Damages – Seizoen 5

Van het vierde seizoen van Damages waren we absoluut niet onder de indruk. Het verhaal was maar matig interessant en de eigenheid die de serie had vanwege zijn speciale gebruik van flashbacks en -forwards leek eerder gebruikt uit plichtsbesef dan dat het ook effectief iets toevoegde aan het seizoen. Het enige dat ons nog wat hoop gaf voor seizoen 5 was het einde waarin Ellen Parsons duidelijk maakte dat ze het wel gehad had met haar mentor Patty Hewes en tegen haar zou getuigen in een voogdijzaak omtrent Patty’s kleindochter.

Dat Patty zich niet zomaar gewonnen geeft kon je natuurlijk op je klompen voelen aankomen en in dit vijfde en laatste seizoen zien we dan ook hoe ze Ellen probeert te beletten te getuigen door haar een zaak door te spelen omtrent Channing McLaren, de eigenaar van een website die allerlei geheimen aan het licht brengt en die bij de laatste “lek” per ongeluk ook allerlei privéberichten van de klokkenluidster Naomi Walling vrijgegeven heeft met de zelfmoord van Naomi als gevolg. Op zich niet iets dat Ellen zou weerhouden om te getuigen, ware het niet dat Patty plots de zijde kiest voor Naomi’s dochter en een zaak aanspant waarin ze probeert aan te tonen dat Channing opzettelijk Naomi’s privéberichten gelekt heeft waardoor hij eigenlijk rechtstreeks verantwoordelijk zou zijn voor haar dood. En zolang deze zaak gaande is kan Ellen natuurlijk niet getuigen tegen Patty…

Damages zou Damages niet zijn mocht het verhaal zo simpel in elkaar gezet zijn. Het proces omtrent de gelekte berichten is een kapstok waar nogal wat andere dingen aan gehangen worden zoals rivaliteit binnen de organisatie van McLaren, een samenzwering omtrent een financiële firma die de nodige doden met zich meebrengt, en Ellen die haar vriend Chris probeert te helpen door hem in contact te brengen met McLaren en zodoende bekend laat worden dat de Amerikaanse overheid soldaten naar het front stuurt die mentaal totaal niet geschikt zijn voor actieve dienst. Alsof dat niet genoeg is om een seizoen te vullen krijgen we ook nog te zien hoe Ellen probeert meer bewijs te verkrijgen dat Patty iemand ingehuurd had om haar te vermoorden, iets dat ze halverwege dit seizoen ontkent ondanks dat ze dit eerder toegegeven had.

Zoals je kan lezen is dit vijfde seizoen weer een dat op volle toeren vooruit gaat en de makers hebben duidelijk besloten om in schoonheid af te sluiten. Het verhaal omtrent de website McLarenTruth.org komt wat gratuit over en is al te duidelijk afgeleid van alle hype rondom Wikileaks maar dat vergeven we hen met plezier aangezien ze niemand minder dan Ryan Philippe hebben kunnen strikken om de ietwat contactgestoorde Channing McLaren te vertolken terwijl ook John Hannah (Batiatus uit Spartacus) en William Sadler personages mogen neerzetten die meer dan interessant zijn om te volgen. Daarnaast levert het hele flashback/forward-gedoe effectief weer een meerwaarde op die de spanning doet stijgen en ook het slot is er een dat de serie waardig is. Als enig verder minpuntje zouden we willen vermelden dat voor ons de scène op steiger (je zal wel weten waar we het over hebben als je hem ziet) het perfecte einde zou geweest zijn en de laatste minuten daarna hadden echt niet meer gehoeven.

Terwijl het vierde seizoen van Damages nogal een teleurstelling was is dit vijfde weer een stuk beter en krijgen we een afscheid in schoonheid.