2 Guns

Bobby Trench en Michael Stigman zijn twee undercover agenten die proberen te infiltreren in een Mexicaans drugskartel maar niet van elkaar weten dat ze voor verschillende departementen van de overheid werken. Zo is Trench eigenlijk een agent van de DEA, terwijl Stigman dan weer voor de inlichtingendienst van de marine werkt.

Wanneer ze om druk uit te oefenen op het kartel een bank beroven waar ze verwachten drie miljoen drugsgeld te vinden gaan de poppen aan het dansen. De bank bevat immers niet het verwachte bedrag maar véél meer. Niet minder dan 43 miljoen maken ze buit en het wordt al heel snel duidelijk dat het hier niet gaat over wat drugsgeld. Stigman – niet wetende dat Trench een agent van de DEA is – schiet zijn partner neer om het geld te bezorgen aan zijn overste maar tijdens de overdracht wordt al snel duidelijk dat deze maar al te goed wist wat er in de bank lag en dat het allemaal opgezet spel is om de 43 miljoen voor zichzelf te houden en Stigman als kop van jut naar voren te schuiven. Ondertussen neemt Trench contact op met zijn handler maar deze wordt afgemaakt door een sadistische agent van de CIA die Bobby erop wijst dat hij maar beter snel het geld terug kan bezorgen indien hij niet internationaal geseind wil staan als bankovervaller en moordenaar.

Stig en Trench zien zich genoodzaakt om weer samen te werken, maar met corrupte mariniers, sadistische CIA agenten en ook nog eens het drugskartel op hun hielen wordt het allesbehalve een makkelijke opdracht om het geld terug in bezit te krijgen…

2 Guns is gebaseerd op de gelijknamige comic van Boom! Studios en zet Denzel Washington samen met Mark Wahlberg in een luchtig en oppervlakkig verhaal waar nogal wat haken en ogen aan zitten maar dat dankzij het charisma en de kunde van de cast gered wordt. De atmosfeer is bijna joviaal te noemen en heeft wel wat weg van “48 Hours” en gelijkaardige buddy-films, een genre dat er tegenwoordig niet meer in slaagt om echt indruk te maken.

Deze film is daar geen uitzondering op maar door leuke dialogen en gepaste actie op de juiste momenten in hoog tempo voorbij te laten komen zorgen de makers ervoor dat je als kijker niet de kans krijgt om je interesse te verliezen en in slaap te vallen. De randfiguren (Edward James Olmos als ouder wordend kartelleider, Bill Paxton als CIA agent die niets liever doet dan Russische roulette spelen, en James Marsden als corrupte marinier) helpen de film niet om echt beter te worden, maar gelukkig doet de invulling van de cast dit wel en hierdoor krijgt 2 Guns zelfs een charme die bijna doet denken aan “Way of the Gun”. Let wel: bijna!

2 Guns is allesbehalve origineel maar probeert door geschifte personages neer te zetten en een hoog tempo aan te houden toch de kijker geïnteresseerd te houden. Dankzij het goede acteerwerk van de cast (en dan hebben we het niet enkel over de hoofdrolspelers) lukt de film daar tot op zekere hoogte wel in, maar een echt memorabele indruk maakt hij echter niet. Een leuk tussendoortje dus voor wie lekker languit achteruit wil liggen op de bank zonder na te hoeven denken.