4 december 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Chuck – Seizoen 5

Het is duidelijk: een seizoen teveel!

Op het einde van seizoen 4 was Chuck eindelijk van de Intersect af, maar werd zijn beste vriend Morgan Grimes per ongeluk ermee opgezadeld. Natuurlijk zorgt dat voor de nodige complicaties, vooral omdat deze nieuwe versie van de Intersect een bug bevat die het geheugen en de persoonlijkheid van het individu in kwestie aantast. Ondertussen probeert Chuck samen met zijn vrouw Sarah en de onverschrokken John Casey een eigen spionnenbureau op te richten, maar ondanks de financiële ondersteuning van Volkoff Industries loopt het allemaal niet zo soepeltjes als verwacht. Dat Jeff en Lester van Buy More vermoedens hebben dat er iets gaande is met Chuck en zijn vrienden en hun eigen onderzoek opstarten, het maakt het er al helemaal niet simpeler op.

Het vijfde seizoen is eveneens het laatste maar we moeten zeggen dat de makers er beter aan hadden gedaan te stoppen na seizoen 4. De “schwung” is er een beetje uit, het tempo gaat op en neer, de eeuwige discussies over wel/niet doorgaan als spion beginnen een beetje tegen te steken en de grappen zijn ook al niet meer zo fris. Om niet te zeggen dat ze zwaar belegen zijn en daardoor ook compleet niet meer om te lachen. Men probeert wel om de zaken leuk en onderhoudend te houden door onder andere Carrie-Anne Moss (The Matrix) te introduceren en Linda Hamilton nog even voorbij te laten komen, maar het is allemaal vergeefs. Seizoen 5 kan op geen enkel moment overtuigen en is eigenlijk een ongelooflijke domper op de fun die we de voorbije seizoenen met deze serie hadden. We kunnen u dan ook alleen maar aanraden om dit seizoen links te laten liggen en het vierde als het laatste te beschouwen.

We zien het maar al te vaak: een goedlopende serie die “on public demand” tot op de laatste druppel uitgemolken wordt. Soms slagen de makers erin om de kwaliteit te bewaren en toch nog leuke verhaallijnen uit te stippelen (bv. Stargate SG-1), maar meestal resulteert het in een sisser die de herinneringen aan betere tijden besmeurt. Jammer genoeg is dat laatste ook het geval in Chuck, waarvan het vijfde seizoen er duidelijk één teveel is.