Hannibal – Seizoen 1

Info

Beeldformaat: 1.78:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Eat the rude, First look at Hannibal, Forensics 101

Speelduur (min.): 559
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-hannibals1blu

SERIE
“This is my design.” Het is een zinnetje dat je tijdens het kijken naar Hannibal meermaals uit de mond zal horen komen van Will Graham. Graham is een professor aan de FBI Academie die door Jack Crawford, hoofd van de FBI Behavioral Science unit, is ingehuurd als “Special Agent” om te helpen bij het opsporen van seriemoordenaars. Graham heeft een unieke gave waarmee hij zich perfect in de geest van een moordenaar kan plaatsen en daardoor inzichten verkrijgt die andere onderzoekers nooit zouden kunnen blootleggen maar omdat hij door zijn empathie al snel veel te betrokken raakt bij de zaken besluit Crawford om de gerenommeerde Dr. Hannibal Lecter in te schakelen om met Will te werken en hem te helpen de stress die bij de job komt onder controle te houden. Het blijkt echter al snel dat Lecter zo zijn eigen plannen heeft met Graham…

Sinds Silence of the Lambs wordt Hannibal Lecter gezien als een van de beste slechteriken die ooit op het scherm vertoond zijn, mede dankzij natuurlijk de sublieme vertolking door Anthony Hopkins. Het is dan ook niet te verwonderen dat er al enkele sequels verschenen zijn, maar tot op heden enkel in de vorm van bioscoopfilms. Nu is er dus ook een TV-serie, en de vraag is natuurlijk hoe men ooit hoopt Hopkins te doen vergeten. Wel, laten we maar met de deur in huis vallen: Mads Mikkelsen (Casino Royale) is zo mogelijk NOG beter!

Mikkelsen speelt Lecter in de periode voordat deze opgepakt was en we krijgen dus eigenlijk zijn hoogdagen te zien waarin hij naast het ombrengen van mensen zich bezighoudt met het begeleiden als psychiater en “vriend” van Will Graham die zelf door zijn job als speciaal agent van de FBI constant op de rand van de waanzin balanceert. Door deze taak op zich te nemen krijgt hij niet enkel inzicht in de onderzoeken van de FBI naar seriemoordenaars (waaronder zichzelf) maar kan hij zelfs bepaalde dingen sturen. En dat doet hij dan ook. Zeer subtiel en met verve slaagt hij er keer op keer in om zaken naar zijn hand te zetten zonder dat er ook maar iemand is die een vermoeden heeft dat achter het masker van de zeer hoog aangeschreven en geciviliseerde Hannibal een kannibalistisch monster schuilt. Mikkelsen zet een zeer ingetogen versie van Lecter neer die zo mogelijk nog afschrikwekkender is dan deze uit Silence of the Lambs, en waar je je in het begin nog vragen stelt over wat er nu zo gevaarlijk is aan Hannibal leiden de makers je langzaam maar zeker dieper en dieper in de ziekelijke en manipulatieve geest van de seriemoordenaar.

Mikkelsen mag dan wel de titelrol hebben, de meeste aandacht gaat wel naar Hugh Dancy die Will Graham speelt en eveneens schitterend werk aflevert. Waar je de eerste afleveringen nog een beetje het idee krijgt van te kijken naar een of ander afgeleide van bvb. Criminal Minds is het de onder druk staande mentale staat van Graham die het seizoen draagt en de wisselwerking tussen hem en Lecter wordt al snel de leidraad die je doet hunkeren om de volgende aflevering te bekijken.

De supporterende cast bevat verder nog gekende namen zoals Laurence Fishburne (The Matrix) en Gillian Anderson (X-Files) en ook hier kunnen we totaal niets negatiefs zeggen over de prestaties die ze neerzetten, maar het blijft toch vooral impressionant om te zien hoe Dancy en Mikkelsen in dit eerste seizoen reeds personages neerzetten waarmee we zonder probleem nog verdere seizoenen willen meeleven. En dat er nog verdere seizoenen komen staat reeds vast.

