Evil Dead (2013)

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1, Italiaans DTS-HD MA 5.1, Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Engels, Nederlands, Spaans

Extra's: Audiocommentaar, Being Mia, Directing the dead, Evil Dead the reboot, Making life difficult, Unleahing the Evil Force

Speelduur (min.): 91
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-evildead2013

FILM
David, Olivia, Eric en Natalie komen samen met Mia in een afgelegen blokhut waar ze de komende tijd zullen verblijven. Mia heeft immers een probleem met drugs en niets is immers beter om “cold Turkey” te gaan dan je compleet af te zonderen van de bewoonde wereld, omringd door je beste vrienden die je door dik en dun willen steunen.

Wat de vijf echter niet weten is dat de blokhut enige tijd geleden gebruikt is voor een duivelsuitdrijving en wanneer een van hen een “book of the dead” vindt en erin begint te lezen gaan de poppen aan het dansen…

The Evil Dead was een cult hit uit 1981 die in 1987 nog eens vlotjes overgedaan werd om dan in 1992 uit te monden in Army of Darkness, de film die niet enkel regisseur Sam Raimi finaal op de kaart van Hollywood moest zetten, maar eveneens de carrière van acteur Bruce Campbell de hoogte in moest schieten. Dat laatste lukte door omstandigheden spijtig genoeg echter niet, maar Army of Darkness wordt tot op heden nog steeds door velen gezien als een van de beste in zijn genre, en fans van de trilogie zitten al jaren te vragen op een vervolg. Een vervolg dat deze reboot duidelijk niet is.

Raimi en Campbell traden op als producers voor deze nieuwe Evil Dead maar daar houdt het dan ook op. Het personage Ash is nergens meer te bekennen, humor is onbestaande, in plaats van een groepje jongeren die willen gaan fuiven zitten we met jongeren die een vriendin willen helpen afkicken, en het Necronomicon wordt plots luidop gelezen in plaats van via een tape afgespeeld. Het is duidelijk dat men niet voor een rechttoe-rechtaan remake ging van de originele film, maar meestal hoop je dan dat men de goede punten nog wat aanscherpt, en de slechtere afzwakt. Niet in dit geval dus, wat leuk was wordt geschrapt, en men voegt nog wat zwaarmoedig gezaag toe waardoor het enige positieve dat overblijft de schrikmomenten zijn.

Die momenten zijn op zich niet slecht, en de gore wordt eveneens goed in beeld gebracht, maar als je een iconische titel als “Evil Dead” wil dragen mag men wel wat meer verwachten dan een flauw afkooksel van zowat elke generische horrorfilm die in navolging van de originele Evil Dead een groepje jongeren in het bos zet. Deze Evil Dead remake is een middelmatige horrorfilm die alle vertrouwde vakjes afvinkt maar zijn titel gewoon op geen enkel moment waardig kan dragen. Hadden Sam Raimi en Bruce Campbell dringend geld nodig zodat ze hun naam aan deze miskleun hebben laten linken?

BEELD EN GELUID
Evil Dead wordt geleverd in het nogal ongebruikelijke beeldformaat van 2.39:1 maar we kunnen gelukkig melden dat dit geen problemen met zich meebrengt op gebied van kwaliteit. Er is een klein beetje posterisatie aanwezig alsook een kort moment waarbij we wat aliasing zagen, maar voor de rest is er relatief weinig te klagen. Het beeld is zeer scherp, en ook in de vele donkere scènes is alles goed te volgen maar de zwartwaarden zijn niet altijd even perfect. Het contrast is zoals het moet zijn, en terwijl het kleurbereik wat ingetogen is worden de primaire kleuren toch accuraat voorgesteld met vooral rood dat er natuurlijk uitspringt.

De blu-ray krijgt een soundtrack is zowat referentiekwaliteit is en alle kanalen ten volle benut om schrikeffecten zo goed mogelijk naar voren te brengen. Positionering van de vele effecten is perfect en dialogen zijn ten allen tijde perfect verstaanbaar. Een track die een voorbeeld is voor alle horrorfilms.

EXTRA’S
De extra’s beginnen met een audiocommentaar waarin de cast en crew meer info geven over de opnames, casting en uitdagingen van het filmen, waarna regisseur Alvarez en enkele castleden in “Directing the Dead” gedurende 7 minuten wat meer vertellen over het maken van de film. “Evil Dead the Reboot” is een 10 minuten durende feature over de uitdagingen en valkuilen bij het maken van een reboot van de cultklassieker waaronder de reden waarom het personage Ash niet meer aanwezig is.

Actrice Jane Levy en de regisseur bespreken gedurende 8 minuten over de fysieke en emotionele uitdagingen die de opnames met zich mee brachten in “Making Life Difficult” en “Unleashing the Evil Force” is dan weer een 5 minuten durende featurette over het “Book of the Dead”. Finaal krijgen we dan nog een videodagboek genaamd “Being Mia” waarin we zien hoe actrice Jane Levy zich klaarmaakt voor de rol van Mia.

CONCLUSIE
The Evil Dead uit 1981 was een cult hit die de carriëres van zowel regisseur Sam Raimi als Bruce Campbell opstartte dankzij goede schrikeffecten en bloederige actie gecombineerd met deftige humor op de juiste momenten. Deze reboot – waar beide heren mee als producer voor optraden – laat alle humor echter vallen en wordt daardoor een wel zéér generische horrorfilm die op het “Book of the Dead” na eigenlijk weinig met het origineel gemeen heeft. Slappe kost dus die teert op een bekende titel om te verkopen en dat is niet echt iets waar we naar uitkijken.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: