47 Ronin

Info

Beeldformaat: 2.40:1 HD
Geluid: Duits DTS 5.1, Engels DTS-HD MA 5.1, Frans DTS 5.1, Italiaans DTS 5.1

Ondertitels: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, IJslands, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Zweeds

Extra's: Keanu & Kai, Myths magic & monsters: The FX of 47 Ronin, Re-forging the Legend, Steel Fury: The fights of 47 Ronin, Verwijderde Scènes

Speelduur (min.): 119
Leeftijd: 12

Geschreven door:

box-roninblu

FILM
Het verhaal van de 47 Ronin gaat als volgt: Begin 18e eeuw was er een zekere Heer Asano die door een dispuut met de rivaliserende Heer Kira door de plaatselijke Shogun veroordeeld werd tot het Seppuku (zelfmoord). Na de dood van Asano werden zijn Samurai Ronin (samurai zonder meester). De Ronin waren er echter van overtuigd dat hun meester onrechtvaardig behandeld was aangezien Kira hem in de val gelokt had en zelf niet gestraft was. Onder leiding van Oishi besloten de Ronin om wraak te nemen en de eer van hun voormalige meester te herstellen, ook al zou dit hun eigen leven kosten.

Dat is zowat in het kort wat het waargebeurde verhaal uit Japan vertelt, niet wat we in de film voorgeschoteld krijgen. Akkoord, de personages van Asano, Kira en Oishi komen voorbij in hoofdrollen, maar de halfbloed Westerling (Keanu Reeves) met magische krachten, heksen en monsters zijn allemaal voortgesproten uit de hoofden van de mensen in Hollywood. Op zich hebben we geen probleem met wat fantasie zolang dit het verhaal maar ten goede komt en dat is hier dus niet het geval…

De film duurt een kleine twee uur maar voelt constant fout aan omdat het tempo op en neer gaat zonder goede directie of duidelijkheid waarom men bij een bepaald moment stilstaat en bij een ander dan weer niet. Actiescènes waar duidelijk veel geld in gepompt werd doen eigenlijk weinig ter zake aan het verhaal en lijken ook qua spanning weinig toe te voegen. Daarnaast heb je dan een Keanu Reeves die wederom acteert alsof hij een stuk bordkarton is, dialogen die raar of zelden uit samengestelde zinnen bestaan, en een hoop acteurs die vanwege het lamlendige Engels eerder grappig overkomen dan schrikwekkend. Dat men er ook nog maar eens een romantisch kantje aan weeft was te verwachten, maar ook dit voegt weinig tot niets toe aan de film in zijn geheel.

Al bij al is 47 Ronin een film die veel potentieel had maar dit op geen enkel moment waarmaakt. Misschien hadden de makers er beter aan gedaan om het originele verhaal strakker te volgen in plaats van er allerlei bovennatuurlijke poespas bij te gooien, of eventueel de Japanse setting compleet overboord te gooien en net zoals bij “The Magnificent Seven” het verhaal in een andere context te laten plaatsvinden. Wat we nu echter voorgeschoteld krijgen is vis noch vlees dat kant noch wal raakt en buiten enkele coole special effects weinig interessants oplevert.

BEELD EN GELUID
Waar je veel commentaar kan hebben op de kwaliteit van de film kan je dat zeker niet op de technische afdeling. Het beeld ziet er gewoonweg schitterend uit met enorm veel detail, natuurlijke en levendige kleuren, perfect contrast, diepe en donkere zwartwaarden, en speciale effecten die mooi in het algemene beeld spelen zonder dat ze op eender welk moment “fake” lijken.

Ook het geluid is zeer goed met veel gebruik van alle kanalen alsook de subwoofer. Bijna constant word je omsingeld door achtergrondgeluiden en muziek terwijl de subwoofer de nodige bass levert en dialogen mooi geplaatst worden waar nodig. Universal levert weer schitterend werk af!

EXTRA’S
Na een viertal verwijderde scènes kunnen we genieten van “Re-Forging the Legend”, een dikke zes minuten durende feature die het originele verhaal waar deze film op gebaseerd is uit de doeken doet. Daarnaast wordt er ook nog uitgelegd door de cast & crew hoe ze fantasy toegevoegd hebben aan het verhaal en hoe ze probeerden om alles groots aan te laten voelen door gebruik te maken van groots opgezette sets en design. Tip: niet bekijken voor je de film gezien hebt!

In Keanu & Kai (4 minuten) krijgen we te zien hoe perfectionistisch Keanu Reeves zijn rollen opneemt, ook al is het een fictief personage dat hij moet uitbeelden, en “Steel Fury: The Fights of ’47 Ronin'” geeft ons meer informatie omtrent enkele van de stunts die voorbij komen in de film en we ontmoeten ook nog de acteur die Reeves bijna onthoofde. Waarbij je je de vraag kan stellen of dat een gemis voor de wereld geweest zou zijn…

Als je geïnteresseerd bent in visuele effecten dan kan je ook nog “Myths, Magic & Monsters” bekijken dat gedurende een dikke zeven en een halve minuut je laat zien juist hoeveel CGI gebruikt is en hoe men dit opgezet heeft.

CONCLUSIE
Hollywood heeft geprobeerd om een typisch Japans verhaal in het Westen verkocht te krijgen door er allerlei fantasie en bovennatuurlijke fenomenen aan toe te voegen en op de koop toe ook nog eens Keanu Reeves als “ster” naar voren te schuiven. Zware fout dus, want nu blijft deze 47 Ronin niet trouw aan zijn roots en krijgen we als eindresultaat een slome film die duidelijk veel geld gekost heeft maar daar weinig voor laat zien. Japanse vechtfilms uit de jaren ’80 waren destijds leuker om naar te kijken dan deze Hollywood blockbuster en dat zegt veel.

Score

Film:
Extra's:
Geluid:
Beeld: