27 november 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

In het door oorlog geteisterde Sierra Leone, helpt een diamantsmokkelaar een lokale visser zijn familie op te sporen in ruil voor een door hem gevonden grote edelsteen

In het door oorlog geteisterde Sierra Leone, helpt een diamantsmokkelaar een lokale visser zijn familie op te sporen in ruil voor een door hem gevonden grote edelsteen

Onze opinie:
Solomon Vandy is een simpele visser in het door oorlog geterroriseerde Sierra Leone. Op een dag wordt zijn dorp onder de voet gelopen door rebellen van de RUF en hij wordt gevangen en naar de nabije diamantmijn gestuurd om aldaar te gaan werken. Hij vindt een grote diamant en slaagt erin om ze te verstoppen voordat het overheidsleger langs komt en iedereen gevangen neemt. In de gevangenis ontmoet hij Danny Archer, een voormalige huurling en diamantsmokkelaar die natuurlijk graag zijn handen op Solomon’s diamant zou leggen aangezien hij deze ziet als zijn ticket weg uit Afrika.

Wanneer Danny vrijgelaten wordt zorgt hij ervoor dat ook Solomon vrij komt maar deze wil slechts één ding: herenigd worden met zijn familie. Als Danny Bowen ontmoet, een journalist die het volledige verhaal over diamantsmokkelaars wil krijgen, ziet hij in haar de mogelijkheid om Solomon te helpen alsook zijn handen te krijgen op de diamant.

Blood Diamond wil een punt maken en slaagt tot op zekere hoogte ook in dat doel. Ja, de burgeroorlogen in Afrika zijn verschrikkelijk. Ja, diamanten en ander leuk spul worden gebruikt om oorlog ginds te financieren. We weten dat allemaal en de manier waarop het via het verhaal van een man die herenigd wil worden met zijn familie verteld wordt is ook goed gevonden. Echter, de film slaagt er niet in te overtuigen en we kunnen het obligatoire Hollywood liefdesverhaal daar de schuld van geven. Ware het niet voor Danny Archer en Maddy Bowen die plots verliefd op elkaar worden dan had deze film net dat tikkeltje realistischer geleken en zouden die vijf Oscar nominaties misschien niet enkel nominaties gebleven.