Elysium

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Duits DTS-HD MA 5.1, Engels DTS-HD MA 7.1, Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Nederlands, Pools, Turks

Extra's: Collaboration: Crafting the Performances in Elysium, Engineering Utopia: Creating a Society in the Sky, In Support of Story: The Visual Effects of Elysium, The Journey to Elysium Capturing Elysium, The Journey to Elysium Enhancing Elysium, The Journey to Elysium Envisioning Elysium, The Technology of 2154, Visions of 2154

Speelduur (min.): 109
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-elysiumblu

FILM
Het is 2154 en de wereldbevolking is duidelijk in 2 groepen opgesplitst; de steenrijken die gemigreerd zijn naar het immens grote ruimtestation Elysium waar men een zorgeloos leventje kan leiden, en diegenen die verdoemd zijn te leven op onze compleet geruïneerde planeet. Hier vinden we Max terug die in zijn jeugd droomde om samen met zijn vriendin Frey op Elysium te gaan wonen maar ondertussen opgegroeid is in de harde realiteit en nu probeert een min of meer acceptabel leven te leiden.

Wanneer Max tijdens het werk door een ongeluk terminaal ziek wordt en te horen krijgt dat hij nog maar enkele dagen te leven heeft ziet hij nog maar een oplossing: naar Elysium geraken waar ze pods hebben die iedere ziekte kunnen genezen. Op het ruimtestation geraken is echter allesbehalve makkelijk, en wanneer hij als tegendienst voor het transport gevoelige informatie in zijn hersenen laat implanteren worden de belangen alsook het gevaar een héél stuk groter dan eerst gedacht…

Met District 9 had regisseur Neill Blomkamp een rasechte hit in zijn handen die niet enkel visueel spektakel leverde maar net zoals vroeger nog eens een aanklacht was op de maatschappij, en dan met name het belachelijke van racisme naar voren bracht. SCi-fi met een boodschap? Het was alweer even geleden dat we dat nog eens hebben voorbij zien komen!

Met Elysium heeft Blomkamp wederom een boodschap te vertellen en deze keer is het de ongelijkheid in de wereld die het te verduren krijgt. De special effects zijn wat grootser geworden, en waar in District 9 vooral nobele onbekenden mochten optreden zorgde het grotere budget er ook voor dat deze keer de cast vervoegd werd met sterren als Matt Damon en Jodie Foster. Is de film er daardoor effectief beter op geworden? We durven het betwijfelen. Versta ons niet verkeerd, Damon en Foster – alsook William Fichtner – doen hun werk zeer zeker naar behoren (ook al is het personage van Jodie Foster wat te eendimensionaal), maar de echte ster blijft voor ons toch Sharlto Copley die in District 9 de hoofdrol op zich mocht nemen en hier de psychopatische huurmoordenaar Kruger speelt. Waar de zogenaamde sterrencast vooral uitblinkt in het trouw volgen van wat het script hen voorschrijft te doen, slaagt Copley erin om ons compleet te doen vergeten dat hij in District 9 de ietwat sullige Wikus Van De Merwe speelde en nu met die krankzinnige blik in zijn ogen pure waanzin uitstraalt. Het is de topprestatie van Copley die je je doet afvragen waar je grote namen voor nodig hebt.

Het visueel spektakel is zoals gezegd ook serieus opgepompt voor Elysium maar in alle eerlijkheid moeten we zeggen dat het budget vooral gegaan lijkt te zijn naar de creatie van Elysium zelf, en de impact hiervan is relatief klein. Ja, als men over het gigantische ruimtestation vliegt krijg je magnifieke beelden te verorberen, en een crash van een ruimteschip is eveneens leuk om te zien, maar is het echt broodnodig voor deze film? We vragen het ons serieus af en neigen naar het antwoord “nee”.

Elysium is heeft evenzeer als District 9 een duidelijke boodschap die perfect overgebracht wordt, maar het grotere budget heeft er niet voor gezorgd dat de film ook effectief beter is dan zijn voorganger. Sterker nog, de beste scenes vinden we eigenlijk diegene waar de visuals niet zo overdadig in beeld gebracht worden!

BEELD EN GELUID
Als je nog eens op zoek bent naar een release waarmee je je home cinema set kan demonstreren aan je vrienden en kennissen dan is Elysium zeker de titel waar je naar op zoek bent. Zonder twijfel zal je menigeen kunnen doen kwijlen en dit vanwege het perfecte beeld dat compleet afwezig is van compressiefouten, een enorm hoog niveau van detail heeft, een kleurbereik dat je in weinig andere films te zien krijgt, en een levendigheid naar voren brengt dat normaal enkel te vinden is in… het echte leven! Er is weliswaar wat grain aanwezig maar dat zorgt er net voor dat je niet vergeet dat je effectief naar een film aan het kijken bent en niet naar een of andere geperfectioneerde animatie. Werkelijk schitterend!

Ook je surround kan perfect gedemonstreerd worden met Elysium dankzij een 7.1 DTS-HD MA track die alle kanalen ten volle gebruikt, perfecte positionering neerzet, dialogen nooit doen overstemmen door effecten, en ook de subwoofer alles laat voorzien van een goede portie lagen tonen. Gewone geweerschoten lijken bij momenten een beetje proppeschieters, maar dit zet gewoon nog meer in de verf dat het hier gaat over een sci-fi film waarin men futuristische wapens heeft die het normale materiaal doen overkomen als speelgoed. Plaatsing is eveneens schitterend met drones en hover-schepen die dreigend rondvliegen en langs alle kanten op je af lijken te komen, en wanneer je zou denken dat dit gewoon het gevolg is van een overdreven volumeregeling willen we je geruststellen: het detail van het geluid gaat nooit verloren.

EXTRA’S
Het is goed te zien dat Sony voor grote releases niet bespaart op extra’s en fans krijgen dan ook een ton aan interessante feitjes te beginnen met “Visions of 2154″ waarin het artwork en design van Elysium bekeken wordt. De drie “The Journey to Elysium” features behandelen de belangrijkste productieprocessen, terwijl “The Visual Effects of Elysium” dan weer meer ingaat op de visuele effecten. “Crafting the Performances in Elysium” behandelt de casting van de hoofdrolspelers terwijl “Creating a Society in the Sky” dan weer dieper ingaat op Syd Mead’s visionaire input bij de design van de film. “The Technology of 2154″ spreekt dan weer voor zichzelf en is een 10 minuten durende feature over het futuristische wapenarsenaal.

CONCLUSIE
Elysium bevestigt dat Blomkamp een regisseur is met een boodschap en dat hij zeker in het oog gehouden moet worden. Echter, het hogere budget zorgt er niet voor dat we ook effectief een betere film te zien krijgen dan District 9. Ook al duurt Elysium 109 minuten, de film mist nogal wat diepgang en zou best nog wat langer hebben mogen duren om meer achtergrond te geven. Zoals hij nu is, is Elysium een (zeer) goede sci-fi film die vlot vooruit bolt, maar net dat sprankeltje puur genie mist om naar het volgende niveau te geraken.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: