Elementary – Seizoen 1

Elementary bekijken net nadat je het ijzersterke derde seizoen van “Sherlock” gezien hebt is misschien niet de slimste zet, maar als recensent heb je het niet altijd voor het kiezen. Immers, Paramount stuurde ons dit eerste seizoen op net nadat we onze review van de BBC serie online gezet hadden. En wat doe je dan? Je probeert je hersenen even een harde reset te geven zodat je nog eens van nul kan herbeginnen om toch maar een zo neutraal mogelijk beeld te verkrijgen.

In Elementary krijgen we een Sherlock Holmes te zien die even slim is als we hem altijd al gekend hebben maar de makers hebben hem ook wat minder leuke kantjes gegeven. Zijn intellect is zo groot dat het de meest modale sociale handelingen in de weg komt te zitten waardoor je hem bijna autistisch zou kunnen gaan noemen, en daarnaast is hij ook nog maar net afgekickt van een heroïneverslaving waardoor zijn vader het nodig achtte om hem op te zadelen met een “coach” in de vorm van Joan Watson… Inderdaad, Watson is plots een vrouw geworden!

Een zwaar getatoeëerde Holmes heeft besloten het thuisland te verlaten ten voordele van het moderne New York waar hij zijn vriend, kapitein Thomas Gregson, kan bijstaan in het oplossen van allerhande moorden die toch wel wat meer om het lijf hebben dan mogelijk eerst gedacht. Watson, een voormalige chirurge die door omstandigheden haar carrière een compleet andere wending zag nemen, volgt hem daarbij als een plichtsbewuste schaduw maar naargelang de tijd verstrijkt begint ze meer en meer interesse te tonen in de spitsvondigheid van haar patiënt en laat ze ook merken zelf toch ook wel wat te kunnen helpen met het bestrijden van de misdaad.

Op zich klinkt het als een standaard Amerikaanse politieserie zoals we de laatste jaren reeds zovele gezien hebben maar dan overgoten met een “Sherlock Holmes”-sausje, en dat is het natuurlijk ook. De eerste helft van het seizoen zien we het vaste patroon van een misdaad waar Holmes iets “raars” opmerkt, getuigen begint te ondervragen, bewijsmateriaal verzamelt, en dan samen met zijn side-kick Watson tot de “opzienbarende” conclusie komt van hoe de vork nu juist in de steel zit zodat kapitein Gregson de schuldige kan oppakken. De goede vertolkingen van Jonny Lee Miller (Sick Boy uit “Trainspotting”) en Lucy Liu houden je echter aan de buis gekluisterd en wanneer we meer achtergrond verkrijgen omtrent Holmes’ verslaving en Watsons plotse carrièrewending wint de serie aan (broodnodige) diepgang en beginnen de zaken echt op de rails te komen. Het tempo wordt wat hoger gezet en wanneer ook nog eens de aartsvijand van Sherlock Holmes, Moriarty, zijn macht demonstreert gaan de poppen helemaal aan het dansen zodat in sneltempo aflevering na aflevering verslonden wordt totdat het verrassende einde zijn climax bereikt.

We begonnen met te zeggen dat het bekijken van Elementary net na het derde seizoen van Sherlock misschien niet de meest slimme zet is, maar eigenlijk is dat geen probleem gebleken. Na slechts een handvol afleveringen waren we mee met deze serie en halverwege konden we al niet wachten om het einde – en het volgende seizoen – te bekijken. Natuurlijk komt Elementary niet aan de hielen van Sherlock (het is geen simpele taak om Benedict Cumberbatch opzij te zetten!) maar de serie is zeer verdienstelijk in het neerzetten van een toch wel “ander” universum waarin Sherlock Holmes zich bevindt en de makers mogen dan wel een paar clichés in het genre alsook wat dichterlijke vrijheid gebruikt hebben, Holmes is nog steeds Holmes.