Da Vinci’s Demons – Seizoen 1

Info

Beeldformaat: 1.78:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Geen

Speelduur (min.): 320
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-davincisdemonss1blu

SERIE
In Da Vinci’s Demons zien we een jeugdige Leonardo Da Vinci die in het Firenze tijdens de renaissance zijn carrière begint als kunstenaar en uitvinder. Wanneer de De Medici’s problemen krijgen met Paus Sixtus IV biedt Da Vinci zijn diensten aan als legeringenieur die wapens kan bouwen waar niemand tegenop kan. Hierdoor komt Da Vinci samen met zijn vrienden in een wespennest terecht waarbij hij niet enkel moet uitkijken voor verraderlijke stappen uitgevoerd door de neef van de Paus (graaf Riario) maar eveneens moet uitkijken dat hij niet betrapt wordt als minnaar van de maitresse van Lorenzo De Medici, Lucrezia Donati. En alsof dat nog niet genoeg is om aan zijn hoofd te hebben blijkt Da Vinci’s moeder – die hij naarstig wil terugvinden nadat ze hem als baby verlaten heeft – betrokken te zijn bij een geheim genootschap die op zoek zijn naar het zogenaamde “Book of Leaves” wat blijkbaar kennis bevat van onschatbare waarde.

David S. Goyer, de schrijver van Christopher Nolan’s Batman trilogie, is met Da Vinci’s Demons niet aan zijn proefstuk toe op televisie. Eerder was hij namelijk al verantwoordelijk voor het na 1 seizoen afgevoerde FlashForward dat wel fascinerend was maar toch niet genoeg interesse kon wekken om verlengd te worden. Met Da Vinci’s Demons gaan we deze keer niet naar de toekomst maar naar het verleden waar Goyer ons een intrigerende (fictieve) kijk op de geschiedenis van een van de beroemdste kunstenaars ooit voorschotelt.

De eerste afleveringen intrigeren bijna onmiddellijk maar de serie slaagt er toch niet in om je direct echt vast te grijpen en we gaan ervan uit dat dit komt doordat Da Vinci’s Demons nogal wat hooi op zijn vork neemt. Qua genre wordt er geschipperd tussen historisch drama en sci-fi/fantasy, en het verhaal speelt zich op veel verschillende lagen af waarbij we de politiek binnen Firenze aan bod komt, de strijd tussen de De Medici’s en de paus, de relatie tussen Da Vinci en Lucretia Donati, en dan nog eens de arc omtrent Da Vinci’s moeder en de mensen die op zoek zijn naar het “Book of Leaves”. Dit is allemaal nogal veel om te verhappen, en zeker in slechts acht episodes.

Vanaf halverwege begint alles gelukkig op zijn plaats te vallen waardoor je al snel uitkijkt naar de volgende aflevering, en het open einde geeft een goede voorzet voor het tweede seizoen dat eraan komt. Wij kijken dan ook uit naar wat Goyer in petto heeft voor seizoen 2 en hopen dat er wat meer structuur komt.

BEELD EN GELUID
Da Vinci’s Demons maakt nogal veel gebruik van CGI en ook al is die nog zo kundig gemaakt, dan nog is het bij momenten écht wel overduidelijk dat we naar computer graphics aan het kijken zijn. Daarnaast ondervinden sommige van deze scènes wat last van aliasing en schokken waardoor het beeld zeker geen perfecte score kan nastreven. Een ander “probleem” dat zich niet door CGI stelt is dat bij nachtscènes het niveau van detail wat vermindert en dit is ook het geval bij verscheidene stukken waar hallucinaties voorbij komen. Dan zie je plots heelder delen van het beeld softer worden maar dat kan je niet kwalijk nemen aan de transfer aangezien dit opzettelijk gedaan wordt.

Het geluid – met introtune van Bear McReary – gebruikt de surround speakers veelvuldig voor achtergrondgeluiden en effecten terwijl dialogen nooit overstemd worden en ten allen tijde helder naar voren komen. Directionaliteit wordt goed toegepast en voor een TV serie is dit nagenoeg referentiemateriaal (ook al mist het een beetje het bombastische van de échte toppers).

EXTRA’S
Geen, eOne vindt het zelfs niet de moeite om de korte extra’s en audio commentaartracks van de Amerikaanse release toe te voegen. Zelfs een “Play All” optie in het menu lijkt teveel gevraagd.

CONCLUSIE
Zoals het staat is dit eerste seizoen vooral fascinerend om te bekijken maar mist het net wat structuur om echte top te zijn.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: