4 december 2021

DoodKonijn

Politiek Incorrect

13

Als je op zoek bent naar iets anders dan de gemiddelde Hollywood actiefilm

Vince is een elektricien wiens familie het allesbehalve makkelijk heeft. De ziekenhuisrekeningen voor vader zijn zich aan het opstapelen en het gezin staat op het punt om hun huis te verliezen wanneer hij een klant bezig hoort over de mogelijkheid om tonnen aan geld te verdienen op slechts één dag. Wanneer de man plots overlijdt aan een overdosis drugs vindt Vince een brief met instructies en een GSM die de man ontvangen had. Hij besluit om zichzelf voor te doen als de druggebruiker in de hoop dat hij genoeg geld kan verdienen om de toekomst van zijn familie gerust te stellen maar wat hij niet beseft is dat hij zichzelf in een dodelijk spelletje Russische roulette begeeft waarbij een hoop rijken zwaar geld inzetten op de spelers…

Met acteurs als Jason Statham, Mickey Rourke en 50 Cent op de cover verwacht je dat de actie en gevechten van het scherm zullen springen, maar dat kan je beter vergeten. 13 gaat over spanning… de spanning die gecreëerd wordt bij het steken van een kogel in een revolver, het ronddraaien van de kamer en het hopen dat hij niet afgaat wanneer de man achter je de trekker overhaalt. De atmosfeer van de film is zeer gespannen en met elke ronde die passeert gaat die spanning enkel maar omhoog tot op het moment dat de “wedstrijd” gedaan is. En dan wordt het duidelijk dat er geen winnaars zijn. Een bericht dat zeer sterk overkomt en toont dat er veel nagedacht is over deze film, ondanks het zeer simpel opgezette concept.

Als je op zoek bent naar iets anders dan de gemiddelde actiefilm die gevuld is met speciale effecten, dan is 13 zeker een titel die je een kans kan geven. Zoals gezegd is 13 geen alledaagse actiefilm waarvan er 13 in een dozijn zitten. Alles draait compleet rond een simpel gegeven (gaat hij af of niet?) wat dankzij goed film- en acteerwerk de spanning ten top doet drijven. Geen absolute topper, maar wel een film die eens wat anders is dan de gemiddelde Hollywood blockbuster en de moeite om eens te bekijken waard is.