Calendar Girls

Het Engelse stadje Knapely, Yorkshire, heeft een nogal saai Vrouweninstituut waar vrouwen zich vooral bezighouden met babbelen over bakken en andere oninteressante onderwerpen. Wanneer John (John Alderton), Annie’s (Julie Walters) man komt te overlijden van kanker besluit haar vriendin Chris (Helen Mirren) geld bij elkaar te krijgen via een steunactie om het lokale ziekenhuis te helpen. Op zoek naar een goed idee realiseert Chris plots dat mensen een zachte plek hebben voor naaktheid en ze besluit dat foto’s van haarzelf en de andere vrouwen van het instituut in de jaarlijkse kalender mogelijk genoeg geld bij elkaar zou brengen om een nieuwe zetel te kopen voor de wachtzaal in het hospitaal. Samen met negen andere vrouwen die al lang de leeftijd van 50 gepasseerd zijn laat ze deftige foto’s nemen door de nogal timide fotograaf en wanneer de lokale verantwoordelijke voor het instituut ook haar goedkeuring geeft wordt een persbericht de wereld ingestuurd omtrent de kalender. Op deze manier hopen de vrouwen genoeg aandacht te krijgen en als dusdanig 500 stuks te verkopen.

Niemand had kunnen bedenken wat er vervolgens gebeurt. Chris en haar vriendinnen alsook de rest van het o zo rustige Knapely wordt overspoeld door journalisten van over de hele wereld en binnen enkele dagen zijn alle kalenders uitverkocht en moeten ze er nog meer laten drukken om de vraag bij te kunnen blijven. Het wordt nog erger wanneer ze geïnviteerd worden naar Hollywood om op te komen dagen in de Tonight Show met Jay Leno… Ondertussen gaan de levens van de vrouwen zelf niet echt zoals ze in gedachten hadden. Chris ziet haar familie zich afkeren van haar, Annie rouwt verder om de dood van haar man, en Ruth komt erachter dat haar man een affaire heeft.

Calendar Girls is een film die niet vol zit met speciale effecten maar er wel staat vanwege een waargebeurd verhaal over enkele vrouwen die goed wilden doen en wereldberoemd werden door iets te doen dat niemand van hen verwachtte: naakt poseren voor een kalender. Het verhaal is goed en het acteerwerk schitterend, en als je op zoek bent naar een degelijke film (en geen slapstick komedie) zonder additioneel gedoe dan is dit zeker een aanrader.