American Horror Story – Seizoen 2

In het tweede seizoen van American Horror Story, toepasselijk “Asylum” genaamd, zitten we niet langer in een spookhuis maar volgen we de gebeurtenissen die zich voordoen in Briarcliff Manor, een gesticht voor crimineel gestoorden dat door de Katholieke Kerk uitgebaat wordt begin jaren ’60.

Het gesticht wordt geleid door de ambitieuze monseigneur Timothy Howard die Briarcliff ziet als zijn opstap naar de hoogste regionen binnen de Kerk, maar het dagelijks beheer laat hij over aan Zuster Jude die met harde hand alles onder controle houdt. Zuster Jude, die voordat ze zich bekeerde en non werd een bewogen leven leidde, is als dusdanig verantwoordelijk voor alles wat er zoal gebeurt binnen de muren van het gesticht, met uitzondering van wat de geheimzinnige Dr. Arthur Arden uitvoert in zijn eigen laboratorium. Arden voert daar geheime experimenten uit waarvan niemand goed weet wat hij beoogt te bereiken maar aangezien hij onder de directe bescherming van Howard staat is zelfs Zuster Jude niet gemachtigd om zich met hem te bemoeien.

Niemand weet goed wat er gebeurt binnen de muren van Briarcliff maar hier komt verandering in wanneer Kit Walker door het gerecht naar het gesticht gestuurd wordt om aldaar door een onafhankelijk psychiater geëvalueerd te worden. Walker wordt verdacht van de seriemoordenaar “Bloody Face” te zijn die verscheidene vrouwen op bloederige wijze omgebracht heeft en journaliste Lana Winters ziet hierin haar kans om een spraakmakende reportage te maken die haar carrière een serieuze boost kan geven. Zuster Jude is echter allesbehalve gesteld op pottenkijkers en zorgt er dan ook voor dat Winters de praktijken binnen Briarcliff vanuit de eerste hand kan meemaken…

In het tweede seizoen van American Horror Story zien we de cast uit het eerste seizoen terugkeren in een compleet nieuw decor en nieuwe rollen. Het is even wennen als het moorddadige spookhuis uit het eerste seizoen je nog vers voor de ogen staat maar al gauw ben je mee met de gebeurtenissen binnen het gesticht en word je ondergedompeld in een wereld van bovennatuurlijke en monsterachtige fenomenen.

Op zich is een seriemoordenaar in een krankzinnigengesticht al een goede opzet om een seizoen over te maken, maar de mensen achter American Horror Story doen er nog meer dan een schepje bovenop. Nazi’s, demonen en engelen, buitenaardse wezens, menselijke experimenten, … spoken zijn deze keer niet van de orde maar voor de rest kan je het zo gek nog niet bedenken of het komt wel voorbij in dit tweede seizoen. Het gevaar in zo’n overdaad is dat het een chaotisch rommeltje kan worden zonder al teveel samenhang, maar de makers trappen niet in die val en slagen er wonderwel in om alles op zo’n manier naar voren te brengen dat het goed te volgen is en je je belangstelling behoudt.

Een coherent verhaal is op zich al een deftig startpunt, maar het is natuurlijk de cast die het moet doen en daar willen we vooral Jessica Lange bij vernoemen die werkelijk fenomenaal werk verricht als Zuster Jude die doorheen de afleveringen een transformatie doormaakt die niet alleen onverwacht is maar ook nog eens schitterend uitgebeeld wordt. De rest van de cast – met Zachary Quinto en James Cromwell op kop – levert evenzeer hoogstaand werk af waardoor dit tweede seizoen van American Horror Story op alle vlakken het eerste overklast.

Geen minpuntjes? Toch wel: het gedoe met de buitenaardse wezens is een beetje vergezocht in vergelijking met de rest van de gruweltaferelen in Briarcliff en voegt niet echt veel toe aan het verhaal, en het einde zal niet iedereen evenzeer kunnen aanspreken. Behalve dat kunnen we niet anders dan zeggen dat seizoen 2 wederom een schot in de roos is!

Omdat we geen spoilers weg willen geven is het nogal moeilijk om deftig uit te leggen wat er zoals gebeurt in dit tweede seizoen van American Horror Story maar weet in ieder geval dat er verscheidene lijnen zijn die over vele jaren door elkaar lopen om uit te monden in een finale die misschien niet spectaculair is maar het verhaal wel op een correcte manier afsluit.

Asylum gaat “above and beyond” in vergelijking met seizoen 1 maar dankzij excellent werk van de cast en deftig werk van de schrijvers blijft het een beklijvend geheel dat zeker fans van het genre zal kunnen bekoren. En ook diegenen die niet zozeer van horror houden kunnen meegenieten want ook al zijn er bij momenten wel wat gruwelijke beelden te doorstaan, de gruwel speelt zich toch vooral op psychologisch vlak af.

Waar we al jaren om de oren geslagen worden met detectiveseries, sci-fi shows en advocatenreeksen is American Horror Story een van de weinige series die horror als uitgangspunt heeft. Dat is op zich al bewonderenswaardig, maar de makers slagen er met deze tweede jaargang ook in om wederom topwerk af te leveren dat zowiezo de fans zal aanspreken, en evengoed de gemiddelde TV-kijker die op zoek is naar spanning zal kunnen bekoren.