Daybreakers

Daybreakers

In deze enge thriller krijgt de aarde te maken met een plaag waardoor iedereen verandert in vampiers die ervoor zorgen dat bloed schaars goed wordt

Onze opinie:
2019. We zijn een decennium nadat een mysterieuze plaag arriveerde en zowat de gehele menselijke beschaving in vampiers omvormde. De mensheid staat op punt van uitsterven en de laatste overblijvers worden opgehjaagd om in een laboratorium hun bloed geoogst te zien worden. Met menselijk bloed dat schaarser begint te worden veranderen de lagere klassen van vampiers in zogenaamde “subsiders” die de straten afromen. De vampieren realiseren zich dat dit niet eeuwig voort kan duren en gaan op zoek naar een vervangmiddel voor bloed zodat ze niet allemaal hersenloze bloedzuigende wezens worden.

Een van de wetenschappers die dit vervangmiddel zoekt is hematoloog Edward Dalton die een geweten heeft en hoopt dat een oplossing erin zal resulteren dat mensen niet meer opgejaagd worden. Op een nacht redt hij enkele mensen die op de vlucht zijn voor de vampierpolitie en als resultaat besluiten ze hem Elvis te laten ontmoeten, een mens die mogelijk de sleutel bevat tot zelfs iets beters dan een substituut voor menselijk bloed: het geneesmiddel tegen vampirisme.

Daybreakers is de derde film van de gebroeders Spierig en als we in acht nemen dat nummer een een kortfilm was en nummer twee een B-film zombiefestijn kunnen we zeggen dat ze enorme vooruitgang maken om reeds iets als Daybreakers op ons los te laten. De setup is origineel met vampiers die de wereld overgenomen hebben en de mensheid die op het punt staat van uitsterven, en dit dan nog wel in een tijd waarin vampiers uitgebeeld worden als overmatig depressieve wezens die iets hebben met depressieve tieners en weerwolven (Twilight iemand?). Het werd tijd dat vampiers hun tanden nog eens lieten zien en dat is exact wat we hier voorgeschoteld krijgen.

Drie hoofdvampiers leiden de boel: Sam Neill als de perfect gecaste farmaceutische topmanager met hoektanden, Willem Dafoe die de nodige one-liners aflevert en Ethan Hawke, de vampier die geen vampier wil zijn. De personages mogen dan wel een beetje oppervlakkig zijn en uit een comic lijken te komen, het werkt gewoon perfect! En dan hebben we het nog niet gehad over de Matrix-achtige atmosfeer en de actie die bij momenten gewoon van het scherm spat . Daybreakers zal het niet maken als een van de cult klassiekers aller tijden, maar de film komt toch wel heel erg in de buurt daarvan