21 juni 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

American Horror Story – Seizoen 1 – 9

American Horror Story gaat over de familie Harmons, die van Boston naar Los Angeles verhuist om een pijnlijk verleden achter te laten.

Seizoen 1:
American Horror Story gaat over de familie Harmons, die van Boston naar Los Angeles verhuist om een pijnlijk verleden achter te laten. Van uitvoerend producenten Ryan Murphy, Brad Falchuk (Nip Tuck) en Dante Di Loreto (Temple Grandin).

Seizoen 2:
American Horror Story: Asylum speelt zich af in 1964 in een instituut voor de crimineel gestoorden, geleid door de kerk. Aan het hoofd staat Zuster Jude (Jessica Lange), een strenge non met een problematisch verleden.

Seizoen 3:
After 300 years of witches living in secrecy, new attacks have both threatened their survival and forced “gifted” girls to attend a special school for safety.

Seizoen 4:
American Horror Story: Freak Show is het verhaal van de artiesten en hun wanhopige reis om te overleven in de uitstervende wereld van de Amerikaanse kermis.

Seizoen 5:
Het vijfde seizoen van FX’ prijswinnende serie, American Horror Story: Hotel, kijkt naar de ellende die The Countess (Lady Gaga) veroorzaakt in een historisch spookhotel in Los Angeles.

Onze opinie (seizoen 2):
In het tweede seizoen van American Horror Story zien we de cast uit het eerste seizoen terugkeren in een compleet nieuw decor en nieuwe rollen. Het is even wennen als het moorddadige spookhuis uit het eerste seizoen je nog vers voor de ogen staat maar al gauw ben je mee met de gebeurtenissen binnen het gesticht en word je ondergedompeld in een wereld van bovennatuurlijke en monsterachtige fenomenen.

Op zich is een seriemoordenaar in een krankzinnigengesticht al een goede opzet om een seizoen over te maken, maar de mensen achter American Horror Story doen er nog meer dan een schepje bovenop. Nazi’s, demonen en engelen, buitenaardse wezens, menselijke experimenten, … spoken zijn deze keer niet van de orde maar voor de rest kan je het zo gek nog niet bedenken of het komt wel voorbij in dit tweede seizoen. Het gevaar in zo’n overdaad is dat het een chaotisch rommeltje kan worden zonder al teveel samenhang, maar de makers trappen niet in die val en slagen er wonderwel in om alles op zo’n manier naar voren te brengen dat het goed te volgen is en je je belangstelling behoudt.

Een coherent verhaal is op zich al een deftig startpunt, maar het is natuurlijk de cast die het moet doen en daar willen we vooral Jessica Lange bij vernoemen die werkelijk fenomenaal werk verricht als Zuster Jude die doorheen de afleveringen een transformatie doormaakt die niet alleen onverwacht is maar ook nog eens schitterend uitgebeeld wordt. De rest van de cast – met Zachary Quinto en James Cromwell op kop – levert evenzeer hoogstaand werk af waardoor dit tweede seizoen van American Horror Story op alle vlakken het eerste overklast.

Geen minpuntjes? Toch wel: het gedoe met de buitenaardse wezens is een beetje vergezocht in vergelijking met de rest van de gruweltaferelen in Briarcliff en voegt niet echt veel toe aan het verhaal, en het einde zal niet iedereen evenzeer kunnen aanspreken. Behalve dat kunnen we niet anders dan zeggen dat seizoen 2 wederom een schot in de roos is!

Omdat we geen spoilers weg willen geven is het nogal moeilijk om deftig uit te leggen wat er zoals gebeurt in dit tweede seizoen van American Horror Story maar weet in ieder geval dat er verscheidene lijnen zijn die over vele jaren door elkaar lopen om uit te monden in een finale die misschien niet spectaculair is maar het verhaal wel op een correcte manier afsluit.

Asylum gaat “above and beyond” in vergelijking met seizoen 1 maar dankzij excellent werk van de cast en deftig werk van de schrijvers blijft het een beklijvend geheel dat zeker fans van het genre zal kunnen bekoren. En ook diegenen die niet zozeer van horror houden kunnen meegenieten want ook al zijn er bij momenten wel wat gruwelijke beelden te doorstaan, de gruwel speelt zich toch vooral op psychologisch vlak af.

Waar we al jaren om de oren geslagen worden met detectiveseries, sci-fi shows en advocatenreeksen is American Horror Story een van de weinige series die horror als uitgangspunt heeft. Dat is op zich al bewonderenswaardig, maar de makers slagen er met deze tweede jaargang ook in om wederom topwerk af te leveren dat zowiezo de fans zal aanspreken, en evengoed de gemiddelde TV-kijker die op zoek is naar spanning zal kunnen bekoren.

Onze opinie (seizoen 3):
Waar we de vorige seizoenen van American Horror Story zeer positief ervaren hebben is dit derde nogal een tegenvaller. Het acteerwerk is wederom wel zeer hoogstaand, maar het verhaal kan gewoon veel minder bekoren deze keer. Het venijn en de onderlinge strijd tussen de jonge heksen, de zoektocht naar het eeuwige leven van Fiona, de strijd tussen de heksen en de voodoo-aanhangers,… het is allemaal wel leuk op een oppervlakkige manier maar is allesbehalve diepgaand en kan niet echt blijven boeien.

In plaats van meer diepgang te creëren in de personages en het hoofdverhaal zijn er een resem aan additionele personages die voorbij komen maar als je wat beter kijkt merk je al snel dat deze weinig echt toevoegen aan het seizoen. Zo is er een organisatie van heksenjagers die het opnemen tegen onze heksen, de geest van een moordenaar die plots begint aan te pappen met Fiona, een of andere voodoo godheid die passeert en Bijbelfanaten die in het huis naast de Academie intrekken. Allemaal leuk maar echt veel interessante wendingen leveren ze niet op.

Waar men voorheen ook zaken stukje bij beetje ontrafelde is er deze keer weinig waarover je je hoofd zal breken, buiten dan misschien wie de volgende opperheks zal worden maar tegen dat we daaraan toe zijn merk je dat het je eigenlijk weinig meer kan schelen. En om je helemaal de kriebels te laten krijgen hebben de makers blijkbaar een of andere fascinatie omtrent Stevie Nicks want zij mag als voormalig lid van Fleetwood Mac langs komen, een nummertje zingen en je in slaap wiegen. Wij dachten dat zulke cameo’s gedaan werden in series waar men nog wat opvulling nodig had voor het einde van een aflevering, maar hier wordt het gewoon halverwege gepresenteerd als een integraal deel van het seizoen terwijl ook dit gewoonweg niets toevoegt aan het verhaal.

Seizoen 3 van American Horror Story is een serieuze teleurstelling in vergelijking met de vorige seizoenen. Dankzij een wederom schitterende Jessica Lange als opperheks en Kathy Bates als voormalige slavendrijfster is Coven niet gebuisd.

American Horror Story  Drama, Horror, Thriller | 60min | TV Series (2011– ) 8.0
Writer: Brad Falchuk, Ryan MurphyStars: Lady Gaga, Kathy Bates, Angela BassettSummary: Physical and psychological horrors affect a decomposing family, workers and residents of an insane asylum, a coven of witches, a cast of circus freaks, the employees and guests at a struggling hotel, a family who moved into a mysterious farmhouse, the members of a small suburb in Michigan, the surviving members of the Apocalypse and the counselors of a creepy summer camp in this haunting anthology series, focusing on the themes of infidelity, sanity, oppression, discrimination, addiction and exploitation.

Photos


See all photos >>