Crossing Lines – Seizoen 1

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels: Nederlands

Extra's: Geen

Speelduur (min.): 471
Leeftijd: 16

Geschreven door:

boxcrossingliness1

SERIE
Er zijn zoveel politieseries van hoge kwaliteit tegenwoordig dat je al serieus moet uitpakken om opgemerkt te worden. Dutch Filmworks staat niet echt bekend voor het uitbrengen van topseries, maar toen we deze in de release list zagen staan en lazen dat de “makers van Criminal Minds” erachter zaten werd onze interesse toch gewekt. En zodra we doorhadden dat o.a. William Fichtner (Prison Break, The Dark Knight) en Donald Sutherland (The Hunger Games) hoofdrollen vertolken waren we helemaal om. Deze moesten we gewoon eens bekijken!

Nadat hij zijn zoon verloren heeft bij een aanslag besluit Louis Daniel (Marc Lavoine) zijn job bij de Parijse politie op te geven om aan de slag te gaan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag waar hij onder leiding van Michel Dorn (Sutherland) een unit opzet met agenten uit verscheidene landen die samen een eliteteam vormen dat het gevecht aan kan gaan met criminelen die zich niet laten stoppen door de grenzen binnen Europa.

Op zich is het gegeven wel interessant maar je kan je de vraag stellen of dit niet reeds is wat Interpol doet en, indien dat effectief het geval is, wat de toegevoegde waarde van deze groep dan wel zou zijn? Crossing Lines (hint: het gaat hier over de grenzen van de landen) probeert hier een antwoord op te geven door elke agent een specifieke eigenschap te geven die het team moet voorthelpen maar in realiteit zien we dat dit eigenlijk niet echt veel toevoegt. Het concept hebben we al in talloze andere series zien voorbij komen, en hier wordt er zelfs relatief weinig gebruik van gemaakt. Veelal komt het neer op een paar aanwijzingen vinden en die opvolgen, waarna men oeverloos begint te palaveren over elkaars achtergrond.

In vergelijking met Amerikaanse politieseries hebben Europese de neiging om wat “topzwaar” te worden en dat is hier zeker het geval. Zowat elk personage heeft wel een of ander duister kantje en hier wordt veel te veel op door gehamerd waardoor het tempo van individuele afleveringen compleet in elkaar stuikt en je het gevoel krijgt dat de makers niet genoeg materiaal hadden om effectief een episode te vullen en dan maar een hoop zaken erbij sleuren voor opvulling. De verhaalstructuur mist serieus wat werk en dat kan op zich nog wel voor een stuk verbloemd worden door een goede cast, maar ook hier schort het een beetje. Buiten Fichtner en Sutherland lijken de acteurs en actrices vooral gecast voor hun looks en minder voor hun effectieve acteertalent.

BEELD EN GELUID
Het beeld is deftig maar niet echt super. Primaire kleuren zijn wat ingetoomd en we merken vooral veel bruin- en grijstinten op met daartussen wat beige. Het niveau van detail is degelijk en al bij al ziet het er allemaal wel scherp uit voor een DVD. Qua geluid kunnen we zeggen dat ook hier op gebied van transfer weinig aan te merken is, maar de serie is zeer gedreven door dialogen en mist gewoon meer gebruik van de surround speakers voor atmosfeer.

EXTRA’S
Geen

CONCLUSIE
Ware het niet voor William Fichtner en Donald Sutherland dan hadden we Crossing Lines waarschijnlijk gepasseerd en na het eerste seizoen gezien te hebben vinden we het vooral spijtig dat we dat niet gedaan hebben. De serie voegt niets toe aan het genre en levert niets dat je niet al beter uitgevoerd in tientallen Amerikaanse politieseries voorbij hebt zien komen. Tenzij je kickt op Engels met een Europees (Duits, Schots, Italiaans, …) accent is er echt geen reden om deze aan te schaffen.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: