4 december 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Evil Dead (2013)

Een groep vrienden ontdekt een boosaardig boek. Ze laten zonder het te beseffen een zwerm bloeddorstige demonen los in deze remake van Sam Raimi's klassieke horrorfilm

Een groep vrienden ontdekt een boosaardig boek. Ze laten zonder het te beseffen een zwerm bloeddorstige demonen los in deze remake van Sam Raimi’s klassieke horrorfilm

Onze opinie:
David, Olivia, Eric en Natalie komen samen met Mia in een afgelegen blokhut waar ze de komende tijd zullen verblijven. Mia heeft immers een probleem met drugs en niets is immers beter om “cold Turkey” te gaan dan je compleet af te zonderen van de bewoonde wereld, omringd door je beste vrienden die je door dik en dun willen steunen.

Wat de vijf echter niet weten is dat de blokhut enige tijd geleden gebruikt is voor een duivelsuitdrijving en wanneer een van hen een “book of the dead” vindt en erin begint te lezen gaan de poppen aan het dansen…

The Evil Dead was een cult hit uit 1981 die in 1987 nog eens vlotjes overgedaan werd om dan in 1992 uit te monden in Army of Darkness, de film die niet enkel regisseur Sam Raimi finaal op de kaart van Hollywood moest zetten, maar eveneens de carrière van acteur Bruce Campbell de hoogte in moest schieten. Dat laatste lukte door omstandigheden spijtig genoeg echter niet, maar Army of Darkness wordt tot op heden nog steeds door velen gezien als een van de beste in zijn genre, en fans van de trilogie zitten al jaren te vragen op een vervolg. Een vervolg dat deze reboot duidelijk niet is.

Raimi en Campbell traden op als producers voor deze nieuwe Evil Dead maar daar houdt het dan ook op. Het personage Ash is nergens meer te bekennen, humor is onbestaande, in plaats van een groepje jongeren die willen gaan fuiven zitten we met jongeren die een vriendin willen helpen afkicken, en het Necronomicon wordt plots luidop gelezen in plaats van via een tape afgespeeld. Het is duidelijk dat men niet voor een rechttoe-rechtaan remake ging van de originele film, maar meestal hoop je dan dat men de goede punten nog wat aanscherpt, en de slechtere afzwakt. Niet in dit geval dus, wat leuk was wordt geschrapt, en men voegt nog wat zwaarmoedig gezaag toe waardoor het enige positieve dat overblijft de schrikmomenten zijn.

Die momenten zijn op zich niet slecht, en de gore wordt eveneens goed in beeld gebracht, maar als je een iconische titel als “Evil Dead” wil dragen mag men wel wat meer verwachten dan een flauw afkooksel van zowat elke generische horrorfilm die in navolging van de originele Evil Dead een groepje jongeren in het bos zet. Deze Evil Dead remake is een middelmatige horrorfilm die alle vertrouwde vakjes afvinkt maar zijn titel gewoon op geen enkel moment waardig kan dragen. Hadden Sam Raimi en Bruce Campbell dringend geld nodig zodat ze hun naam aan deze miskleun hebben laten linken?

The Evil Dead uit 1981 was een cult hit die de carriëres van zowel regisseur Sam Raimi als Bruce Campbell opstartte dankzij goede schrikeffecten en bloederige actie gecombineerd met deftige humor op de juiste momenten. Deze reboot – waar beide heren mee als producer voor optraden – laat alle humor echter vallen en wordt daardoor een wel zéér generische horrorfilm die op het “Book of the Dead” na eigenlijk weinig met het origineel gemeen heeft. Slappe kost dus die teert op een bekende titel om te verkopen en dat is niet echt iets waar we naar uitkijken.