NBC en producer Brian Fuller (Heroes, Pushing Daisies) hebben laten weten dat Hannibal opgezet is voor niet minder dan zeven seizoenen waarbij de eerste drie gaan over Graham en Lecter (waarbij Lecter in het derde seizoen door Will opgepakt wordt). Het vierde seizoen zou dan het verhaal van Red Dragen volgen, waarna we in seizoen 5 dan Silence of the Lambs nog eens voorbij zien komen. “Hannibal” (het verhaal van de bekende film) komt aan bod in het zesde seizoen terwijl het zevende een laatste seizoen dan weer compleet nieuw materiaal zal bevatten. We hebben dus nog veel om naar uit te kijken!

BEELD EN GELUID
Oog voor detail, dat is wel het minste dat over de makers van Hannibal kan zeggen. Zowat elk beeld is stilistisch bijgewerkt zodat je bijna constant het gevoel hebt dat je aan het kijken bent naar een stuk kunst dat je aan de muur zou kunnen hangen. Tenzij je iets tegen rottende lijken hebt natuurlijk, maar dan nog. Zulk werk zou natuurlijk niet als dusdanig overkomen mocht het beeld vol zitten met compressiefouten, grain, edge enhancement en andere onvolkomenheden maar dat is gelukkig niet het geval. Het beeld is haarscherp, fouten zijn compleet afwezig, en dat idee dat je aan het kijken bent naar kunst mag je bijna letterlijk nemen. De fotografie is gewoonweg subliem, de kleuren worden naargelang de scène aangepast, en we hebben maar zelden zulk mooi ogend materiaal voorbij zien komen in een film, laat staan een TV-serie. Daarom dat we dan ook zonder probleem een 10/10 geven voor de beeldkwaliteit!

Hannibal heeft een zeer aparte sfeer en die wordt eens te meer benadrukt door een schitterende DTS-HD 5.1 track die een constant gevoel van ongemak naar voren brengt en naarmate het seizoen vordert je meer en meer onderdompelt in de krankzinnigheid die rondwaart in de serie. De effecten zijn subtiel maar duidelijk hoorbaar, dialogen zijn zacht maar ten allen tijde kristalhelder, en de muziek… we hebben daar maar 1 woord voor: uitzinnig! Verwacht geen verwaarloosbare liedjes van derderangs zangeresjes die zagen over hun verloren liefde, Hannibal houdt het bij klassiek geschoold geluid dat absoluut niet iets is dat je voor de gezelligheid zou opzetten maar je perfect meevoert op een pad naar de duisterste krochten van de hel.

EXTRA’S
Dutch Filmworks doet hun reputatie omtrent extra’s weer eer aan en dat is geen positieve noot. We krijgen twee 3 minuten durende features (“Hannibal: First Look”, en “Forensics 101″) met daarin enkele korte interviewfragmenten met cast & crew. In “Eat the Rude” krijgen we wat meer informatie omtrent het werk van de chef die als culinaire invloed werkte voor Hannibal alsook de symbolische waarde van voedsel voor de serie. Al bij al dus maar een zeer mager pakketje extra’s, zeker als je weet dat de US versie enkele commentaartracks, verwijderde scènes en nog enkele andere features heeft.

CONCLUSIE
Het gebeurt niet vaak dat een serie je vanaf het eerste seizoen bij je nekwervel kan grijpen maar Hannibal slaagt hier met verve in. De verhaallijn, de personages, het acteerwerk, en zelfs de montage zijn allemaal super, en we kunnen dan ook niet wachten om het volgende seizoen van deze intrigerende serie te bekijken. Hannibal is waanzin ten top gedreven en ook al moet je wel een stevige maag hebben om sommige beelden te kunnen bekijken, het is toch vooral het psychologische aspect dat de meeste spanning oplevert. En het is net dàt dat deze serie zo waanzinnig goed maakt.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: