Ender’s Game

We zijn 2136 en de mensheid is nog maar net bekomen van een vijandelijke aanval door het buitenaardse ras genaamd “Formics”. Dankzij een heroïsche zelfmoordactie van piloot Mazer Rackham is de invasie op Aarde voorkomen kunnen worden, maar de angst dat de Formics mogelijk terugkeren met nog meer slagkracht dan voorheen zit er diep in.

Omdat tot op heden niemand erin geslaagd is goed de militaire strategie van de buitenaardsen te begrijpen heeft de leiding van de Aardkrachten besloten om jongeren in de lijven en op te leiden om als dusdanig een aanval op te zetten die de dreiging van een nieuwe invasie voor eens en altijd een halt toe te roepen. Immers, het is duidelijk geworden dat jongeren een veel flexibelere manier van denken hebben en als zodanig meer kans maken om succesvol uit de strijd te komen.

Een van deze jongeren is Ender Wiggin (Asa Butterfield). Nadat zowel zijn oudere broer als zus er niet in slaagden om op de militaire academie af te studeren is hij de laatste in zijn gezin die kans maakt om door te groeien tot de hoogste regionen binnen het leger, en zijn kansen zien er goed uit. Hij wordt opgemerkt door Kolonel Graff die in Ender de redding ziet van het menselijke ras, maar de vraag is of Ender nog genoeg tijd heeft om zijn opleiding af te werken voordat de Formics een nieuwe aanval lanceren…

Ender’s Game is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Orson Scott Card maar aangezien we deze niet gelezen hebben kunnen we niet echt vertellen hoe getrouw het originele verhaal gevolgd wordt. Wel kunnen we zeggen dat als film we deze Ender’s Game zeker konden smaken. Anders dan bij de meeste sci-fi spektakelfilms wordt er veel tijd gestoken in de personages en hun gevoelens waardoor het verhaal stukken dieper gaat dan je zou verwachten. Laat het duidelijk zijn: de trailer doet de film geen eer aan!

Harrison Fords bedenkelijke frons is nog steeds goud waard en Ben Kingsley mag dan wel heel zijn hoofd beschilderd hebben, zijn sérieux maakt meteen duidelijk dat hij geen Jar Jar Binks-achtige rol invult. Het is echter Asa Butterfield die met de prijzen gaat lopen als het op acteren aankomt, het is gewoonweg schitterend om te zien hoe hij constant op een fijne lijn balanceert tussen de karaktertrekken van zowel zijn oudere broer (sterke persoonlijkheid, agressief) als zijn zus (mededogen, empathie) en zodoende zijn opleiding en alle bijkomende uitdagingen trotseert.

De meeste sci-fi films focussen op het visuele spektakel, maar in Ender’s Game is dit niet het primaire doel. De effecten en actie zijn nog steeds fantastisch om naar te kijken (die aanval op de Formics!) maar vooral de gedachten en gevoelens van het hoofdpersonage in relatie tot wat er om hem heen gebeurt zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in de wereld gecreëerd door Orson Scott Card en dat is een trip die je niet wil missen.

Het is weer even geleden, maar met Ender’s Game hebben we nog eens een volbloed topper in het sci-fi genre.