A Million Ways to Die in the West

A Million Ways to Die in the West

Nadat schaapsherder Albert zijn vriendin is kwijtgespeeld en teruggekrabbeld is voor een duel, hervindt hij langzaam zijn zelfrespect dankzij een getrouwde vrouw.

Onze opinie:
Het is 1882 en Albert Stark (MacFarlane) leeft als een brave schaapsherder in het Wilde Westen waar hij eigenlijk een grondige afkeer van heeft vanwege het constante geweld dat hem omringt in het stoffige stadje Old Stump. Het enige lichtpuntje in zijn leven is zijn vriendin Louise (Amanda Seyfried) die zich volgens hem verlaagd heeft om met hem te zijn en waarvoor hij zowat alles over heeft. Wanneer hij zich echter uit een duel met een van de lokale cowboys lult heeft Louise het gehad met zijn in haar ogen laffe gedrag en verlaat hem om aan te pappen met de eigenaar van de snorrenwinkel.

Voor Albert is dit de laatste druppel en hij besluit om Old Stump te verlaten in ruil voor San Francisco. De avond voor zijn vertrekt belandt hij echter samen met zijn vrienden Edward (Giovanni Ribisi) en Ruth (Sarah Silverman) in de saloon en wanneer er een gevecht uitbreekt slaagt hij erin om de net in het stadje gearriveerde Anna (Charlize Theron) te redden van een gewisse dood door haar weg te trekken uit de baan van een vallende luster. Anna en Albert krijgen al snel een vriendschappelijke band met elkaar, een band die langzaam maar zeker groeit richting liefde. Anna heeft echter een geheim dat ze Albert nog niet heeft durven vertellen: ze is namelijk de vrouw van Clinch Leatherwood (Liam Neeson), de ergste outlaw van het Wilde Westen…

Seth MacFarlane is vooral bekend als de schrijver van grappige animatieseries zoals Family Guy, Dexter’s Laboratory en Johnny Bravo. Met Ted maakte hij echter zijn eerste grote live action komedie debuut als regisseur en met “A Million Ways to Die in the West” zien we hem nu ook de hoofdrol op zich nemen. En eerlijk is eerlijk: hij doet dat relatief goed. MacFarlane is misschien niet de bekendste kop die je je kan voorstellen in een film, maar we hebben niet zo snel een idee wie de doodbrave Albert beter zou hebben kunnen spelen zonder er een over de top persiflage van te maken. Humor is een delicate materie en soms moet je wat meer ingetogen zijn om de grappen meer effect te laten hebben.

De rest van de cast zit vol met bekende namen en die doen hun ding perfect, wederom op een ingetogen manier waardoor het geheel veel beter overkomt. Er gaat bijna geen moment voorbij zonder dat er een of andere grappige situatie op het scherm voorbij komt, of een spitsvondige dialoog afgevuurd wordt, en je zal al snel merken dat er zowat constant een grijns op je gezicht staat en dat die occasioneel afgewisseld wordt met een lach luidop.

A Million Ways to Die in the West is niet de beste komedie die we al gezien hebben, maar het is een duidelijk intelligent geschreven film die zo boordevol subtiele (en minder subtiele) goed uitgevoerde grappen zit dat je hem met enige tussenpozen zonder probleem wederom kan bekijken om nieuwe grappige situaties te vinden.

Het is al sinds Blazing Saddles geleden dat we nog eens een Western gezien hebben die de lachspieren zo heeft weten aanspreken. MacFarlane en de rest van de cast leveren goed acteerwerk af waarbij vooral opvalt dat ze niet proberen grappig te zijn maar de situatie(s) en goed uitgewerkte script voor zichzelf laten spreken. En het werkt.