Elementary – Seizoen 1

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Duits Dolby Digital 2.0, Engels Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Zweeds

Extra's: A Holmes Of Their Own, CBS Launch Promos, Holmes Sweet Holmes, In Liu Of Watson, Set Tour With Lucy Liu, The Power Of Observation: Behind-The-Scenes Webseries

Speelduur (min.): 1000
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-elementarys1

SERIE
Elementary bekijken net nadat je het ijzersterke derde seizoen van “Sherlock” gezien hebt is misschien niet de slimste zet, maar als recensent heb je het niet altijd voor het kiezen. Immers, Paramount stuurde ons dit eerste seizoen op net nadat we onze review van de BBC serie online gezet hadden. En wat doe je dan? Je probeert je hersenen even een harde reset te geven zodat je nog eens van nul kan herbeginnen om toch maar een zo neutraal mogelijk beeld te verkrijgen.

In Elementary krijgen we een Sherlock Holmes te zien die even slim is als we hem altijd al gekend hebben maar de makers hebben hem ook wat minder leuke kantjes gegeven. Zijn intellect is zo groot dat het de meest modale sociale handelingen in de weg komt te zitten waardoor je hem bijna autistisch zou kunnen gaan noemen, en daarnaast is hij ook nog maar net afgekickt van een heroïneverslaving waardoor zijn vader het nodig achtte om hem op te zadelen met een “coach” in de vorm van Joan Watson… Inderdaad, Watson is plots een vrouw geworden!

Een zwaar getatoeëerde Holmes heeft besloten het thuisland te verlaten ten voordele van het moderne New York waar hij zijn vriend, kapitein Thomas Gregson, kan bijstaan in het oplossen van allerhande moorden die toch wel wat meer om het lijf hebben dan mogelijk eerst gedacht. Watson, een voormalige chirurge die door omstandigheden haar carrière een compleet andere wending zag nemen, volgt hem daarbij als een plichtsbewuste schaduw maar naargelang de tijd verstrijkt begint ze meer en meer interesse te tonen in de spitsvondigheid van haar patiënt en laat ze ook merken zelf toch ook wel wat te kunnen helpen met het bestrijden van de misdaad.

Op zich klinkt het als een standaard Amerikaanse politieserie zoals we de laatste jaren reeds zovele gezien hebben maar dan overgoten met een “Sherlock Holmes”-sausje, en dat is het natuurlijk ook. De eerste helft van het seizoen zien we het vaste patroon van een misdaad waar Holmes iets “raars” opmerkt, getuigen begint te ondervragen, bewijsmateriaal verzamelt, en dan samen met zijn side-kick Watson tot de “opzienbarende” conclusie komt van hoe de vork nu juist in de steel zit zodat kapitein Gregson de schuldige kan oppakken. De goede vertolkingen van Jonny Lee Miller (Sick Boy uit “Trainspotting”) en Lucy Liu houden je echter aan de buis gekluisterd en wanneer we meer achtergrond verkrijgen omtrent Holmes’ verslaving en Watsons plotse carrièrewending wint de serie aan (broodnodige) diepgang en beginnen de zaken echt op de rails te komen. Het tempo wordt wat hoger gezet en wanneer ook nog eens de aartsvijand van Sherlock Holmes, Moriarty, zijn macht demonstreert gaan de poppen helemaal aan het dansen zodat in sneltempo aflevering na aflevering verslonden wordt totdat het verrassende einde zijn climax bereikt.

BEELD EN GELUID
Elementary is redelijk standaard op DVD “gegooid” en alhoewel de gemiddelde kijker het niet echt zal opvallen zijn er toch wel wat probleempjes met de beeldkwaliteit. Zo kunnen we bij momenten “genieten” van noise, artefacten bij de titels die verschijnen na de intro van een episode, halo’s/lichtringen die verschijnen rond personages wanneer die voor een lichtere achtergrond staan (lijkt nogal wat op edge enhancement maar is vanwege compressiefouten), en finaal ook een gebrek aan detail en algemeen soft ogend beeld. Voor 6 discs hebben we al betere transfers gezien.

Het geluid doet het wel een stuk beter met goed gebruik van de 5.1 track bij de intro en dialogen die ten allen tijde duidelijk afgescheiden zijn van andere geluiden. De serie is nogal dialoog gedreven maar gezien het feit dat deze zich afspeelt in het drukke New York hadden we toch wel wat meer activiteit verwacht qua achtergrondgeluiden in deze drukke stad. Op zich niet slecht dus, maar het had wel wat beter gekund en gemogen.

EXTRA’S
De extra’s beginnen met “A Holmes of their Own”, een net geen twaalf minuten durende feature waarin executive producers Robert Doherty en Carl Beverly het hebben over de pogingen om hun versie van Holmes anders te maken dan al diegene die eerder al de revue passeerden. De extra geeft ook een iets algemener beeld over de cast en personages waarna “In Liu of Watson” dieper ingaat op Joan Watson en wat het veranderen van het geslacht van Watson voor de serie betekende.

“Holmes Sweet Holmes” is een discussie over het schrijfproces en hoe de makers besloten om Holmes’ personage alsook diegenen rondom hem te laten evolueren gedurende het seizoen. Lucy Liu geeft ons een korte tour van de set (“Set Tour with Lucy Liu”, net iets meer dan 3 minuten) waarin wat details gegeven worden die je niet in de afleveringen zelf kan zien, en finaal zijn er dan nog een paar korte webisodes (“The Power of Observation”) die wat meer info geven over de visuele effecten alsook zaken die reeds voorbij kwamen in de andere extra’s. De CBS Launch Promos die je op de achterkant van het doosje ziet staan zijn zoals verwacht wat promotionele stukken die de wat meer excentrieke elementen uit de pilot belichten.

CONCLUSIE
We begonnen met te zeggen dat het bekijken van Elementary net na het derde seizoen van Sherlock misschien niet de meest slimme zet is, maar eigenlijk is dat geen probleem gebleken. Na slechts een handvol afleveringen waren we mee met deze serie en halverwege konden we al niet wachten om het einde – en het volgende seizoen – te bekijken. Natuurlijk komt Elementary niet aan de hielen van Sherlock (het is geen simpele taak om Benedict Cumberbatch opzij te zetten!) maar de serie is zeer verdienstelijk in het neerzetten van een toch wel “ander” universum waarin Sherlock Holmes zich bevindt en de makers mogen dan wel een paar clichés in het genre alsook wat dichterlijke vrijheid gebruikt hebben, Holmes is nog steeds Holmes.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: