27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Da Vinci’s Demons – Seizoen 2

De chaos uit het brein van Da Vinci blijft present, en we hopen dat seizoen 3 hier eindelijk een oplossing voor vindt

In het tweede seizoen van Da Vinci’s Demons zien we hoe onze held Leonardo besluit om zijn zoektocht naar het “Book of Leaves” tijdelijk te onderbreken om de De Medici’s te helpen bij een door de Paus georkestreerde opstand in Firenze de kop in te drukken. Wanneer dit lukt en Lorenzo Medici terug op zijn troon zit wordt de hele stad echter in de ban geslagen door de kerk wat dan weer repercussies heeft op de handel tussen Firenze en alle buursteden en Lorenzo zich genoodzaakt ziet om erop uit te trekken om bondgenoten te vinden.

Leonardo kan zich hier echter niet langer mee bezighouden en besluit om alsnog te vertrekken om het Book of Leaves te vinden en meer te weten te komen over wat er gebeurd is met zijn moeder. Het is echter de vraag of hij niet teveel tijd verloren heeft want ondertussen is Girolamo Riario al lang onderweg naar het geheimzinnige land waar het boek zich zou bevinden om de kennis te verzekeren voor de katholieke kerk…

Bij het kijken van het eerste seizoen van Da Vinci’s Demons vonden we dat het verhaal op zich wel intrigerend was maar dat de structuur wat ontbrak. Naar het einde toe werden de verschillende verhaallijnen beter ingekaderd en vielen alle stukjes mooi op zijn plaats waardoor het geheel beter gevolgd kon worden. In seizoen 2 zien we spijtig genoeg exact hetzelfde gebeuren. De eerste afleveringen zijn nogal verwarrend en de fouten in seizoen 1 worden gewoonweg herhaald. Je hebt dus wederom een paar episodes nodig eer het een beetje duidelijk wordt waar de verhoudingen allemaal liggen en welke verhaallijnen uitgestippeld worden. Na een viertal episodes wordt dit weer beter en kan je goed volgen maar dan ben je toch weer bijna halverwege het seizoen.

Deze nogal chaotische vertelstijl die telkens in het begin van een seizoen aangehouden wordt is niet echt motiverend voor de kijker om te blijven kijken en we hopen dan ook ├ęcht dat seizoen 3 een betere structuur zal krijgen, maar dat is iets dat we na het bekijken van het eerste seizoen ook hoopten voor dit seizoen.

Het verhaal zelf blijft op zich wel intrigerend genoeg om te volgen en er is deze keer ook wat meer actie aanwezig terwijl het einde suggereert dat we zelfs een heuse veldslag zouden kunnen meemaken. Iets om naar uit te kijken dus, maar als men kijkers wil blijven binden zal men toch de zaken wat rechtlijniger gaan moeten aanpakken en wat minder hooi op de vork nemen op gebied van verhaallijnen kris kras door elkaar laten lopen.

Het tweede seizoen van Da Vinci’s Demons bouwt verder op seizoen 1 en heeft wel wat interessante verhaallijnen maar maakt dezelfde fouten als bij het eerste seizoen. De structuur mist een beetje en pas na enkele afleveringen begint er duidelijkheid te komen over waar men naartoe wil. Op zich is dit geen doodzonde maar in een serie waar je slechts 10 episodes per seizoen hebt is het wel erg dat je bijna de helft van de episodes nodig hebt om je verhaal duidelijk te maken. Dat dit in een eerste seizoen gebeurt kan je nog wel begrijpen, maar ditzelfde probleem in twee seizoenen op rij laten voorkomen is er echt wel over. Hopelijk dat seizoen 3 wat soelaas brengt hieromtrent want het is maar de vraag hoe lang kijkers willen blijven investeren in een serie die telkens een half seizoen nodig heeft om op kruissnelheid te komen.