Battleship

Alex Hopper is een totale nietsnut die zo’n gebrek aan discipline vertoont dat na gearresteerd te worden voor inbraak (wat hij deed om een burrito te vinden om op die manier een meisje te versieren) zijn broer Stone hem dwingt om bij de marine te gaan. Enige tijd later is Alex opgeklommen tot luitenant op de USS John Paul Jones, het zusterschip van de USS Sampson waar zijn broer de kapitein van is. Echter, hij heeft zijn kuren nog niet volledig afgeleerd en na de openingsceremonie van de RIMPAC marine oefening geraakt hij dan ook in gevecht met de kapitein van de JDS Myoko, kapitein Nagaka, wat hem duur te staan komt: zodra de oefening gedaan is mag hij zijn boeltje pakken.

Zodra RIMPAC echter effectief van start gaat arriveert een kleine vloot van buitenaardse schepen in Hawaii als gevolg van een signaal dat NASA de ruimte had ingeschoten. De aliens zetten een krachtveld op dat Hawaii bedekt en enkel de USS John Paul Jones, de USS Sampson en de JDS Myoko blijken zich binnen het veld te bevinden. De drie destroyers geraken al snel in gevecht met de buitenaardse aanvallers maar met weinig resultaat. Alex ziet zijn broer’s schip compleet vernietigd worden en Nagata’s schip wordt eveneens naar de zeebodem gestuurd. Hopper redt wat er te redden van valt Nagata’s bemanning en in eer voor zijn overleden broer besluit hij om een spelletje verstoppertje te spelen met de aliens voordat dezen hun missie kunnen vervolledigen.

Battleship is absurd. De film is absurb in elk opzicht en het feit dat het gegeven gebaseerd is op een bordspel had je al een waarschuwing moeten geven hiervoor. Echter, de absurditeit van het gegeven is eigenlijk ook het sterkste punt van de film. Regisseur Peter Berg gebruikt het slim, volgt alle clichés met een knipoog en zorgt ervoor dat het verhaal en de personages zich op geen enkel moment al te serieus nemen. Het resultaat is een actie vehikel dat gevuld is met schitterende CGI beelden, een simplistisch maar grappig verhaal, enkele leuke momenten van suspens en verscheidene scenes die je luidop laten lachen. Michael Bay probeert serius te zijn met Transformers maar mislukt hier meestal in, Berg doet het intelligenter door de focusen op het leveren van hersenloos plezier en vooral niet te proberen ons te overtuigen dat Battleship meer is dan dat. En hij slaagt dan ook in zijn opzet.

Schepen die schieten op wat coordinaten op een scherm, aliens die de blokjes van het bordspel gebruiken als granaten, een soldaat zonder benen die een buitenaards wezen op zijn donder geeft, en een roestbak die terug in gebruik genomen wordt door echte marineveteranen… het komt allemaal bij elkaar in een compleet over de top geheel dat ervoor zorgt dat je op het einde een grote glimlach op je gezicht overhoudt.