Falling Skies – Seizoen 2

De overlevenden van een buitenaardse invasie zetten de strijd voor de mensheid voort. Nadat hij zijn zoon heeft gered, leidt professor Tom Mason het verzet

142 Pageviews

De overlevenden van een buitenaardse invasie zetten de strijd voor de mensheid voort. Nadat hij zijn zoon heeft gered, leidt professor Tom Mason het verzet

Onze opinie:
Drie maanden nadat hij vrijwillig aan boord ging van een buitenaards schip keert Tom Mason terug naar het 2nd Massachusetts dat ondertussen nogal wat tegenslagen gekend heeft en nog net niet gehalveerd is. Tom wordt met open armen en onder luid applaus onthaald maar zoals Tom zelf al zegt is het maar de vraag of hij nog wel te vertrouwen is. Immers, hij kan zich niet de hele periode in het schip herinneren en niemand weet waar de aliens allemaal toe in staat zijn.

De compagnie onder leiding van Captain Weaver is door de vele verliezen verplicht geweest om zich mobieler op te stellen dan voorheen en op zoek naar een plaats waar ze zich veilig kunnen hergroeperen om de strijd tegen de buitenaardsen verder te zetten. Wanneer ze te horen krijgen dat een grote groep overlevenden zich in Charleston bevindt lijken hun gebeden beantwoord maar dan gaan ze daar toch eerst moeten geraken.

Ondertussen blijkt Ben toch meer onder invloed van zijn voormalige harnas dan oorspronkelijk gedacht en wanneer hij in contact komt met een rood-ogige Skitter blijkt dat deze soort zelf eveneens geharnast zijn en onder invloed van mind control. De roodoog weet te melden dat bij de Skitters er een rebellie aan de gang is tegen hun meesters en een alliantie met de mensheid lijkt voor beide partijen de beste weg voorwaarts, maar dan moet er wel vertrouwen zijn tussen beide partijen…

Dit en nog veel meer krijgen we voorgeschoteld in het tweede seizoen van Falling Skies dat minder onafhankelijke episodes heeft maar evolueert naar een overkoepelend verhaal dat ook veel meer actie bevat. Op zich allemaal goede zaken dus, zou je denken, maar wederom slaagt de serie er niet in om écht indruk te maken. Het acteerwerk is “ok” te noemen maar de scenario’s zijn teleurstellend amateuristisch opgesteld, er gebeuren veel te veel toevalligheden om de geloofwaardigheid hoog te houden, en om het helemaal om zeep te helpen worden we nog steeds constant overspoeld met emotionele dialogen die overlopen van melodrama. Als je niet beter wist zou je bijna gaan denken dat je naar een sci-fi versie van “The Bold and the Beautiful” aan het kijken bent.

Waarom horen we dan toch zoveel goeds over Falling Skies? Wel, de ideeën achter de serie zijn zeker de moeite waard om te volgen en naar het einde van het seizoen toe worden ook weer enkele leuke plotwendingen naar voren gebracht die je toch wel weer doen uitkijken naar wat het volgende seizoen zal brengen. De uitwerking van die ideeën blijft echter schabouwelijk slecht waardoor enkel de echte sci-fi fan zich ertoe zal kunnen zetten om te blijven volgen. Falling Skies is dus nog zeker niet op het niveau van bvb. Battlestar: Galactica (de nieuwe serie, de originele zit ongeveer op hetzelfde niveau… en dat is geen compliment!)

Het blijft ons verbazen hoe positief de reacties zijn die je op internet kan vinden omtrent Falling Skies. Het acteerwerk is middelmatig, de effecten zijn écht niet van deze tijd, en over het algemeen bekeken is het overduidelijk dat er gewoon niet genoeg geld gestoken is in deze serie om er een topper van te maken. De concepten en ideeën die in Falling Skies naar boven komen zijn wel goed, maar de uitwerking laat op alle vlakken zware steken vallen. Het potentieel dat we zagen bij het eerste seizoen is er nog steeds maar wordt ondanks meer focus op actie nog steeds niet benut. Falling Skies blijft zodoende voelen als een sci-fi serie uit de tweede helft van de jaren ’80.