Continuum – Seizoen 1

Info

Beeldformaat: 1.78:1 anamorf PAL
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 2.0

Ondertitels: Frans, Nederlands

Extra's: Geen

Speelduur (min.): 420
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-continuums1

SERIE
Het is 2077 en allesbehalve een leuke tijd. Alle macht is in handen van privébedrijven (“corporations”) die met harde hand de plak zwaaien en mensen van bij de geboorte opzadelen met torenhoge schulden zodat deze voor de rest van hun leven gedwee als pluimvee in hun dienst werken. Reguliere politie zoals wij die kennen is ondertussen compleet onbestaande geworden en om ervoor te zorgen dat alles naar (hun) wens verloopt hebben ze zogenaamde protectors, mensen die uitgerust zijn met allerlei technologie die rechtstreeks in hun hersenen is geïmplanteerd waardoor ze niet minder dan wandelende computers geworden zijn. Alles dat deze protectors zien wordt opgenomen en rechtstreeks in de hersenen opgeslagen zodat dit later altijd in een rechtszaak weer afgespeeld kan worden als bewijs. Vrijheid is duidelijk een rekbaar begrip in 2077, maar Keira, een van deze protectors, is ervan overtuigd dat ze in dienst staat van het volk en zorgt voor de algemene veiligheid.

Wanneer een terroristische beweging genaamd Liber8 een zware aanval doet en duizenden mensen sterven is ze er dan ook het hart van in. Na een klopjacht worden de daders gevat en voor het gerecht gebracht, maar voordat de veroordeelden geëxecuteerd kunnen worden slagen ze erin om door middel van een of ander mysterieus apparaat een sprong in de tijd te maken, helemaal terug naar 2012 waar ze hopen om de evolutie te veranderen en de opkomst van de corporations tegen te gaan. Enig probleem is dat Keira, die bij de op handen staande executie aanwezig was, per ongeluk mee door de tijd gereisd is en nu vol overgave jacht op hen zit te maken…

Revolution, Falling Skies, Defiance, … liefhebbers van sci-fi kunnen de laatste tijd zeker niet klagen, maar geen van deze series slaagt erin om echt te overtuigen zoals Continuum dat wél doet. Er is meer dan voldoende diepgang met verscheidene tijdslijnen, de personages die goed neergezet worden, het acteerwerk dat misschien niet perfect is maar zeer behoorlijk, en ook het verhaal an sich zit gewoon zeer goed in elkaar. Het mag gezegd zijn, Continuum is zonder twijfel de beste nieuwe TV serie die we recentelijk al voorgeschoteld kregen.

Continuum is natuurlijk niet perfect. Het is een eerste seizoen met maar tien afleveringen en dat merk je. Hier en daar zijn overgangen allesbehalve schitterend, dialogen durven al eens de mist in gaan, en sommige scènes komen ook niet echt over zoals ze zouden moeten. Althans, daar gaan we van uit. Dat neem je er echter zonder probleem bij want de rest is zo sterk dat je de schoonheidsfoutjes met plezier vergeeft.

BEELD EN GELUID
Op technisch gebied is er ook weinig te klagen. Het mag dan wel DVD zijn, Continuum ziet er wel goed uit met scherpe beelden, deftig contrast, natuurlijke kleuren in het heden en een nogal flashy uitziende toekomst, en ook de CGI ziet er niet al te knuddig uit (in tegenstelling tot bvb. Falling Skies of Defiance).

Het geluid is vooral gefocust op de voorste kanalen met goede dialogen centraal en stereo spreiding voor wat effecten, maar de achterkant komt relatief weinig in actie, net zoals de subwoofer.

EXTRA’S
Geen.

CONCLUSIE
Qua serie hebben we het hierboven reeds gezegd: Continuum is zonder twijfel het beste dat we het laatste jaar voorbij hebben zien komen qua nieuwe sci-fi series dankzij deftig acteerwerk maar vooral goed uitgewerkte verhalen die meerdere lagen bevatten. Qua release hadden we graag wat extra’s gehad en een wat actievere geluidstrack, maar laat ons hopen dat men dat bewaart voor de komende seizoenen.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: