Criminal Minds – Seizoen 8

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels: Engels, Nederlands

Extra's: Beautiful Minds, Gag Reel, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 960
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-criminalmindss8

SERIE
Met dat Emily Prentiss de BAU (Behavioral Analysis Unit) in Quantico verlaten heeft is er een plaats vrijgekomen in het team geleid door Aaron Hotchner maar deze wordt al snel opgevuld door taaldeskundige Alex Blake (Jeanne Tripplehorn) die in het verleden haar veelbelovende carrière bij de FBI plots op een zijspoor zag komen maar door hard werken zich weer helemaal naar de top geklauterd heeft. Blake wordt al snel opgenomen in het team en voordat men het goed en wel beseft zijn ze weer volop aan de slag met het uitzoeken van allerhande moorden waaronder vreemde zaken zoals gewone gezinnen die dood teruggevonden worden terwijl een van hun kinderen nog steeds vermist wordt, mensen die elkaars benen aangenaaid krijgen (letterlijk!), en een vader die zijn twee dochters als vermist opgeeft exact 1 jaar nadat hij eenzelfde telefoontje gedaan had om zijn vrouw (die nooit teruggevonden werd) als vermist op te geven.

Allemaal dagdagelijkse kost voor de BAU zoals we na de vorige 7 seizoenen reeds gewoon zijn geworden, maar wanneer plots moorden gepleegd worden die exacte kopieën lijken te zijn van eerdere zaken die de BAU opgelost heeft blijkt dat er een “replicator” bezig is. Wat de zaken nog erger maakt: de moordenaar blijkt informatie te hebben die nooit vrijgegeven is en lijkt alle leden van de BAU zelfs persoonlijk achtervolgd te hebben…

Criminal Minds gaat nu al acht seizoenen lang mee en na zo’n lange tijd is er natuurlijk vrees dat de sleur erin begint te kruipen. De vervanging van Emily Prentiss door Alex Blake zou een frisse wind met zich mee kunnen brengen (zoals eerder het geval was met de vervanging van Jason Gideon door David Rossi) maar de makers spenderen hier relatief weinig tijd aan en hebben duidelijk besloten om de dynamiek deze keer niet te veranderen maar in plaats daarvan een soort “superschurk” (Mark Hamill) te introduceren die de gebeurtenissen in het seizoen voor een stuk domineert.

Deze opzet werkt tot op zekere hoogte wel, maar in het begin is het vooral de plotse en vreemde “relatie” die Reid heeft die intrigeert en wanneer de “replicator” tegen het einde meer naar voren komt en we de conclusie (mét verlies van een gekend personage!) van het seizoen ondergaan blijkt deze toch een beetje ongeloofwaardiger dan we gewoon zijn van Criminal Minds. De individuele afleveringen die we voorgeschoteld krijgen zijn nog steeds van hetzelfde niveau als in voorgaande seizoenen, maar de persoonlijke stukken rondom de hoofdpersonages zijn niet goed geïntegreerd en zoals gezegd is het einde toch wel een beetje een tegenvaller.

BEELD EN GELUID
Het achtste seizoen van Criminal Minds wordt wederom geleverd met deftige beeld- en geluidskwaliteit zoals we gewoon zijn. Het beeld oogt een tikkeltje donker maar dankzij goed contrast en schaduwdetail missen we toch niets. De kleuren zijn afhankelijk van waar men zich bevindt (het zonnige Texas is bvb. een heel stuk feller ogend dan het grauwe New York) maar op zich wel goed, behalve dan dat de acteurs een gelige uitslag op hun huid lijken te hebben bij tijd en wijl. Verder hebben we nog een klein beetje aliasing en beeldruis waargenomen maar niets dat echt storend werkt.

Het geluid wordt geleverd via een Dolby Digital 5.1 track die mooi naar voren komt bij de intro tune en verder vooral duidelijke dialogen aflevert die nooit overstemd worden door andere geluiden. De surround speakers worden vooral gebruikt voor muziek die op de achtergrond wat aan sfeerschepping doet, en vooraan krijgen we mooi stereogeluid dat ook goed gesupporteerd wordt door de subwoofer.

EXTRA’S
Buiten “Beautiful Minds”, wat een 7 minuten durende feature is over de relatie tussen Spencer Reid en Dr. Maeve Donovan, krijgen we nog een gag reel en wat verwijderde scènes.

CONCLUSIE
Na zeven seizoenen kan er makkelijk een sleur sluipen in een serie en makers proberen deze meestal tegen te gaan door nieuwe personages te introduceren. Dit gebeurt ook bij Criminal Minds maar de impact is bijna nihil en de focus ligt daarentegen op een seriemoordenaar die duidelijk een eitje te pellen heeft met de BAU. Alhoewel dit concept op zich interessant is blijkt de conclusie toch wel een tegenvaller waardoor dit seizoen in zijn geheel net wat minder scoort dan de vorige.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: