Escape Plan

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Clash of the titans, Executing the plan, Maximum security: The real life tomb, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 115
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-escapeplanblu

FILM
Ray Breslin (Stallone) heeft een wel heel merkwaardige job. Hij laat zich betalen om opgesloten te worden in een gevangenis en moet dan proberen te ontsnappen zodat de overheid weet of hun beveiliging wel degelijk genoeg is. Niet dus, zijn huidige score is 14-0 en hij heeft zelfs een boek geschreven over zijn ervaringen.

Wanneer een advocate van de CIA zijn bedrijf benadert om een nieuwe ultrageheime gevangenis uit te testen zijn hij en zijn team niet echt geneigd om snel in te gaan op het aanbod, maar wanneer Breslins partner Lester Clark (Vincent D’Onofrio) fijntjes weet te melden dat ze het dubbele van hun normale salaris zouden krijgen worden de mogelijke risico’s al snel overboord gegooid en besluit Breslin om het alsnog te proberen. Immers, met zijn team die zijn stappen volgen en een veiligheidscode die hij kan gebruiken om uit een hachelijke situatie te geraken kan er niet veel misgaan, toch? Ja dus.

Breslin wordt ontvoerd, gedrogeerd, en de tracker die hij heeft laten implanteren in zijn huid wordt verwijderd waardoor zijn team totaal geen idee meer heeft waar hij kan zitten. Eens in de geheime gevangenis wordt het nog een beetje erger als blijkt dat de gevangenisdirecteur niet de persoon is die hij verwachtte en de veiligheidscode totaal geen effect heeft. Er zit maar 1 ding op: enkel met zijn ervaring en wat hulp van binnenuit doen waar hij zo goed in is. Ontsnappen dus!

Stallone en Schwarzenegger zijn nog eens op dreef. Na The Expendables hebben ze elk een eigen film gemaakt, de ene al met wat meer succes (Schwarzenegger, The Last Stand) dan de andere (Stallone, Bullet to the Head) en nu zien we beide actiehelden uit de jaren ’80 wederom samen in deze Escape Plan. Gecombineerd met een cast waarin we verder nog Jim Caviezel (Person of Interest), 50 Cent, Sam Neill (Alcatraz), Vincent D’Onofrio (Men in Black) en Vinnie Jones (Snatch) tegenkomen verwacht je dat de vonken van het scherm zullen spatten. Spijtig genoeg is dat niet echt het geval.

Escape Plan is nogal serieus opgezet, wat meteen ook het probleem was in de vorige Stallone film (Bullet to the Head), en Schwarzenegger die het normaal gezien moet hebben van one-liners krijgt vooral onnozele lijnen tekst voorgeschoteld die niet echt een memorabele indruk maken. Op Jim Caviezel na krijgt de rest van de cast dan nog personages die door zowat eender wie uitgebeeld zouden kunnen worden en wat je dan overhoudt is een relatief generieke actiefilm die enkel een beetje opvalt vanwege zijn nogal unieke setting (die we niet gaan verklappen omdat dat zowat de clou van het verhaal is!).

Verder leunt de film ook nog wat teveel op scènes die regelrecht gepikt lijken te zijn uit oudere successen van de hoofdrolspelers (Schwarzenegger met een mitrailleur in zijn handen is bijna een regelrechte kopie uit Commando) en waar dit in The Expendables nog als een leuke knipoog gezien kan worden, beginnen zulke knipogen echt wel te vervelen als ze blijven herhaald worden. Wat met Escape Plan dus het geval is.

Is Escape Plan dan een totale mislukking? Neen, gelukkig niet. Er zijn momenten waarbij je de sterktes van zowel Stallone als Schwarzenegger naar boven ziet komen drijven, het gevecht tussen beide is echt wel even leuk om te zien, en zoals gezegd is Jim Caviezel echt wel goed gecast als slechterik. Spijtig genoeg is het verhaal nét te simplistisch (zelfs voor een actiefilm) en wordt het potentieel van de cast niet ten volle gebruikt. Vinnie Jones als psychopathische gevangenisbewaarder is slechts leuk voor even en echt origineel uit de hoek komen mag bij blijkbaar niet, Sam Neills bijrol voegt weinig toe om zo’n bekende naam te hebben, en dit laatste kan evenzeer gezegd worden van de andere “grote” namen in de cast.

BEELD EN GELUID
Escape Plan arriveert op Blu-ray met een zeer mooie transfer die elk rimpeltje op de huid van de twee actiehelden glorieus weergeeft vanwege een zeer hoog niveau van detail dat we verder ook merken in de texturen van de uniformen. De kleuren springen van het scherm af maar eens we in de centrale gevangenis zitten worden vooral zwart, grijs en blauw naar voren gebracht. Huidtinten zijn ten allen tijde zeer natuurlijk en de zwartwaarden zeer diep. Het enige min of meer negatieve dat we kunnen melden is dat de CGI wat softer oogt dan de rest van het beeld, maar gelukkig is er niet echt veel CGI gebruikt dus echt storend is het niet.

Het geluid komt in de vorm van een 5.1 DTS-MA track die zijn werk zeer goed doet met duidelijke dialogen en een constant gebruik van de achterste speakers voor effecten. Je voelt je onmiddellijk in het midden van de gevangenis en telkens er actie uitbreekt worden de effecten bijgestaan door een deftige portie bass van de subwoofer.

EXTRA’S
Dutch Filmworks voegt niet altijd leuke extra’s toe bij hun releases, maar dat ze het kunnen bewijzen ze met deze release van Escape Plan. We beginnen met “Executing the Plan: The Making of Escape Plan” waarin we gedurende 23 minuten on-site footage te zien krijgen alsook interviews met cast & crew die eveneens dieper ingegaan wordt over hoe het verhaal tot stand gekomen is. Daarna is het tijd voor “Maximum Security: The Real-life Tomb” waarin experts ons gedurende een dikke twintig minuten komen vertellen hoe onrealistisch de bewakingssystemen uit de film wel zijn en verder ook nog wat informatie verstrekken over de design van de gevangenis die centraal staat in de film. “Clash of the Titans” is dan weer een leuke toevoeging waarin Schwarzenegger en Stallone centraal staan en hoe leuk ze het vonden om op deze manier samen te werken. Finaal zijn er ook nog verscheidene verwijderde scénes te bekijken.

CONCLUSIE
Al bij al is Escape Plan een redelijk rechttoe rechtaan actiefilm die het moet hebben van de naam van de hoofdrolspelers maar zijn potentieel (en dat van de cast) niet kan waarmaken. Leuk voor wat hersenloos vertier tussendoor, maar zeker niet memorabel.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: