Escape Plan

Ray Breslin (Stallone) heeft een wel heel merkwaardige job. Hij laat zich betalen om opgesloten te worden in een gevangenis en moet dan proberen te ontsnappen zodat de overheid weet of hun beveiliging wel degelijk genoeg is. Niet dus, zijn huidige score is 14-0 en hij heeft zelfs een boek geschreven over zijn ervaringen.

Wanneer een advocate van de CIA zijn bedrijf benadert om een nieuwe ultrageheime gevangenis uit te testen zijn hij en zijn team niet echt geneigd om snel in te gaan op het aanbod, maar wanneer Breslins partner Lester Clark (Vincent D’Onofrio) fijntjes weet te melden dat ze het dubbele van hun normale salaris zouden krijgen worden de mogelijke risico’s al snel overboord gegooid en besluit Breslin om het alsnog te proberen. Immers, met zijn team die zijn stappen volgen en een veiligheidscode die hij kan gebruiken om uit een hachelijke situatie te geraken kan er niet veel misgaan, toch? Ja dus.

Breslin wordt ontvoerd, gedrogeerd, en de tracker die hij heeft laten implanteren in zijn huid wordt verwijderd waardoor zijn team totaal geen idee meer heeft waar hij kan zitten. Eens in de geheime gevangenis wordt het nog een beetje erger als blijkt dat de gevangenisdirecteur niet de persoon is die hij verwachtte en de veiligheidscode totaal geen effect heeft. Er zit maar 1 ding op: enkel met zijn ervaring en wat hulp van binnenuit doen waar hij zo goed in is. Ontsnappen dus!

Stallone en Schwarzenegger zijn nog eens op dreef. Na The Expendables hebben ze elk een eigen film gemaakt, de ene al met wat meer succes (Schwarzenegger, The Last Stand) dan de andere (Stallone, Bullet to the Head) en nu zien we beide actiehelden uit de jaren ’80 wederom samen in deze Escape Plan. Gecombineerd met een cast waarin we verder nog Jim Caviezel (Person of Interest), 50 Cent, Sam Neill (Alcatraz), Vincent D’Onofrio (Men in Black) en Vinnie Jones (Snatch) tegenkomen verwacht je dat de vonken van het scherm zullen spatten. Spijtig genoeg is dat niet echt het geval.

Escape Plan is nogal serieus opgezet, wat meteen ook het probleem was in de vorige Stallone film (Bullet to the Head), en Schwarzenegger die het normaal gezien moet hebben van one-liners krijgt vooral onnozele lijnen tekst voorgeschoteld die niet echt een memorabele indruk maken. Op Jim Caviezel na krijgt de rest van de cast dan nog personages die door zowat eender wie uitgebeeld zouden kunnen worden en wat je dan overhoudt is een relatief generieke actiefilm die enkel een beetje opvalt vanwege zijn nogal unieke setting (die we niet gaan verklappen omdat dat zowat de clou van het verhaal is!).

Verder leunt de film ook nog wat teveel op scènes die regelrecht gepikt lijken te zijn uit oudere successen van de hoofdrolspelers (Schwarzenegger met een mitrailleur in zijn handen is bijna een regelrechte kopie uit Commando) en waar dit in The Expendables nog als een leuke knipoog gezien kan worden, beginnen zulke knipogen echt wel te vervelen als ze blijven herhaald worden. Wat met Escape Plan dus het geval is.

Is Escape Plan dan een totale mislukking? Neen, gelukkig niet. Er zijn momenten waarbij je de sterktes van zowel Stallone als Schwarzenegger naar boven ziet komen drijven, het gevecht tussen beide is echt wel even leuk om te zien, en zoals gezegd is Jim Caviezel echt wel goed gecast als slechterik. Spijtig genoeg is het verhaal nét te simplistisch (zelfs voor een actiefilm) en wordt het potentieel van de cast niet ten volle gebruikt. Vinnie Jones als psychopathische gevangenisbewaarder is slechts leuk voor even en echt origineel uit de hoek komen mag bij blijkbaar niet, Sam Neills bijrol voegt weinig toe om zo’n bekende naam te hebben, en dit laatste kan evenzeer gezegd worden van de andere “grote” namen in de cast.

Al bij al is Escape Plan een redelijk rechttoe rechtaan actiefilm die het moet hebben van de naam van de hoofdrolspelers maar zijn potentieel (en dat van de cast) niet kan waarmaken. Leuk voor wat hersenloos vertier tussendoor, maar zeker niet memorabel.