27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

Chernobyl Diaries

Een redelijk standaard maar wel onderhoudende horror-thriller in een unieke setting

Chris en zijn vriendin Natalie zijn samen met Amanda aan het touren door Europa. Voordat ze op doorreizen naar Moskou gaan ze op bezoek bij de oudere broer van Chris, Paul, in Kiev die hen inschrijft voor een rondje “extreme tourism”. Samen met een ander koppel dat zich voor de rondleiding opgegeven heeft gaan ze onder leiding van tourgids Uri de verlaten stad Pripyat bezoeken die nabij de kernreactor van Chernobyl ligt.

Op weg naar de stad worden ze gestopt bij een wegversperring van soldaten die melden dat er tijdelijk niemand verder mag maar Uri weet nog een binnenweg zodat ze de soldaten kunnen omzeilen. Zo geraken ze dan toch op hun bestemming en kunnen ze ongehinderd de verlaten omgeving exploreren. Echter, wanneer ze tegen de avond terugkeren naar Uri’s busje blijkt dit de geest gegeven te hebben. Een snelle inspectie leert dat het echter geen gewone panne is maar dat het busje gesaboteerd is. Pripyat is niet zo verlaten als men zou denken…

Chernobyl Diaries is geschreven door Oren Peli die ons eerder al Paranormal Activity bracht dus je verwacht je al onmiddellijk aan een hoge dosis van spanning en die verwachting wordt ook ingelost. Spijtig genoeg is de spanning niet echt origineel te noemen, de schrikmomenten lijken zo uit andere films gekomen te zijn en enkel de scene met een plots opduikende beer in een flatgebouw is een goede nieuwe vondst. Voor de rest krijgen we de gebruikelijke nachtelijke scenes waar vijanden plots uit het niets lijken te komen, mutanten die in een ooghoek voorbijkomen, en een klein kindje dat als afleiding gebruikt wordt om een van de hoofdpersonages te kidnappen achter de rug van de anderen.

Het klinkt misschien wat negatief maar laat je daar niet teveel door afschrikken. Chernobyl Diaries betreedt iets teveel de bekende paden, maar doet dit wel op een goede manier waardoor het toch nog wel onderhoudend blijft. Je weet wat er gaat gebeuren, je kan je zo al indenken wat het einde zal zijn, en de personages zijn verre van noemenswaardig, maar de film slaagt er wel in om je aan het scherm te kluisteren en dit is vooral te danken aan de bizarre en verlaten omgeving en het kundig werk van de regisseur die telkens de slop erin dreigt te komen de vaart weer net genoeg opkrikt om het spannend te houden.

Zeker geen topper maar wel goed genoeg om tussendoor te bekijken.