende “troubles” voor eens en altijd gestopt kunnen worden.

Om het seizoen nog wat interessanter te maken krijgen we ook een mysterieuze seriemoordenaar voorgeschoteld die plannen heeft met of voor Audrey, blijkt de tatoeage die Nathan op het einde van seizoen 2 op zijn arm had staan het kenteken te zijn van een geheime organisatie die mensen met “troubles” helpt (soms tegen de zin van deze mensen in), en komt zelfs de Colorado Kid in eigen persoon nog voorbij! Het is dus wederom een goedgevuld seizoen geworden waarbij het tempo iets omhooggetrokken wordt.

Seizoen drie focust zoals gezegd meer op Audrey terwijl de mysterieuze zaken die ze behandelt meer naar de achtergrond geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat we wat meer diepgang krijgen omtrent het algemene verhaal en dat is zeker niet iets waar we over gaan klagen. Een nadelig gevolg hiervan is echter wel dat duidelijker wordt dat Parker nog meer naar voren komt als een “vrouw met ballen” terwijl Wuornos en Crocker nog net niet als geile honden achter haar aanlopen. Op zich is Haven niet de eerste serie met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage, maar wat meer balans met de rest van de cast zou zeker geen onnodige luxe zijn want Parker als enig hoofdpersonage met echt gewicht zorgt ervoor dat Haven niet het niveau kan halen van andere series met gelijkaardig sterke vrouwen nét vanwege het gebrek aan diepgang bij de rest van de personages en minder goed uitgewerkte scripts die op zich wel het nodige aanleveren voor het algemene verhaal (en de individuele afleveringen) maar nogal wat gaten vergeten opvullen omtrent de leefwereld waarin de serie zich afspeelt.

BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid blijft Haven op hetzelfde niveau spelen als bij de vorige seizoenen. Er is nogal wat grain aanwezig en echt mooi om naar te kijken is het zeker niet, ook al zijn er weinig tot geen echte compressiefouten. Er is dit seizoen iets meer actie aanwezig waardoor we wat meer kunnen genieten van het aanwezige 5.1 Dolby Surround geluid maar Haven blijft zeer dialoog-gedreven waardoor deze (behalve in de slotepisode) toch wel wat onderbenut blijft.

EXTRA’S
eOne levert voor een keer eens een deftig pakketje aan extra’s mee bij een release en daar zullen de fans van de serie zeer blij mee zijn. Naast 6 audio commentaartracks krijgen we “The Haunting Truth about Haven: A Documentary”, een 42 minuten durende feature waarin cast & crew spreken over hun ervaringen en wat er allemaal zoal nodig is om een episode in te blikken. Verder zijn er acht korte webisodes (“Escape to Haven”) vermomd als recruteringsfilmpjes die nieuwe kijkers de nodige achtergrond bezorgen om dit seizoen te kunnen volgen, de 47 minuten durende opnames van het New York Comic Con Haven Panel uit 2012, verwijderde/altered scènes, een 4 minuten Behind-the-Scenes Reel waarin wat beelden genomen op de set toont met begeleidende muziek, nog wat bloopers en trailers van zowel seizoen 3 als seizoen 4.

CONCLUSIE
Dit derde seizoen van Haven beantwoordt een hoop vragen die uit de vorige seizoenen naar voren kwamen en zorgt met een goede cliffhanger dat we uitkijken naar seizoen 4, maar de serie slaagt er wederom niet in om echt plaats te nemen bij de top in zijn genre. Als je op zoek bent naar een leuke fantasy reeks dan is deze zeker een keuze om te overwegen, maar echt meespelen met de toppers in het genre zit er niet in voor Haven.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: