Assault at West Point

Assault at West Point: The Court-Marial of Johnson Whittaker is een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van John. F. Marszalek. Kadet Johnson was ongelukkig genoeg van om van Afrikaans-Amerikaanse afstamming te zijn in 1880 en niet enkel dat, hij was eveneens de eerste “zwarte” jongeman die op West Point kwam, zowat dé beste militaire school ooit en een van de bekendste en meest prestigieuze Amerikaanse instituten.

40 jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog en het einde van de slavernij zijn Johnsons peers niet klaar om een “neger” (sic) in hun midden te hebben en hem als gelijke te behandelen. Het omgekeerde eigenlijk zelfs, ze vallen hem constant lastig en prefereren hem niet te zien slagen en ondernemen daarom dan ook aktie; ze slaan en schotten hem, en laten hem voor dood achter. Wat volgt is ongelooflijk in deze tijd maar Cadet Johnson wordt zelf voor het militaire gerecht gebracht op aanklacht van het in scène zetten van zijn eigen mishandeling om de eindexamens te kunnen mislopen.

Alhoewel de aanvallers gemaskeerd waren weet Johnson wel wie ze waren en zijn advocaten vechten onderling over de te volgen strategie. De blanke advocaat toont zichzelf als een kwezel terwijl de andere, gespeeld door Samuel L. Jackson (voor Pulp Fiction), constant in conflict zit met de macht van de “Witte Man”.

Assault at West Point is een traag historisch drama dat zeer politiek geladen is met de start van raciale integratie in de VS en als dusdanig een genre-film voor de fans. Jackson was nog niet op zijn piek toen hij deze rol speelde maar hij blijft wel vermakelijk om bezig te zien. Fans van rechtbankdrama kunnen echter waarschijnlijk beter The Firm of A Few Good Men bekijken want de suspens mist toch wel een beetje.