Damages – Seizoen 5

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Duits Dolby Digital 2.0, Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 2.0

Ondertitels: Engels, Frans, Nederlands

Extra's: Outtakes, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 517
Leeftijd: 16

Geschreven door:

box-damagess5

SERIE
Van het vierde seizoen van Damages waren we absoluut niet onder de indruk. Het verhaal was maar matig interessant en de eigenheid die de serie had vanwege zijn speciale gebruik van flashbacks en -forwards leek eerder gebruikt uit plichtsbesef dan dat het ook effectief iets toevoegde aan het seizoen. Het enige dat ons nog wat hoop gaf voor seizoen 5 was het einde waarin Ellen Parsons duidelijk maakte dat ze het wel gehad had met haar mentor Patty Hewes en tegen haar zou getuigen in een voogdijzaak omtrent Patty’s kleindochter.

Dat Patty zich niet zomaar gewonnen geeft kon je natuurlijk op je klompen voelen aankomen en in dit vijfde en laatste seizoen zien we dan ook hoe ze Ellen probeert te beletten te getuigen door haar een zaak door te spelen omtrent Channing McLaren, de eigenaar van een website die allerlei geheimen aan het licht brengt en die bij de laatste “lek” per ongeluk ook allerlei privéberichten van de klokkenluidster Naomi Walling vrijgegeven heeft met de zelfmoord van Naomi als gevolg. Op zich niet iets dat Ellen zou weerhouden om te getuigen, ware het niet dat Patty plots de zijde kiest voor Naomi’s dochter en een zaak aanspant waarin ze probeert aan te tonen dat Channing opzettelijk Naomi’s privéberichten gelekt heeft waardoor hij eigenlijk rechtstreeks verantwoordelijk zou zijn voor haar dood. En zolang deze zaak gaande is kan Ellen natuurlijk niet getuigen tegen Patty…

Damages zou Damages niet zijn mocht het verhaal zo simpel in elkaar gezet zijn. Het proces omtrent de gelekte berichten is een kapstok waar nogal wat andere dingen aan gehangen worden zoals rivaliteit binnen de organisatie van McLaren, een samenzwering omtrent een financiële firma die de nodige doden met zich meebrengt, en Ellen die haar vriend Chris probeert te helpen door hem in contact te brengen met McLaren en zodoende bekend laat worden dat de Amerikaanse overheid soldaten naar het front stuurt die mentaal totaal niet geschikt zijn voor actieve dienst. Alsof dat niet genoeg is om een seizoen te vullen krijgen we ook nog te zien hoe Ellen probeert meer bewijs te verkrijgen dat Patty iemand ingehuurd had om haar te vermoorden, iets dat ze halverwege dit seizoen ontkent ondanks dat ze dit eerder toegegeven had.

Zoals je kan lezen is dit vijfde seizoen weer een dat op volle toeren vooruit gaat en de makers hebben duidelijk besloten om in schoonheid af te sluiten. Het verhaal omtrent de website McLarenTruth.org komt wat gratuit over en is al te duidelijk afgeleid van alle hype rondom Wikileaks maar dat vergeven we hen met plezier aangezien ze niemand minder dan Ryan Philippe hebben kunnen strikken om de ietwat contactgestoorde Channing McLaren te vertolken terwijl ook John Hannah (Batiatus uit Spartacus) en William Sadler personages mogen neerzetten die meer dan interessant zijn om te volgen. Daarnaast levert het hele flashback/forward-gedoe effectief weer een meerwaarde op die de spanning doet stijgen en ook het slot is er een dat de serie waardig is. Als enig verder minpuntje zouden we willen vermelden dat voor ons de scène op steiger (je zal wel weten waar we het over hebben als je hem ziet) het perfecte einde zou geweest zijn en de laatste minuten daarna hadden echt niet meer gehoeven.

BEELD EN GELUID
Het beeld van Damages is nooit echt mooi geweest aangezien de makers specifiek kozen om bepaalde tijdsperiodes op een andere manier in beeld te brengen waardoor het nogal korrelig kan overkomen, of met een contrast dat er compleet over is. Dat is echter geen fout van de transfer en om eerlijk te zijn is de transfer op zich wel goed. Wat echter minder is, is dat het beeld nog steeds lelijk is om naar te kijken en er zijn ook nogal veel scènes waarbij soft-focus gebruikt wordt en ook dat is gewoonweg niet om aan te zien. Alsof je een serie uit de jaren ’80 bekijkt op video!

Qua geluid kan je van een serie die zo gedreven is door dialogen als deze op zich weinig zeggen maar we willen toch wel vermelden dat de makers echt wel hun best gedaan hebben om de zaken wat attractiever te maken en atmosfeer toe te voegen en dat hoor je effectief. Regelmatig passeren er geluiden langs de achterkant om het geheel wat dynamischer te maken, en dan vooral in de buitenscènes.

EXTRA’S
4 outtakes en – verspreid over de drie discs – 31 verwijderde scènes die goed zijn voor 41 minuten additioneel materiaal. Dit zijn vooral zeer korte stukjes die weggesneden zijn uit het begin of het einde van een scène die het wél maakte tot de serie.

CONCLUSIE
Terwijl het vierde seizoen van Damages nogal een teleurstelling was is dit vijfde weer een stuk beter en krijgen we een afscheid in schoonheid.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: