Criminal Minds – Seizoen 8

Met dat Emily Prentiss de BAU (Behavioral Analysis Unit) in Quantico verlaten heeft is er een plaats vrijgekomen in het team geleid door Aaron Hotchner maar deze wordt al snel opgevuld door taaldeskundige Alex Blake (Jeanne Tripplehorn) die in het verleden haar veelbelovende carrière bij de FBI plots op een zijspoor zag komen maar door hard werken zich weer helemaal naar de top geklauterd heeft. Blake wordt al snel opgenomen in het team en voordat men het goed en wel beseft zijn ze weer volop aan de slag met het uitzoeken van allerhande moorden waaronder vreemde zaken zoals gewone gezinnen die dood teruggevonden worden terwijl een van hun kinderen nog steeds vermist wordt, mensen die elkaars benen aangenaaid krijgen (letterlijk!), en een vader die zijn twee dochters als vermist opgeeft exact 1 jaar nadat hij eenzelfde telefoontje gedaan had om zijn vrouw (die nooit teruggevonden werd) als vermist op te geven.

Allemaal dagdagelijkse kost voor de BAU zoals we na de vorige 7 seizoenen reeds gewoon zijn geworden, maar wanneer plots moorden gepleegd worden die exacte kopieën lijken te zijn van eerdere zaken die de BAU opgelost heeft blijkt dat er een “replicator” bezig is. Wat de zaken nog erger maakt: de moordenaar blijkt informatie te hebben die nooit vrijgegeven is en lijkt alle leden van de BAU zelfs persoonlijk achtervolgd te hebben…

Criminal Minds gaat nu al acht seizoenen lang mee en na zo’n lange tijd is er natuurlijk vrees dat de sleur erin begint te kruipen. De vervanging van Emily Prentiss door Alex Blake zou een frisse wind met zich mee kunnen brengen (zoals eerder het geval was met de vervanging van Jason Gideon door David Rossi) maar de makers spenderen hier relatief weinig tijd aan en hebben duidelijk besloten om de dynamiek deze keer niet te veranderen maar in plaats daarvan een soort “superschurk” (Mark Hamill) te introduceren die de gebeurtenissen in het seizoen voor een stuk domineert.

Deze opzet werkt tot op zekere hoogte wel, maar in het begin is het vooral de plotse en vreemde “relatie” die Reid heeft die intrigeert en wanneer de “replicator” tegen het einde meer naar voren komt en we de conclusie (mét verlies van een gekend personage!) van het seizoen ondergaan blijkt deze toch een beetje ongeloofwaardiger dan we gewoon zijn van Criminal Minds. De individuele afleveringen die we voorgeschoteld krijgen zijn nog steeds van hetzelfde niveau als in voorgaande seizoenen, maar de persoonlijke stukken rondom de hoofdpersonages zijn niet goed geïntegreerd en zoals gezegd is het einde toch wel een beetje een tegenvaller.

Na zeven seizoenen kan er makkelijk een sleur sluipen in een serie en makers proberen deze meestal tegen te gaan door nieuwe personages te introduceren. Dit gebeurt ook bij Criminal Minds maar de impact is bijna nihil en de focus ligt daarentegen op een seriemoordenaar die duidelijk een eitje te pellen heeft met de BAU. Alhoewel dit concept op zich interessant is blijkt de conclusie toch wel een tegenvaller waardoor dit seizoen in zijn geheel net wat minder scoort dan de vorige.