G.I. Joe: Retaliation

In dit dynamische vervolg op G.I. Joe: The Rise of Cobra wordt de elitaire antiterreureenheid door Zartan valselijk beschuldigd van verraad

Onze opinie:
Nadat Cobra Commander en Destro in de eerste film gevangengenomen werden door de Joes lijkt Cobra onthoofd, maar met Zartan vermomd als de president van de VS aan het hoofd van de machtigste natie van de wereld en Storm Shadow die in het geheim de criminele organisatie verder uitgebouwd, zijn ze klaar om terug te slaan als nooit tevoren. De Joes worden in de val gelokt en na een zwaar gevecht slagen slechts enkelen erin om te ontsnappen. De overlevenden worden gebrandmerkt als terroristen en moeten op de vlucht. Ondertussen slaagt Storm Shadow samen met Firefly erin om Cobra Commander te bevrijden en niets lijkt erop te wijzen dat Cobra nog gestopt zal kunnen worden om de hele wereld in z’n macht te krijgen. Dat is echter zonder Roadblock, Snake Eyes en een handvol andere Joes gerekend die alles op alles zetten om wraak te nemen en Cobra alsnog te stoppen voordat z’n plan ten uitvoer kan worden brengen.

De eerste G.I. Joe-film had een redelijke cast met bekende namen en een regisseur die toch wel wat special effects-blockbusters op zijn naam had staan (Stephen Sommers die eerder o.a. The Mummy en Van Helsing afleverde). Echter, het verhaal was zelfs voor een actiefilm beneden alle peil, de personages waren van bordkarton en de effecten te duidelijk via computer geanimeerd. Gevolg: de film flopte. We dachten dat we daarmee dan ook het einde gezien hadden van G.I. Joe op het grote scherm, maar ziehier: G.I. Joe: Retaliation! Een echte actiester in de hoofdrol (Dwayne “The Rock” Johnson), Bruce Willis in een bijrol en dansfilmregisseur Jon M. Chu (Step Up) die de teugels in handen neemt als regisseur, het zou genoeg moeten zijn om G.I. Joe nieuw leven in te blazen. Dat is jammer genoeg niet het geval want waar de eerste film problemen had met het verhaal, is dat niet anders in deze sequel waarvan we de extended action cut nu op Blu-ray gepresenteerd krijgen.

De film begint met een samenvatting van de eerste film en dat laat al niet veel goeds vermoeden. Met reden zelfs. Het verhaal hangt met haken en ogen aaneen, is op geen enkel moment geloofwaardig en het enige dat we positief vinden is de originele vondst van een spelletje “chicken” tussen wereldleiders. Visueel is Retaliation wel magnifiek om naar te kijken en er is duidelijk geld gestoken in de special effects, maar sommige scènes – zoals het gevecht op de berg – mogen dan wel mooi zijn om te zien, ze duren dan weer te lang en je begint je al snel te vervelen.

De cast doet zijn ding, maar als je weinig meer te verkondingen hebt dan clichés, is er natuurlijk niet veel van te maken als acteur. Al bij al is deze Retaliation dan ook niet beter dan de eerste G.I. Joe, maar ook niet slechter. Met de hersenen compleet op nul is Retaliation een zeer middelmatige actiefilm die het vooral van special effects moet hebben, maar blijkbaar is dat genoeg voor de makers, want deel drie is op dit moment al gepland. Derde keer goede keer? Laat het ons hopen!

G.I. Joe: Retaliation (2013) Action, Adventure, Sci-Fi | 1h 50min | 28 March 2013 (Netherlands) 5.8
Director: Jon M. ChuWriters: Rhett Reese, Paul WernickStars: Dwayne Johnson, Channing Tatum, Adrianne PalickiSummary: The Joes re-team to prevent Cobra from achieving total world domination in this sequel that picks up shortly after the events of G.I. Joe: The Rise of Cobra. The Nanomite threat has been neutralized, and the U.S. government has imprisoned Cobra Commander and Destro in an inescapable subterranean prison. When the leader of Pakistan is assassinated, the U.S. president (Jonathan Pryce) calls on the Joes to secure Pakistan's nuclear warheads before they fall into enemy hands. In the wake of successfully completing their mission, however, the Joes are decimated in a devastating surprise attack. When the smoke clears, Roadblock (Dwayne Johnson), Lady Jaye (Adrianne Palicki), and Flint (D.J. Cotrona) are the sole survivors. They're convinced that something is amiss in the White House, and as Lady Jaye theorizes that an impostor is pretending to be the commander in chief, bad guys Storm Shadow (Lee Byung-Hun) and Firefly (Ray Stevenson) team up to break Cobra Commander (Luke Bracey) out of ...

Photos


See all photos >>