Arrow – Seizoen 1

Info

Beeldformaat: 1.78:1 HD
Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1, Frans Dolby Digital 2.0, Portugees Dolby Digital 2.0, Spaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels: Deens, Fins, Frans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds

Extra's: Arrow comes Alive, Arrow: Cast and Creative Team at the 2013 Paleyfest, Arrow: Fight School/Stunt School, Gag Reel, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 920
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-arrows1

SERIE
DC Comics heeft het niet gemakkelijk wanneer het gaat over superhelden overbrengen naar het grote of kleine scherm. Anders dan grote concurrent Marvel hebben ze immers een heel wat kleiner repertoire… De goedaardige alien die we allemaal kennen als Superman heeft recent nog maar eens een verfilming gekregen in de hoop dat zijn carrière op het grote scherm nieuw leven ingeblazen kan worden, en de TV-serie Smallville is nog maar recentelijk stopgezet. De duistere caped crusader genaamd Batman zag zijn nieuwste trilogie ook nog niet zo lang geleden beëindigd, en de Green Lantern mag dan wel een mooi gezichtje hebben wanneer uitgebeeld door Ryan Reynolds, brokken maken in de bioscoop deed hij ook niet echt. Wat blijft over? Green Arrow, de steenrijke playboy die in Smallville ook op heel wat sympathie mocht rekenen!

In plaats van een nieuwe film krijgen we echter een TV-serie, een serie die echter merkwaardig genoeg het hele Smallville-gedoe achter zich laat en een heel andere Arrow voorschotelt dan we gewoon zijn. Oliver Queen is nog steeds een steenrijke playboy, maar nu een die na de schipbreuk van het jacht van zijn vader als enige overlevende van de ramp aanspoelde op een zogenaamd onbewoond eiland en daar vijf jaar heeft weten te overleven totdat een passerende vissersboot hem opmerkte.

Queen, nu terug bij zijn moeder en zuster, is echter niet de playboy die men kende. De jaren op het eiland hebben hem getekend en net voordat hij zichzelf van het leven beroofde om zijn zoon een kans te geven heeft vader Queen Oliver een boekje gegeven met namen van mensen die Starling City schade berokkend hebben alsook een missie; alle mensen in het boekje ter gerechtigheid roepen. De man die terugkeerde van het eiland is niet meer de oppervlakkige playboy maar echter een niets ontziende wreker die erop gebrand is de laatste wens van zijn vader uit te voeren…

Batman heeft misschien zijn donkere kantjes, maar hij leeft volgens een eigen morele code en mensen doden gaat zelfs hem wat te ver (tenzij het écht niet anders kan). In vergelijking is Arrow (of “The Hood”, of soms gewoon “the vigilante”, … op 1 uitzondering na krijgen we in het hele seizoen de naam “Green Arrow” nooit te horen) wel een heel ander pak mouwen. Gangsters afmaken? No problem! Verschuilen achter burgers? Sure! Mensen gebruiken? Alles om de “missie” te laten slagen! Laat het geweten zijn, Arrow is allesbehalve een brave vent!

Nu kan je al snel beginnen denken dat Arrow nogal ééndimensioneel zal zijn maar de makers zorgen wel degelijk voor diepgang. Die komt er natuurlijk in de vorm van flashbacks waarin we te zien krijgen hoe het Oliver verging op het eiland en hoe hij de wreker geworden is die Starling City nu probeert te behoeden voor het kwaad, maar ook in de huidige tijd krijgen we meer achtergrond via verscheidene relaties die hij heeft aan de ene kant met zijn vriend Tommy Merlyn en vriendin Laurel Lance (ja, wederom een vrouw wiens initialen “LL” zijn, net zoals Lois Lane en Lana Lang uit Smallville… je kan DC niet beschuldigen van origineel te zijn) en anderzijds met zijn helpers; bodyguard John Diggle en IT-nerd Felicity Smoak.

Dat dit een eerste seizoen is van een nieuwe reeks valt echter wel op. De eerste helft van het seizoen merk je zeer duidelijk dat de cast nog wat moet wennen aan hun rol, en ook de schrijvers hebben halverwege duidelijk wat aanpassingen gedaan waardoor bepaalde personages meer in beeld komen. Wanneer het verhaal rond de Black Archer en de samenzwering van industrieel Malcolm Merlyn echter meer vaste vorm begint te krijgen vallen de stukjes gelukkig op hun plaats en stevenen we af op een finale die zonder meer grandioos genoemd kan worden. Blijft de vraag echter: hoe gaat men dit toppen in een volgend seizoen?

BEELD EN GELUID
Het beeld van Arrow op deze Blu-ray ziet er heel goed uit. Zowel in close-ups als bij wide-shots is het detail zeer hoog (alhoewel sommige scènes wel een beetje softer kunnen ogen) en de diepte in het beeld gaat nagenoeg nooit verloren. Het enige kleine minpuntje dat we kunnen meegeven is omtrent het kleurenpallet. Bij momenten lijken de kleuren een beetje oververzadigd en vooral in de eerste helft van het seizoen lijken huidtexturen bij momenten een beetje oranje uit te slaan, om dan even later weer een meer groenige schijn te krijgen. Dit kan natuurlijk een keuze geweest zijn van de makers om de origine van de comics wat meer in beeld te brengen, maar tegen het einde merkten we toch dat dit helemaal niet meer gebeurt. Dus àls het een bewuste keuze was dan heeft men halverwege beslist om dit niet meer te doen.

Qua geluid kunnen we zeker niet klagen. Dialogen lijken wel gefixeerd te zijn in de voorste centerspeaker, maar voor de rest wordt er veel gebruik gemaakt van zowel de voorste luidsprekers als de surrounds voor zowel muziek als effecten en positionering. Ook de subwoofer krijgt zijn deel van de actie en het geheel wordt dan ook goed ondersteund door de nodige lagen tonen.

EXTRA’S
Naast een hoop verwijderde scènes en een gag reel staan er nog enkele features op de release en die beginnen met “Arrow Comes Alive” waarin we gedurende een half uur te zien krijgen hoe de serie tot stand gekomen is. Stunts en gevechtsscènes worden uit de doeken gedaan gedurende 19 minuten in “Arrow Fight School/Stunt School”, en “Arrow: Cast and Creative Team at the 2013 PaleyFest” is dan weer een 27 minuten durend panelgesprek tijdens PaleyFest 2013. Voor wie niet weet wat PaleyFest is: DC Comics Chief Creative Officer Geoff Johns refereert ernaar als het “upscale Comic Con”.

CONCLUSIE
Arrow heeft zoals wel vaker bij nieuwe series in het begin wat last van een goed ritme vast te krijgen, maar eens de richtlijnen goed uitgezet zijn begint de bal wel vlot te rollen en krijgen we niet enkel een intrigerend verhaal te zien maar eveneens personages waar duidelijk nog veel potentieel in zit. Arrow is daardoor zeker een serie om in het oog te houden, ook al is dit eerste seizoen niet over de hele lijn een onmiddellijk schot in de roos.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: