12 Monkeys

Het jaar is 2035 en slechts 1% van de wereldbevolking is nog in leven en gedoemd om dat leven ondergronds door te brengen vanwege een virus dat in 1996 vrijkwam en bijna de gehele mensheid liet uitsterven. James Cole (Bruce Willis) is een veroordeeld crimineel die als “vrijwilliger” naar het verleden reist om het zogenaamde ““Army of the 12 monkeys” te vinden waarvan men vermoedt dat ze de terroristische beweging zijn achter het loslaten van het gevaarlijke virus. Eens hij hen gevonden heeft is het zijn taak om een specimen van het originele virus te pakken te krijgen en dat aan de wetenschappers uit zijn tijd overhandigen zodat deze een kans hebben om een antivirus te ontwikkelen. Echter, bij de tijdsreis gaat er iets mis en Cole wordt teruggestuurd naar 1990, jaren voordat het virus zelfs maar ontwikkeld werd…

12 Monkeys heeft geen gemiddeld verhaal. Doorheen de film, die op een voor Hollywoodstandaarden op een redelijk klein budget gemaakt is, word je regelmatig van het verleden naar de toekomst en terug geflitst terwijl we een non-lineaire verhaallijn voorgeschoteld krijgen waardoor het geheel interessant is om telkens opnieuw te bekijken en nieuwe inzichten te verkrijgen. Een goed verhaal is natuurlijk niet alles maar het acteerwerk van Bruce Willis als de kwetsbare James Cole die verliefd wordt op de spetterende Madeleine Stowe, en Brad Pitt die erin slaagt om een geloofwaardige psychoot op het scherm neer te zetten is gewoonweg fantastisch.

12 Monkeys is een schitterende film voor al wie een brein heeft dat dat van een hamster overstijgt en wie ervan houdt om iets te bekijken dat meer omvat dan het geweld en explosies uit de gemiddelde actiefilm.