Extinction Rebellion: De overtreffende trap van klimaathysterie

De klimaatgekte kan altijd nog gekker

314 Pageviews

Sinds begin oktober zijn de activisten van Extinction Rebellion weer paraat met allerhande acties om de overheid te dwingen over te gaan tot “actie”. Zoals David Steeman van Extinction Rebellion het voorbije weekend in Brussel zo mooi wist te verwoorden tijdens een manifestatie: “Er zijn al zoveel klimaatmarsen geweest, er zijn betogingen van 70.000 mensen geweest, en het haalt allemaal niets uit, dus ‘we are done asking nicely’”. De politie had het ook door, dus het waterkanon en de pepperspray werden weer boven gehaald, en enkele 100en activisten werden opgepakt. Maar wat wil Extinction Rebellion nu eigenlijk?

Op de Britse website van de groepering (waar deze begon) staan 3 eisen:
1. Tell the Truth! De overheid moet een klimaat- en ecologische noodtoestand uitroepen
2. Act Now. De overheid moet per direct het verlies aan biodiversiteit stopzetten en uitstoot van broeikasgassen herleiden naar nul tegen 2025. Op de Belgische website van de organisatie wordt dit vertaald naar de uitvoering van een Nationaal Klimaatplan dat “de invoer en extractie van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt en dat prioriteit geeft aan het herstel van de biodiversiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving”
3. Beyond Politics. De overheid moet geleid worden door een Burgerforum over klimaat en ecologische rechtspraak

Om met punt 1 te beginnen vragen we ons af wat het nut hiervan is. Het uitroepen van de noodtoestand in een land wordt meestal gebruikt door de overheid in uitzonderlijke omstandigheden om bepaalde zaken uit te kunnen voeren zonder oppositie of zonder rekening te hoeven houden met de normale wetgeving. In België is dit echter verboden volgens artikel 187 van de grondwet. Verder kunnen we ook nog melden dat uitroepen van een noodtoestand vooral een geliefd machtsmiddel is gebleken van dictaturen die hiermee alle oppositie monddood maken. Om die reden pleit Amnesty International dat een noodtoestand maximaal 90 dagen zou mogen duren. Dus: wil Extinction Rebellion een klimaatdictatuur vestigen? Het lijkt er wel op. En wat dat te maken heeft met het “zeggen van de waarheid” begrijpen we nog steeds niet.

Wat het klimaatplan in punt 2 zou behelzen is nergens terug te vinden op de Belgische XR-website, maar op de Britse versie vind je allerlei reproducties van IPCC rapporten terug alsook verontrustende quotes van VN-medewerkers en dergelijke die min of meer het einde van de wereld voorspellen. Alles komt neer op: we moeten onze CO2-uitstoot naar nul herleiden want “De wetenschap laat er geen twijfel over” en “we bevinden ons midden in de zesde massa-uitsterving”. Dat “de wetenschap” er geen twijfel over laat is nogal voor discussie vatbaar, het lijkt eerder dat de mainstream media niemand die zich ergens vragen bij stelt aan het woord laat en het vertellen van “de waarheid” is hier alvast ver te zoeken. Daarnaast is er effectief een VN-rapport van het IPBES dat aangeeft dat miljoenen diersoorten op punt van uitsterven staan, maar datzelfde rapport geeft aan dat klimaatverandering NIET de nummer 1 oorzaak is, de grootste oorzaak hiervan is de voedselproductie voor de immer groeiende wereldbevolking. Extinction Rebellion valt dus de verkeerde oorzaak aan, als het effectief gaat over uitstervende diersoorten dan zouden ze zich o.a. moeten focussen op hoe wereldwijde landbouw en visvangst gedaan worden en niet zozeer op het verlagen van de CO2-uitstoot. Hoe land en zee wereldwijd gebruikt worden is echter een veel gecompliceerdere materie en “verlaag de CO2!” klinkt zoveel makkelijker dan “we moeten kleiner gaan wonen, stoppen met vlees eten, meer wildgroei van vegetatie hebben, de wereldbevolking mag niet verder aangroeien…etc”. Dat krijg je niet in simpele slogans, right?

De derde eis van Extinction Rebellion is op de Belgische website alweer niet duidelijk uitgelegd maar gelukkig brengt de Britse wederom soelaas. Simpel samengevat: onze politici weten niet waar ze mee bezig zijn en worden teveel beïnvloed door lobbyisten, en ook de burgers zijn niet capabel om een doeltreffend beleid te nemen door middel van referenda (zie Brexit) dus willen we een Burgerforum waarin bepaalde burgers zitten die zich laten informeren door “wetenschappers” en op basis daarvan beslissen welke acties uitgevoerd moeten worden door de overheid. Klinkt allemaal mooi maar het feit dat verkozen politici noch publieke referenda blijkbaar goed genoeg zijn toont alweer aan dat democratie niet echt hoog in het vaandel van Extinction Rebellion staat. Je kan dan ook verwachten dat de burgers en wetenschappers die participeren aan dit burgerforum bij een bepaalde strekking moeten horen, want andersgezinde meningen worden duidelijk niet geapprecieerd. Zie ook de reactie van Anuna De Wever (Youth for Climate) na de verkiezingen toen niet Groen maar Vlaams Belang als grote winnaar uit de bus kwam. Het is duidelijk allemaal apolitiek zolang het in hun kraam past.

Extinction Rebellion heeft duidelijk trekjes van een “einde-der-tijden sekte”, zoals BBC-journalist Andrew Neil ze omschrijft. Elke vorm van realiteitszin is compleet afwezig en ook al promoten ze tot op heden “geweldloos” protest, is het maar de vraag hoe lang dit zal blijven duren. Hun totaal ongrondwettelijke en dictatoriale eisen gaan nooit ingewilligd worden en aangezien ‘we are done asking nicely’ al luidop gezegd wordt kan je meer alsook hardere acties in de toekomst verwachten. Het doet denken aan het Animal Liberation Front dat destijds op kwam voor dierenrechten (een nobele zaak) maar waar mettertijd enkele leden door begonnen te slaan en hamburgerrestaurants in brand staken.

Geef een reactie